dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
No Thanx: Egy másik nemzedék

No Thanx - Egy másik nemzedék

off off off off off
Egy másik nemzedék
Előadó: No Thanx
Album: Egy másik nemzedék
Megjelenés: 2007
Hossz: 3:42
Szövegírók: Orbán Tamás
Zeneszerzők: Kotecha Savan Harish
Carlsson Andreas Mikael
Greene Lisa Rachelle
Kiadó: EMI
Stílus: Pop / Rock
Címkék: feldolgozás [+]
Miről szól a(z) 'Egy másik nemzedék' dalszöveg ?
A dal szövege az új nemzedék lázadását, változást akaró hozzáállását és a régi rendszerekkel való szakítását fejezi ki. A dalban a fiatalság kiemeli, hogy ők már nem akarnak követni előírt szabályokat és elvárásokat, hanem saját útjukat kívánják járni. Hangoztatják, hogy ők érzik és tudják, mi a jó számukra, nem szükségesek a külső tanácsok. A dal arra buzdít, hogy a régi rendszert, melyet már halottnak vélik, törjék össze, és engedjék szabadjára a változást. A refrén ismétlődő mondata, hogy Ez egy másik nemzedék"
Nyomj egy like-ot ha tetszik ez a rovat!
Megtekintve: Ma 8, összesen 92279 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Egy másik nemzedék

[REFRÉN]
Minden fejre áll holnap
Ránk már senki sem szólhat
Nem kell többé a szentbeszéd
Ez egy másik nemzedék

Mondtuk szépen és durván
Lelkünk ébredő vulkán
Kitörni kész s ami régi, mind elég
S jön az újabb nemzedék

Évek óta úgy nevelsz
Hogy mit szabad s miért
Hogy mitől lenne jó
Hogy miért ne hulljunk szét

Hagyjuk ezt a rossz dumát
Hasztalan a szó
Úgyse látsz belénk
Mi tudjuk, mi a jó

[ÁTVEZETŐ]
Mert mi vagyunk a hurrikán
Ezeréves út után
Mindent felkavar
Készülj fel, most mi jövünk

[REFRÉN ism.]

Ez egy másik nemzedék

Nézek rád és nem hiszem
Hogy ennyi jár csupán
Hogy hajtasz, mint a gép
És futsz a pénz után

Élnek még az álmaink
Hogy minket várt a föld
Törjük össze hát
Mi téged már megölt

[ÁTVEZETŐ ism.]

[REFRÉN ism.]

Ez egy másik nemzedék

[ÁTVEZETŐ ism.]

[REFRÉN ism. x3]

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

PIM70: A tárgyak társasága – írók gyűjteményei a Petőfi Irodalmi Múzeumban Jókai Mór sétapálcáitól Lázár Ervin nyakkendőgyűjteményéig


Mit gyűjtöttek a magyar írók a 19. században, a múlt századfordulón, az 1970-es években, és mit gyűjtenek ma? Mi került be mindezekből a Petőfi Irodalmi Múzeumba?


A PIM legújabb kiállítása, A tárgyak társasága – Írók gyűjteményei az írók gyűjtőszenvedélyét járja körül Jókaitól Lázár Ervinig, ezenkívül megszólaltat nyolc kortárs írót, és magát a múzeumot is a gyűjtő szerepében mutatja be, méghozzá egy kiemelt gyűjteményén, az írógépeken keresztül.


A tárlat a PIM alapításának 70. évfordulóját ünneplő gyűjteményalapú kiállítássorozat második állomása. Az első része, A halandóság törékeny arcai című íróportré-kiállítás már látogatható.




A tárgyak társasága három nézőpontból közelíti meg a gyűjtés fogalmát. A PIM által őrzött írói gyűjteményeket hat tematikus műtárgycsoportba rendezve mutatja be a kiállítás, a csoportok között olyan hívószavak segítik az eligazodást, amelyek utalnak a gyűjtésben megmutatkozó általános emberi motívumokra, ugyanakkor rámutatnak a gyűjtemények egyedi sajátosságaira, a gyűjtő életében játszott meghatározó szerepére is. Az írók tárgyai mellett az érdeklődők abba is bepillantást nyerhetnek, hogy a szépirodalmi szövegekben hogyan jelenik meg a gyűjtőszenvedély.




A kiállításon megtekinthető többek között Lázár Ervin nyakkendőgyűjteménye, néhány festmény Ady Endre és Csinszka egykori Veres Pálné utcai lakásából, továbbá helyet kaptak Tamási Áron szivarosdobozai, Gyurkovics Tibor különböző országokban vásárolt kalapjai, Karinthy Ferenc leányfalusi házának egyik ajtaja neves személyiségek aláírásaival, valamint Tandori Dezső játék medvéi is. A tárlat legkorábbi tárgyai Jókai Mór kagyló- és csigagyűjteményéből, illetve botgyűjteményéből származnak.




A kiállítás második rétegeként a látogatók nyolc kortárs író gyűjteményébe is betekinthetnek: Bartis Attila, Kukorelly Endre, Márton László, Rakovszky Zsuzsa, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Ugron Zsolna és Várady Szabolcs mesélnek tárgyi környezetükről, a tárgyakhoz való viszonyukról, gyűjteményeik és írásaik találkozási pontjairól.


A kiállítás legbelső terében a múzeum maga is mint gyűjtő kerül bemutatásra, méghozzá egy kiemelt gyűjteményével, az írógépekkel. Az írógép szimbolikus tárgyként az író és az elkészült mű között áll, közvetítő szerepben részese a mű keletkezésének. Látható Babits Mihály 1945-ben bombatalálatot ért írógépe is, amelyen életművének legjelentősebb részét írta.


Az írók gyűjteményei jól tükrözik birtokosuk személyiségét, szokásait, kapcsolatait, sőt emlékeit, vágyait, de szólhatnak akár műveinek világáról is. A szépirodalmi szövegekben a gyűjtés témája hangsúlyosan jelen van: kirajzolódnak bennük a gyűjtők különböző típusai, illetve olyan gyűjtemények, amelyeknek csak a képzelet szab határt. Az írók tárgyai eleve különleges aurával bírnak, s ezek között gyűjteményeik darabjai még inkább kitüntetett helyet foglalnak el. A kiállítás az író belső világának rejtettebb, kíváncsiságról, játékosságról, szenvedélyről árulkodó zugába ad betekintést.




A PIM gyűjteményében közel 4500 relikvia található, amelynek többsége hétköznapi tárgy, jelentőségük abban áll, hogy szorosan kötődnek az irodalom szereplőihez, egykor személyes környezetük részét képezték. Az író tulajdonában a tömegtermékek egyedi tárgyakká, a múzeumban hétköznapi tárgyakból relikviákká, kultikus értékű műtárgyakká válnak. Ez a metamorfózis a kiállítótérben folytatódik tovább, ahol eredeti kontextusuktól és rendeltetésüktől megfosztva, addig nem létező összefüggések rendszerébe kerülnek, új jelentéstartalmakkal gazdagodnak.


A kiállítás 2024. december 15-ig tekinthető meg.


A kiállítás kurátora: Zeke Zsuzsanna muzeológus, PIM

Grafikai tervezés: Csuport Andrea

Látványterv: H. Kocsis Annamária, PIM


Fotók: PIM