dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Itt járt Mátyás király - rockopera: Mátyás álruhában

Itt járt Mátyás király - rockopera - Mátyás álruhában

off off off off off
Album: nincs kép
Előadó: Itt járt Mátyás király - rockopera
Album: Keressük!
Szövegírók: Csík Csaba
Zeneszerzők: Laczó Zoltán Vince
Kiadó: Keressük!
Stílus: Keressük!
Címkék: Keressük!
Megtekintve: Ma 7, összesen 3460 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Mátyás álruhában

Jobbágyok: Nincs az égen, se földön, nincsen, ki rendesebb,
Nincs erényesebb, mint bíró urunk!
Nincsen megértőbb, nincs nála jámborabb,
Könnye, mint a zápor, ha elpusztulunk.
Mindkét kezével áldja őt az ég!
Nyerjen viszonzást!
Asszonyok: Kapod a botot, ha szidod a robotot!
Jobbágyok: Éljen sokáig!
Érdemére nincs szavunk!
Nyerjen annyi bért, mint a szolgálatunk.

Mátyás közben belép szegényes köpenyben, és nézi a dolgozókat.

Bíró: Az a pisze csavargó mért lazsál, amig a többi dolgozik?
Aki uradalmamon áthalad, utirobottal tartozik.
De ha fizetsz nekem egy aranyat, kiválthatod még magadat,
Ha van egyéb pár tetűnél e csupa ringy-rongy alatt.

Mátyás ledobja a szegényes köpenyt, hogy előtűnjön királyi ruhája.

Mátyás: Nesze, bíró! Fogd, itt a pénz! Nézd meg rajta az arcomat!
Oly nagy úr vagy, utirobotba vitted volna királyodat!
Várfogság vár mától rád, mert zsarnok voltál!

Kinizsi letérdel Mátyás előtt, és malomkövön nyújt vizeskancsót neki.

Kinizsi: Fogadd el, jó uram, megszomjaztál.
Később dús ebéd gazdámnál vár.
Egyéb jónk nincsen, jöjj hát el, kérlek!
Hű szolgád lesz mindig Kinizsi Pál.

Mátyás: Bódult két szemem mily óriást lát!
Ha megyünk a törökre, szükség lesz rád!
Erőddel szolgálj! Hűséggel harcolj!
Országunk vár minden hős katonát!

Borbála ér be a színre, és térdre borul Mátyás előtt.

Borbála: Kegyelmezz, hogyha van apámnak mentség!
Vitess el engemet helyette, felség!

Mátyás: Tán elengedem őt, mert szép lány kérte,
Ha három próbát megállasz érte!

(a malomkőre mutatva) Látod-e hát e követ a földön?
Ezt nyúzd meg, de alaposan ám!

Borbála: Vedd vérét, ahogy illik, a kőnek,
Még azelőtt, hogy megnyúznám!

Mátyás: Elfeslett ez a szál köpenyemből.
Szőjj ebből nekem ágytakarót!

Borbála: Itt ez a forgács! Faragj belőle
Szövőszéket, hozzá valót!

Mátyás: Sok korsóm lyukas odahaza nékem,
Foltozd meg, gyere velem oda el!

Borbála: Fordíttasd ki, mire odaérünk,
Mindened, amidet foldani kell!

Mátyás: Megkegyelmezek édesapádnak,
De te gyere Budára fel!

Mátyás és Borbála hátrébb vonul, Markal belép, de kissé oldalt marad.

Markal: Kiégett mezőn is nő újra fű,
Kiszáradt tarlón is nő új kalász.
A ló is csak pikulás csikóshoz lesz hű,
És hol a bika bőg, nincs vadász.
Viharban, ha mordul dördül az ég,
A pinty is retteg, hogy fény lesz-e még?
Lekushad fészke ölén, de új dalt kezd ő,
Épp, amikor a Nap visszajő.

Markal hátrahúzódik, Mátyás és Borbála előlép.

