dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Kern András: Guváti

Kern András - Guváti

off off off off off
Ez van
Előadó: Kern András
Album: Ez van
Megjelenés: 1989
Hossz: 5:21
Szövegírók: Kern András
Presser Gábor
Sztevanovity Dusán
Zeneszerzők: Keressük a zeneszerzőt!
Kiadó: Pepita
Stílus: Keressük!
Címkék: Keressük!
Megtekintve: Ma 8, összesen 16699 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Guváti

Rádióbemondó:
Kossuth rádió, Budapest. Tizenkilenc óra, huszonöt perc. Most kapcsoljuk a Guváti vállalat nagytermét. A riporter Tóth Péter Sándor.

Riporter:
Kedves hallgatóink. Közvetítést adunk a Guváti zenés-táncos nőnapi ünnepségéről. Kandi mikrofonunkkal meglessük a dolgozók emelkedett hangulatú, egyben mégis bensőséges boldogságát, mert a hangulat bizony már a tetőfokára hágott.

[Háttérből a "Mindenki másképp csinálja" dallam szűrődik be, a tömeg énekli]

Lajos bá:
Kis csendet kérek majd! Jó szórakozást kívánunk a Guváti elvtársak minden kedves dolgozójának ezen a zenés-táncos nőnapi ünnepségen nyereségrészesedéssel! [Taps. Hol a lóóóvé?]

Igen, a pénz is meglesz... majd, de addig is amíg minden kedves vállalatunk dolgozóinak... ma először végre szabadon, demokratikusan, amit gondoltok na! [Taps] Ez itt a mikrofon és tettem ide egy 50 literes söröshordót [Taps, ováció] ezt a kishasast... köszönöm szépen... hogy aki nem éri fel, azi nyugodtan! Tessék akkor! Tessék! Én át is adtam a szót! [Tömeg kiabál] Mi volt a mikrofonommal Imre?

Imre:
Én jövök? Itt vagyok Lajos bácsi! Csinálom! Akkor egy olyan bevezetőt:
Látom, sokan még tétováznak,
Küzdjük le együtt a mikrofonlázat!
Beszélni könnyű, csak levegő kell,
A gyomroddal a gégédbe nyomjad fel! [Elszórt taps]
Lassan lebegtesd a hangszálakat,
S ha lehet közben ne köpd le magad!
Ennyi az egész, tessék bátran,
Látjátok én is milyen jól csináltam! [Taps, nyögések, ordítás]


Így tetszett gondolni, Lajos bácsi? [Jó hát!] Én akkor le is lépnék! [Csörömpölés] Jaj!

Mély hang:
Kicsikém maga is Guvátis, de meg dugnám magát is...

Lajos bá:
Szólásra emelkedik Tüdő Gyula bácsi, aki 49 éve dolgozik 50 éve! [Ováció, taps]

Gyula bá:
Azt akarom mondani, hogy ami itt van,
Azér' én nem ezér' harcoltam!
És most is tudom, hogy hol van a helyem,
Ne higyjék azt hogy be is veszem
Ezt a dumát, hogy mi szartuk el,
Mi gyártottunk lécet, amennyi kell! [Úgy van!]
Embernek, csákánynak nehéz a feje,
De én még tudom, hogy hol van a nyele!
[Ováció, taps, éljenzés. Hangok: Éljen Gyula bá!]

Lajos bá:
Drága kartársak, Laciék is ott hátul... [Laciék: Mondjad Lajoskám, mondjad! Fütty]... egy kicsikét legyenek türelemmel a jelentkezők, [Fütty] s fogadjátok művészvendégünket szeretettel: Kern Andrást!


[Éljen! [Ováció] NDK turmixgép, NDK turmixgép, NDK turmixgép!]

Mély hang:
Kislány maga is Guvátis, de meg dugnám magát is...

[NDK turmixgép, NDK turmixgép, NDK turmixgép!]

