dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Prédikátor: Patrióta

Prédikátor - Patrióta

off off off off off
Album: nincs kép
Előadó: Prédikátor
Album: Keressük!
Szövegírók: Pajor Tamás
Zeneszerzők: Szentkirályi György
Kiadó: Keressük!
Stílus: Keressük!
Címkék: Keressük!
Megtekintve: Ma 10, összesen 2347 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Patrióta

Utazunk, szeretem a bőrönd illatát
de hazafelé bennem már a Körönd villan át Látom a korzót, a Lánchíd esti villanyát Akkor is jönnék, hogyha tiltanák

Mert nincs ez meg Rióban sem Tokioban
Sem a magam mögött hagyott Unióban
Ez az érzés tart mióta megint kicsit patrióta vagyok ebben a kabrióban Még hallok egy adót a Frantziéktól Félig sógor sláger félig San Diego Aki azt mondja ehhez képest a Szandi égő az kérem itt nem műértő A tükörbe hátra Burgenland hegységét látva Szembe sok sehol sem olvasott helységnévtábla Kévékben a fű darabolt szára Hát megérkeztem Magyarországra

Csak idehaza kell a könnyes ősz
Hazahoz a Balcsi parti nyár
Belül az a gyermek újra győz
Tudod, akit csalni hagyni kár
Csak egyedül itt lehetsz te hős
A Duna, Tisza hangja dalt csinál
Üzen az a régi Ismerős
A szív, a halk gitár

Ha megkérded,
nyáron Gyulán tábor vagy talán télen Ulánbátor Rávágom az első még ha simán sátor is mert itt veszik hogy a dumám bátor Keletre az Urál gától Meg Japán kínja Ott ritka vagyok mint klíma Reykjavíkban Nem értem izzad Izland És nem javítja az átlagot velem az Elba hídja A Saigon, a Saigon A száj gondterhelt az indok,indok az indokínai gondok mellett Végül csak egy undok kínai útra tellett Nem kell Peru Nem kell Peru nem kell perújítás Csak az adu, az életnek a dúsítás Nem kell a kamu fagyi a Maracujás elég ha jól torkot mar a gulyás

Csak idehaza kell a könnyes ősz
Hazahoz a Balcsi parti nyár
Belül az a gyermek újra győz
Tudod, akit csalni hagyni kár
Csak egyedül itt lehetsz te hős
A Duna, Tisza hangja dalt csinál
Üzen az a régi Ismerős
A szív, a halk gitár

A lányom
Apa lánya kedvence Tatabánya
Közös utunknak nem is lesz Akadálya
Jó, ez csak a rím kedvéért pálya,
de legalább nem vagyok senkinek a papagája Látod itt minden mező szótlan, jelt ad Nyár után őszt mond, gyorsan hervad Itt balra Kecel, jobbra Soltvadkert van Srácként egyszer ott voltam old Shutterhand Hortobágy, a puszta látványa menő A síró babaszempár, anyaleső, A nyíló tavaszig várt Aranyeső, Nekem így jó a Kékes, a Galyatető Kolozsvár, Gyergyó, Brassó Sepsiszentgyörgy segít kijönni az szkepszisemből, leadni kicsit a pesti stresszből, érzem egy új dal most lesz is ebből

Csak idehaza kell a könnyes ősz
Hazahoz a Balcsi parti nyár
Belül az a gyermek újra győz
Tudod, akit csalni hagyni kár
Csak egyedül itt lehetsz te hős
A Duna, Tisza hangja dalt csinál
Üzen az a régi Ismerős
A szív, a halk gitár

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

PIM70: A tárgyak társasága – írók gyűjteményei a Petőfi Irodalmi Múzeumban Jókai Mór sétapálcáitól Lázár Ervin nyakkendőgyűjteményéig


Mit gyűjtöttek a magyar írók a 19. században, a múlt századfordulón, az 1970-es években, és mit gyűjtenek ma? Mi került be mindezekből a Petőfi Irodalmi Múzeumba?