Mátyás: Sebzett szárnyú árva madár
Búsan ágról-ágra száll.
Tüskék tépik, vad tövisek,
Mondd, hogy fészket hol talál?
Szedret hol szed jó izűt?
Csermelyt hol lel hűs vizűt?
Sebzett szárnyú árva madár
Békét hol talál?

Borbála: Hűs szellő kél, felkel a Nap.
Fénye olvadt sárgaréz.
Sebzett szárnyú árva madár
Elbűvölten körbenéz.
Hűs csermely fut rét ölén,
Óvó indák rejtekén.
Rajtuk fürtben függ a szeder,
Édes, mint a méz.

Együtt: Tárd szét szárnyad, szép madár!
Nincs annak csepp híja már!
Rakj új fészket és csicseregd:
"Ó, mily szép a nyár!"

A színre megérkezik egy Öreg és három budai úr: Beckensloer János, és még kettő.

Öreg: Üdvözlégy Mátyás, mindünk közt első!
Köszönt egy kiszáradt fő.

Mátyás: Adj' Isten bátyám! Meddig tart portád?

Öreg: Pár arasz kéne és elér hozzád.

Mátyás: Hát harminckettő molnárod hol jár?

Öreg: Mára csak négy maradt, ki kását vár.

Mátyás: Meg tudsz-é fejni három bakkecskét?

Öreg: Meg, ha majd láthatom királyom képét.

Mátyás: (az urakhoz) Halál fia, ki meg nem érti mindezen beszédet! (távolabb megy)

Beckensloer: Segíts nekünk, bátya!

Urak: Mit beszéltetek?

Öreg: Hogyha adtok pár forintot, megsegítelek.

Beckensloer: Urak, fizessünk! (fizetnek)

Öreg: Királyom portámmal arra kérdezett,
Hogy teszik dolgukat e hályogos szemek.

Urak: Milyen ravasz!

Beckensloer: S a második mi volt?

Urak: Mi bújt a szó alatt?

Öreg: Azt akarta tudni, hány fogam maradt,
S a három bakkecske előttem áll.
Zsebembe' pénzük, s rajtuk a király!

Mátyás: (Markallal előlép) Ti szép urak!
No, mennyit ér a bölcs paraszti elme és a józan agy?

B. és Urak: Felséges úr, kegyelmet adj!

Öreg: Kecskevért nem onthatol, ha jó keresztény vagy.

Mátyás: Megint te nyertél!

B. és Urak: Isten áldja meg!

Mátyás: Végy hát e pénzen néhány ebet!
Budára jöjj majd a vásárra kutyáiddal el.
Pár forintod ott fial meg, egyre – ezrivel.

Nép: Éljen ifjú vezérünk, Mátyás, a bölcs király!
Nincs mitől remegnünk, ha népe közt jár!
Se égen, se földön nincs nála kedvesebb,
Nincs szivélyesebb gazda jó urunknál.
Aggott koráig áldja őt az ég!
Éljen sokáig Hunyadi fia e budai dalia!
Álmos szemünkből dörzsöld ki már a port!
Hozz nekünk igazságot és aranykort!

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján

A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd mintegy száz kiállító kínálatában.

 

Az MBH Bank Gourmet Fesztivál esetében már hagyomány, hogy mindig más-más témát helyez a fókuszba. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.

 

„A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű. A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A „női energiákat” erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is” – mondta el Nemes Richárd , a Gourmet Fesztivál főszervezője.

 

„Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett” – mesélte Fekete Zsóka , aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de ezután a húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára már az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága immár közel 400 szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.

 



 

Ormós Gabriellának esze ágában sem volt pékséget nyitni. A kommunikációs szakmát azonban felváltotta a kovász bűvölete. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra Ormós Gabriella, aki a Jenői Pékség, egyben a Kovászlabor közösség alapítója.

