kereső
Kereső
Betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Smile Of Hell: Hát tessék

Hát tessék

(yo, yo, smileish styleish, hey, hey, heyho, yo, hát tessék)

Refrén: (2x)

Hát tessék hát lássák
Itt a mikrofon mindenek előtt a kiváltság
Eyyo

Verse 1:

Miért nézed, ki kért meg, ha a felét sem érted véged
Szürkék a fények, te meg rózsaszínnek éled
Furcsa tények, keménynek lenned vétek, lenéznek
Kevésnek érzed léted alja réteg, kik okosan beszélnek
Lépnek utca tudomány, bizony ám Sun city a hazám
Mikrofon a kabalám, egy-két jó mc akad ám
A többi por meg hamu, 64 nincsen tabu
Egy Szegedem, egy szerelem nekem a világ Szeged alakú
Csiribú-bá, így válunk mi azzá
Negra állatokká, squaddá, egománná
Sok született vesztes, a sok hülyeség a tettes
Sem az utca, sem a 64, sem az élet nem lesz kedves
Sértő a valóság, bassza meg a hatóság
Rakjuk ki a lapokat eyyo, tessék lássák
Hibássá, hogy a szarok a hibát csócsálják
Csak rágják a porcogóját, járják a sznobok tangóját
Mi írjuk a dél memoját, cián folyam
Mint olyan, de komolyan vagy hagyjam
Vagy nézzem éppen a tiszta zöld szemében révületem
Hát kérdem, igére születtem
Neked reprezentem és a napot ünneplem

Refrén: (4x)

Hát tessék hát lássák
Itt a mikrofon mindenek előtt a kiváltság
Eyyo

Verse 2:

Lassan kúszik az ütem, 6-os, 4-es a hitem
Hiszem mit akarok, teszem ha tehetem
Míg másokban félelem, bennem a remény kovácsol
Pokol mosolya, ki a napfényben táncol
Ki mit harácsol, lop, csal, hazudik
Vagy a hajnal első fénye lassan felkúszik
Egy szelet valóság, eyyo, mit tárok eléd
Hogyan fessük ragyogásba a dél lakótelepét
Fakó falakat, a firkászoknak feladat
Fanyaros humort tükröz, az utca kirakat
Szórom a szavakat, MC a gáton
A hitem velem van, mikrofon az öreg barátom
Ez nem a krémje, ez az alja beszédje
Déli harangszó, déli tróga a szó székbe
Délies temperamentum, délies ütemek
Déliesen szarom le, a hülye fejedet
Smileish Styleish, kép-hang vétel
A lelkünk megmarad, a szó elszáll a széllel
(a szó elszáll a széllel, a szó elszáll a széllel, yo)

Refrén: (4x)

Hát tessék hát lássák
Itt a mikrofon mindenek előtt a kiváltság
Eyyo

(64, yo, Smileish Styleish)

Hírek
Hírek

Kiállítást kapott a SZIN

A legnagyobb múltú hazai fesztivál, az idén 50 éves Szegedi Ifjúsági Napok legemlékezetesebb pillanatai köszönnek vissza azon a 300 méter hosszú kiállításon, melyet Szegeden, a felújított Stefánia sétányon adtak át a közönségnek. Az interaktív fesztiváltörténelem érdekessége, hogy az 50 évet bemutató 12 “stáción” egy-egy QR kód segítségével az adott korszak legjellemzőbb zenéi is felcsendülnek.

 

A Szegedi Ifjúsági Napok története három korszakra osztható. Az első a Kommunista Ifjúsági Szövetség – a fiatalabbak kedvéért az akkori egypártrendszer “uralkodó” pártjának, az MSZMP-nek az ifjúsági szervezete - égisze alatt 1968-tól 1989-ig tartott, majd jött a Szurdi Zsolt-féle rock klubos időszak 2002-ig, amelyet a modern SZIN megjelenése követett. Ezt a három korszakot mutatja be a SZIN szabadtéri kiállítása a szegedi Stefánia sétányon. 

