dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Ballagási dalok: Gaudeamus igitur

Ballagási dalok - Gaudeamus igitur

off off off off off
Album: nincs kép
Előadó: Ballagási dalok
Album: Keressük!
Szövegírók: Keressük a szövegírót!
Zeneszerzők: Keressük a zeneszerzőt!
Kiadó: Keressük!
Stílus: Keressük!
Címkék: Keressük!
Miről szól a(z) 'Gaudeamus igitur' dalszöveg ?
Az eredeti latin szöveg és magyar fordítása arról szól, hogy örvendezzünk az ifjúságunknak, mert az élet rövid, és hamar itt a vég. Mutatja a halál elkerülhetetlenségét, amely senkit sem kímél. Végül kiemeli az iskola és a tanárok fontosságát, valamint a tudás megszerzésének örömét, és reményét fejezi ki, hogy mindig virulhassunk.
Nyomj egy like-ot ha tetszik ez a rovat!
Megtekintve: Ma 141, összesen 59046 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Gaudeamus igitur

Gaudeamus igitur,
Juvenes dum sumus;
Post jucundam juventutem,
Post molestam senectutem
Nos habebit humus!

Vita nostra brevis est,
Brevi finietur,
Venit mors velociter,
Rapit nos atrociter,
Nemini parcetur.

Vivat academia,
Vivant professores,
Vivat membrum quodlibet,
Vivant membra quaelibet,
Semper sint in flore!

Magyar fordítása:

Hát, akkor örvendezzünk
Míg ifju életünk;
Gyönyörű ifjuság után,
Gyötrelmes öregkor múltán
Mind hamuvá leszünk!

Nagyon rövid az élet,
Hamar itt a vége.
Sebesen jön a halál,
Elragad és tovaszáll
Senkit nem kimél meg.

Éljen, hát az iskola,
Éljen, ki tanárunk,
Éljen, aki faggatta,
Válaszait hallgatta,*
Mindig virulhassunk!
---------------------
*Magyarul nehezen visszaadható rész értelemszerű, szabados fordítása

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Kétszázötven program az idei Bőköz Fesztiválon

Mintegy kétszázötven programmal várják a közönséget a hagyományos dél-baranyai összművészeti eseményen, a Bőköz Fesztiválon, amelyet idén kilencedik alkalommal rendeznek meg ormánsági településeken augusztus 15. és 25. között.

 

Az ingyenes összművészeti rendezvénynek továbbra is Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi ad otthont a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközponttal együtt, míg új helyszínként a népszerű zarándokhelyen, a máriagyűdi kegytemplomban is lesz program.




Az idei Bőköz Fesztiválon a hagyományos programelemek, így könnyűzenei nagykoncertek, színházi előadások, folkprogramok, kiállítások, beszélgetések, képzőművészeti tárlatok mellett a jazz és a klasszikus zene is helyet kap.


A szaporcai Hétöles Tó - Bőköz nagyszínpadon például fellép a világhírű Stanley Jordan amerikai jazzgitáros, zeneszerző, aki eddigi élete során minden kontinensen, több mint hatvan országban adott koncertet.


Svédországból érkezik a Dirty Loops, a zenekar a fúziós jazzt, a funkyt, a gospelt, az elektronikus zenét, a popot és a diszkót ötvözi.


Zséda is nagykoncertet ad a Bőközben, továbbá ellátogat a fesztiválra a Kormorán, a Queen Tribute zenekar, a Don't Stop The Queen, valamint fellép a Máté Péter-díjas Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint a Kollmann Gábor Quintet és a Percusison Project ütőegyüttes.




Az Eperfa Tájházban a 10 nap alatt számos előadás tekinthető meg a folklór jegyében, a néptánc, az ormánsági hagyományőrzés, a népi kultúra, játékok, kézművesség értékeinek bemutatásával.


A rendezvény ideje alatt ingyen látogatható Ős-Dráva Látogatóközpontban tárlatvezetések, kerékpártúrák, gyógynövények várják az érdeklődőket, míg a legkisebbeknek gyereksarokkal és népi, természetismereti játékokkal kedveskednek. E helyszínen komolyzenei és jazz koncertek is lesznek, tovább idén új programként az ormánsági lakodalmak világába is bepillantást kaphatnak a látogatók.




A kémesi művelődési házban a budapesti Újszínház népszerű művészeivel, Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas érdemes művésszel, Jánosi Dáviddal és Brunner Mártával három előadást láthat majd a közönség.


Az Ormánság színpadon fellép Rákász Gergely orgonaművész, az operett kedvelőknek pedig Lehár Gálát ajánlanak a szervezők. A katolikus templomban saját quartettjével Bujtor Balázs hegedűművész ad koncertet. A település több helyszínén kiállítások, tárlatok, bemutatók láthatók majd.


Tésenfán, Pál Zsolt Kultúrkertjében Hevesi Tamás és Pély Barna ad koncertet. A HP udvarban Kékfestő kiállítás nyílik, és láthatóak lesznek Szatyor Győzőnek, a népművészet mesterének a munkái is. A református templomban Ivana Bilic és egy tehetséges fiatal, Bogáthy Benedek ad jazzkoncertet.


Új helyként idén felavatják a Boros Misi Zeneligetet, ahol a fiatal zongoraművész maga nyitja meg a helyszínt. Itt lép fel a Wespa vonósnégyes, valamint a Brass Line rézfúvós együttes is.


A máriagyűdi kegytemplomban hallgathatja meg a közönség Bogányi Gergely Kossuth-és Liszt-díjas zongoraművész koncertjét. Itt lesz hallható továbbá  a Carpathian Impressions is. Polgár Éva, Borbély László és Varga Gábor művészek Bartók és Liszt-darabokat adnak elő.


Drávacsehiben, az Orbán-házban megtekinthetik az érdeklődők Németh László kerámiagyűjteményét, az Ős-réten a lovassport szerelmesei szurkolhatnak az országos kettesfogathajtó bajnokság versenyzőinek, s lesz Bőköz Café, ahol Pomezanski György televíziós újságíró podcast beszélgetései lesznek láthatók kiváló művészekkel.


Átadják a közönségnek új helyszínként a Horváth László Színt is, ahol minden nap színházi programok várják az érdeklődőket, s ahol a Kossuth-díjas Boráros Imre színművész mutatja be Platón Szókratész védőbeszéde című előadását.


A fesztivál-időszakban nemzetközi hírű előadók - Ivana Bilic, Andrei Puskarev, Szabó István, Dörnyei Gábor, Joó Szabolcs, Horváth Kornél, Mucsi Gergő - tanítanak mesterkurzusokon a zeneművészettel foglalkozó diákságnak.




A Navracsis Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, valamint Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett zajló Bőköz Fesztiválon mindezek mellett idén újra megrendezik az ormánsági polgármesterek és testületeik találkozóját, valamint a magyar pásztorkutyák terelőversenyét, de a Szaporcáról elszármazottak is összegyűlnek a településen a rendezvény ideje alatt.




Fotók: Bőköz Fesztivál