 

 

 

Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztro-bloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje. „Az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktoráltam, és emellett kezdtem el blogot írni” – emlékszik vissza Zsuzsanna, mint mondta, akkoriban nagyon sok időt töltött könyvtárakban, de  hiányzott neki, hogy két kézzel alkosson. A nagy vízválasztó néhány szilikon bonbonforma volt, amit vásárolt, „ajándékba készítettem velük bonbonokat, ami hatalmas élmény volt” – mondja Zsuzsi. Innen ívelt az út a Michelin-kalauz által ajánlott Laurel Budapestig.

 



„Az MBH Bank nagy örömmel támogatja immár második éve a Gourmet Fesztivált, mely évről-évre a tavasz egyik fénypontja és fontos találkozási alkalom, ahol számos ügyfelünket láthatjuk vendégül. A Gourmet Fesztivál nemcsak felvonultatja a hazai gasztronómiai élet legjavát, de az idei rendezvényen kiemelt figyelmet kapnak a kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátásban. A hazai vállalkozások és kiemelten a női vállalkozók támogatása szívügyünk, így reméljük, hogy az idei fesztivál nemcsak fontos találkozási lehetőség lesz sokak számára, hanem inspirációt is nyújt, új recepteket ismerhetünk meg a gasztronómiában és a vállalkozásban egyaránt” –  emelte ki Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

 

A Samsung támogatásával létrejött Gourmet Akadémia színpadának zárónapja idén egy igazán különleges gasztro-kulturális élményt tartogat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig mindig egyedi és megismételhetetlen. “Amit láthatunk, az egy improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, az előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - kiváló színészgárda kelti életre: a Gourmet Akadémia színpadán Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.

 

A Gourmet Akadémia színpada számos további programmal készül idén is. Maki Stevenson, a Makifood Cookery School and Events alapítója japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. A Kovászlabor workshopon Ormós Gabriella pék, a Jenői Pékség megálmodója a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviár specialistája egy izgalmas kóstoló keretében mutatja be mindazt, amit az igazán jó kaviárokról tudni érdemes. A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el annak koronázatlan királynőjétől, a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Tóth Szilárd - a SALT Budapest séfje - a Gourmet nagykövete, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készíti el mindannyiunk szíve csücskét, a rántott húst – persze egy kicsit extrábban, mint azt megszoktuk. Szintén izgalmasnak ígérkezik a bibimbap készítés Kim Taeyennel és Mautner Zsófiával, ahol a koreai konyha szakértője enged betekintést a koreai gasztronómia világába és persze megtudhatjuk, mi is az a bibimbap. Két különös hangulatú apró étterem séfje is bemutatkozik a színpadon: Kiss Zaida, a budapesti Zinchenco Kitchen séfje és Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje koprodukciós finomfőzelékkel érkezik. Hogy készül egy vegán desszert? Veganizálható-e egy hagyományos desszert? Ezekről fog beszélni az idei fesztivál nagykövete, Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje, aki kóstolót is hoz a vegán sütijeiből. És azt is megtudhatjuk, hogyan készül az igazi erdélyi padlizsánkrém, a vineta, Kati mama és György Réka (Páva Étterem) segítségével.




 

Az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál vasárnapja – lévén gyereknap – a fiatal korosztály és a kisgyermekes családok számára is tartogat meglepetéseket. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a Gourmet-ra, de lesznek ajándék édességek és gyerek workshopok is. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel . A Gourmet Akadémia színpadán is számítanak a kicsikre: A KitchenAid workshopján fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő - gyerek párosokkal fog tésztákat és “pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.

 

Végezetül, de nem utolsó sorban Nemes Richárd elmondta, hogy összeállt a fesztiválon kiállító több mint 50 étterem és cukrászda teljes kínálata is. A fesztivál idei menüjének különlegessége, hogy számos pénztárcabarát étel is szerepel benne, amelyeket legfeljebb 2.500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók.

 

Az idei Gourmet kiállítóit itt láthatjuk, belépőjegyet pedig itt lehet előzetesen vásárolni, a helyszíni jegyárakhoz képest jelentős kedvezménnyel.

 

www.gourmetfesztival.hu





Fotó: Gourmet Fesztivál