Lajos bá:
Bocsánat én tévedtem! Amíg megérkezik, kinek a keze a legmagasabb? Gvadányi István [Fütty] a független tervosztályról. [Fújolás]

Gvadányi:
Kérem szépen itt nem segít más,
Csak a merkantifilista prioritás
Kreaktív tolarens progmatizmus,
Nem vezet jóra, csak defektizmus!
Az innováció kvalifikált,
S a gondolatrendszer is originált,
Csak a polarizáció segíthet át,
Mint egy szabad, szellemi szpartakiád! [ANYÁD!] A tied!

Lajos bá:
[Hol van a pénz? Hol van a pénz?] A só... [Hol van a pénz? Hol van a pénz?], a s... [Hol van a pénz? Hol van a pénz?] A szó Só Károlyé! [Hol van a pénz? Hol van a pénz?]

Só Károly:
Drága szíveim, testvérek! [Karcsi báááá!]
Hugaim, anyáim, nővérek!
Pántlikás álmunkból lám nem lett hamu, [Taps]
Minden határon nyíljon egy kapu.
"De ne menjünk a falnak fejjel",
- így mondta könyvelő testvérünk Weiler,
Fogjuk meg együtt a lapátot, s kaszát,
Fogadjátok meg apátok... [Csörömölés] Mi van Gyurikám?

Gyurikám:
Semmi, csak elesett a Fógel Mari!

Lajos bá:
Köszönjük Károly szép szavait, s végül új igazgatónk!

Hang:
Nem! Előbb én kérek szót! Fáhéren Fákáte, Fákátén Fáhér Vásszán a vázér!

Vezér:
Éljen a vezér! [Elszórt taps] Én, mint igazgató köszöntelek benneteket, [Bravóó] és garantálom... [Hol a lóvééé?] ... hogy ha anyagilag nem is ... [Hol a lóvééé?] ... dehát itt vannak a lányok! [Fütty]

Gvadányi:
Interpellálni szeretnék...

Vezér:
Van büfé...

Gvadányi:
A büfé árai...

Vezér:
Zenészek...

Imre:
Igazgató úr, talán egy színvonalasabb...

Vezér:
Hadd szóljon a muzsika! [Anyád ???? Zsuzsika!]

Imre:
... zenekart szerződtetünk volna...

Vezér:
Miért nem hívtátok a Lokomotívot? Kifizetem! Érezzétek magatokat!
[Ugye, a csőcselék? Ha egyszer az indulatok elszabadulnak!]

Mit akartok még? [Tisztavizet a pohárba, Igazgatót a mocsárba!]

Hát mit akartok még?

Lajos bá:
Gyerekek ne hülyéskedjetek, hozzátok vissza a saxofont!

Vezér:
Az istenit neki! Lesz itt rend!

Keserű hang:
Ha összehajolnánk, mi Dunamenti népek, hogy mit akar a másik?

Vezér:
Mit akarok én? Én akarok maradni az igazgató! [De milyen áron?]
Hogy-hogy milyen áron? Mindenáron!

Mély hang:
Ugye maga is Guvátis...

Vezér:
Sanyi! Hozd be a szalámis kenyereket! Hagy éljenek! [Fütty]
[Zoránt a kornányba!!! ]

Tömeg:
Meg vó't igérve! Meg vó't igérve! Meg vó't igérve! Meg vó't igérve!

Riporter:
Kedves hallgatóink! Op... bocsánat, beakadt a lábam. Közvetítést adtunk a Gu... Visszaadjuk a szót a studiónak. Zene.

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján

A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd mintegy száz kiállító kínálatában.

 

Az MBH Bank Gourmet Fesztivál esetében már hagyomány, hogy mindig más-más témát helyez a fókuszba. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.

 

„A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű. A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A „női energiákat” erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is” – mondta el Nemes Richárd , a Gourmet Fesztivál főszervezője.

 

„Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett” – mesélte Fekete Zsóka , aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de ezután a húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára már az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága immár közel 400 szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.

 



 

Ormós Gabriellának esze ágában sem volt pékséget nyitni. A kommunikációs szakmát azonban felváltotta a kovász bűvölete. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra Ormós Gabriella, aki a Jenői Pékség, egyben a Kovászlabor közösség alapítója.