 

A Szegedi Ifjúsági Napok, túl azon, hogy egy évvel megelőzte a világ legismertebb rockfesztiváljaként ismert Woodstock fesztivált, hatalmas lépés volt a hazai ifjúsági kultúra történetében. Az első olyan rendezvény volt, ahol egyszerre többtízezer fiatal gyűlhetett össze, és cenzúra nélkül léphettek fel nem csak a támogatott, de a tűrt, vagy akár tiltott zenekarok is. Ez a mai fiataloknak már ugyan nem sokat mond, de akkoriban sok zenekar nem tudott színpadra lépni a kor kulturális vezetőinek nemtetszése miatt.

 

„Az első ifjúsági napokat a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) támogatásával 1968-ban rendezték a városháza előtt. Akkoriban nyílt a Szeged Bár és Étterem. Egy fergeteges sikerű táncestet szerveztek. Ekkor engedtek ki ennyi fiatalt először egyszerre az utcára” – emlékezett vissza pár évvel ezelőtt a kezdetekre a tavaly elhunyt Szurdi Zsolt, a  szegedi Rock Klub egykori vezetője.  Az első évben még Karneválnak hívták, és a városháza előtt rendezték a koncerteket. „Kiderült, hogy egy helyszín és egy este nem elég. A KISZ-nek mint ifjúsági szervezetnek valamit villantania kellett a fiataloknak. 1968 után került a Tisza-partra a rendezvény. A rakparton 50-100 ezer ember várta a menetet” – tette hozzá Szurdi.

 

“Ezrek és ezrek érkeztek (…) Soprontól Szabolcsig, Budapesttől a békési falvakig, megmozdultak a fiúk és lányok, az ország ifjúkommunistái, hogy eljöjjenek erre a nagyszerű (…) randevúra. Megismerni Szeged városát, a hangulatos Tisza-part szépségeit (…). De nem csupán városnéző turizmusez az országos ifjúsági seregszemle, hanem politikai demonstráció és kulturális misszió is” – írta a helyi Délmagyarország a korai években 1974-ben.

 

Egy fesztiválozó pedig így emlékezett vissza erre az időkre: “A fesztiválra érkező fiatalok ezen a néhány napon elengedhették magukat, önfeledten szórakozhattak, mindenféle retorzió nélkül. Az akkori államhatalom nem véletlenül hagyta ezt, hiszen az év többi napján nem néztek jó szemmel azokra a fiatalokra, akik hosszú hajjal, trapéznadrágban jártak és nyugati zenéket hallgattak.”

 

„1990-től 2002-ig a Rock Klub szervezte a fesztivált. Akár támogatás nélkül, a Dugonics téren és különböző klubokban, a Vidámparkban és a Laposon is zajlott a SZIN. Utóbbit találtuk a legjobb helyszínnek. Egyszer megpróbáltuk lezárni, és belépőt szedni, de ez lehetetlennek bizonyult” – mesélte korábban Szurdi. 

 

Ezután nagy fordulat következett a SZIN életében. A Szegedi Ifjúsági Ház szervezésében, és új helyszínre költözve, az akkor már javában éledező hazai fesztiválkultúrát követve elindult az „újkori SZIN”. Az évek során több külföldi fellépő érkezett Szegedre, a fesztivál a 2010-es években már komoly sajtónyilvánosságot kapott és a hazai fesztiválok között elsőként és azóta is egyetlenként, a környezettudatos tevékenysége okán - a Glastonbury fesztivállal egy évben – megkapta a nemzetközi Greener Festival Awardot.

 

Egy rövid váltás után néhány éve ismét a Szegedi Ifjúsági Ház kezébe került a SZIN szervezése, folytatva azt a koncepciót, amely 2010-re már a legjelentősebb hazai fesztiválok közé emelte a SZIN-t. Visszatértek a külföldi fellépők, sokszínűbb lett a fesztivál, de a legfontosabb, hogy olyan emberek szervezik, akik határozott koncepció mellett újra szívvel, szívesen csinálják a fesztivált.

 

A kiállítás megnyitóján a szervezők egy komoly nyereménnyel járó akciót is elindítottak: aki tavaly decembertől a fesztivál zárónapjáig jegyet vásárolt vagy vásárol a fesztiválra, akár napijegyet, akár bérletet, részt vehet egy sorsoláson. A Nissan Hovány felajánlásával a fesztivál zárónapján kisorsolnak – egy éves használatra - egy 0 km-es full extrás Nissan Micra gépkocsit, s a gépjármű mellett – egy éven keresztül -  a fesztivál állja a kötelező szervíz költségeket, téli-nyárigumi cserét valamint a biztosítást.