 

 

 

Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztro-bloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje. „Az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktoráltam, és emellett kezdtem el blogot írni” – emlékszik vissza Zsuzsanna, mint mondta, akkoriban nagyon sok időt töltött könyvtárakban, de  hiányzott neki, hogy két kézzel alkosson. A nagy vízválasztó néhány szilikon bonbonforma volt, amit vásárolt, „ajándékba készítettem velük bonbonokat, ami hatalmas élmény volt” – mondja Zsuzsi. Innen ívelt az út a Michelin-kalauz által ajánlott Laurel Budapestig.

 



„Az MBH Bank nagy örömmel támogatja immár második éve a Gourmet Fesztivált, mely évről-évre a tavasz egyik fénypontja és fontos találkozási alkalom, ahol számos ügyfelünket láthatjuk vendégül. A Gourmet Fesztivál nemcsak felvonultatja a hazai gasztronómiai élet legjavát, de az idei rendezvényen kiemelt figyelmet kapnak a kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátásban. A hazai vállalkozások és kiemelten a női vállalkozók támogatása szívügyünk, így reméljük, hogy az idei fesztivál nemcsak fontos találkozási lehetőség lesz sokak számára, hanem inspirációt is nyújt, új recepteket ismerhetünk meg a gasztronómiában és a vállalkozásban egyaránt” –  emelte ki Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

 

A Samsung támogatásával létrejött Gourmet Akadémia színpadának zárónapja idén egy igazán különleges gasztro-kulturális élményt tartogat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig mindig egyedi és megismételhetetlen. “Amit láthatunk, az egy improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, az előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - kiváló színészgárda kelti életre: a Gourmet Akadémia színpadán Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.

 

A Gourmet Akadémia színpada számos további programmal készül idén is. Maki Stevenson, a Makifood Cookery School and Events alapítója japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. A Kovászlabor workshopon Ormós Gabriella pék, a Jenői Pékség megálmodója a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviár specialistája egy izgalmas kóstoló keretében mutatja be mindazt, amit az igazán jó kaviárokról tudni érdemes. A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el annak koronázatlan királynőjétől, a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Tóth Szilárd - a SALT Budapest séfje - a Gourmet nagykövete, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készíti el mindannyiunk szíve csücskét, a rántott húst – persze egy kicsit extrábban, mint azt megszoktuk. Szintén izgalmasnak ígérkezik a bibimbap készítés Kim Taeyennel és Mautner Zsófiával, ahol a koreai konyha szakértője enged betekintést a koreai gasztronómia világába és persze megtudhatjuk, mi is az a bibimbap. Két különös hangulatú apró étterem séfje is bemutatkozik a színpadon: Kiss Zaida, a budapesti Zinchenco Kitchen séfje és Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje koprodukciós finomfőzelékkel érkezik. Hogy készül egy vegán desszert? Veganizálható-e egy hagyományos desszert? Ezekről fog beszélni az idei fesztivál nagykövete, Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje, aki kóstolót is hoz a vegán sütijeiből. És azt is megtudhatjuk, hogyan készül az igazi erdélyi padlizsánkrém, a vineta, Kati mama és György Réka (Páva Étterem) segítségével.




 

Az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál vasárnapja – lévén gyereknap – a fiatal korosztály és a kisgyermekes családok számára is tartogat meglepetéseket. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a Gourmet-ra, de lesznek ajándék édességek és gyerek workshopok is. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel . A Gourmet Akadémia színpadán is számítanak a kicsikre: A KitchenAid workshopján fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő - gyerek párosokkal fog tésztákat és “pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.

 

Végezetül, de nem utolsó sorban Nemes Richárd elmondta, hogy összeállt a fesztiválon kiállító több mint 50 étterem és cukrászda teljes kínálata is. A fesztivál idei menüjének különlegessége, hogy számos pénztárcabarát étel is szerepel benne, amelyeket legfeljebb 2.500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók.

 

Az idei Gourmet kiállítóit itt láthatjuk, belépőjegyet pedig itt lehet előzetesen vásárolni, a helyszíni jegyárakhoz képest jelentős kedvezménnyel.

 

www.gourmetfesztival.hu





Fotó: Gourmet Fesztivál