A PIM legújabb kiállítása, A tárgyak társasága – Írók gyűjteményei az írók gyűjtőszenvedélyét járja körül Jókaitól Lázár Ervinig, ezenkívül megszólaltat nyolc kortárs írót, és magát a múzeumot is a gyűjtő szerepében mutatja be, méghozzá egy kiemelt gyűjteményén, az írógépeken keresztül.


A tárlat a PIM alapításának 70. évfordulóját ünneplő gyűjteményalapú kiállítássorozat második állomása. Az első része, A halandóság törékeny arcai című íróportré-kiállítás már látogatható.




A tárgyak társasága három nézőpontból közelíti meg a gyűjtés fogalmát. A PIM által őrzött írói gyűjteményeket hat tematikus műtárgycsoportba rendezve mutatja be a kiállítás, a csoportok között olyan hívószavak segítik az eligazodást, amelyek utalnak a gyűjtésben megmutatkozó általános emberi motívumokra, ugyanakkor rámutatnak a gyűjtemények egyedi sajátosságaira, a gyűjtő életében játszott meghatározó szerepére is. Az írók tárgyai mellett az érdeklődők abba is bepillantást nyerhetnek, hogy a szépirodalmi szövegekben hogyan jelenik meg a gyűjtőszenvedély.




A kiállításon megtekinthető többek között Lázár Ervin nyakkendőgyűjteménye, néhány festmény Ady Endre és Csinszka egykori Veres Pálné utcai lakásából, továbbá helyet kaptak Tamási Áron szivarosdobozai, Gyurkovics Tibor különböző országokban vásárolt kalapjai, Karinthy Ferenc leányfalusi házának egyik ajtaja neves személyiségek aláírásaival, valamint Tandori Dezső játék medvéi is. A tárlat legkorábbi tárgyai Jókai Mór kagyló- és csigagyűjteményéből, illetve botgyűjteményéből származnak.




A kiállítás második rétegeként a látogatók nyolc kortárs író gyűjteményébe is betekinthetnek: Bartis Attila, Kukorelly Endre, Márton László, Rakovszky Zsuzsa, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Ugron Zsolna és Várady Szabolcs mesélnek tárgyi környezetükről, a tárgyakhoz való viszonyukról, gyűjteményeik és írásaik találkozási pontjairól.


A kiállítás legbelső terében a múzeum maga is mint gyűjtő kerül bemutatásra, méghozzá egy kiemelt gyűjteményével, az írógépekkel. Az írógép szimbolikus tárgyként az író és az elkészült mű között áll, közvetítő szerepben részese a mű keletkezésének. Látható Babits Mihály 1945-ben bombatalálatot ért írógépe is, amelyen életművének legjelentősebb részét írta.


Az írók gyűjteményei jól tükrözik birtokosuk személyiségét, szokásait, kapcsolatait, sőt emlékeit, vágyait, de szólhatnak akár műveinek világáról is. A szépirodalmi szövegekben a gyűjtés témája hangsúlyosan jelen van: kirajzolódnak bennük a gyűjtők különböző típusai, illetve olyan gyűjtemények, amelyeknek csak a képzelet szab határt. Az írók tárgyai eleve különleges aurával bírnak, s ezek között gyűjteményeik darabjai még inkább kitüntetett helyet foglalnak el. A kiállítás az író belső világának rejtettebb, kíváncsiságról, játékosságról, szenvedélyről árulkodó zugába ad betekintést.




A PIM gyűjteményében közel 4500 relikvia található, amelynek többsége hétköznapi tárgy, jelentőségük abban áll, hogy szorosan kötődnek az irodalom szereplőihez, egykor személyes környezetük részét képezték. Az író tulajdonában a tömegtermékek egyedi tárgyakká, a múzeumban hétköznapi tárgyakból relikviákká, kultikus értékű műtárgyakká válnak. Ez a metamorfózis a kiállítótérben folytatódik tovább, ahol eredeti kontextusuktól és rendeltetésüktől megfosztva, addig nem létező összefüggések rendszerébe kerülnek, új jelentéstartalmakkal gazdagodnak.


A kiállítás 2024. december 15-ig tekinthető meg.


A kiállítás kurátora: Zeke Zsuzsanna muzeológus, PIM

Grafikai tervezés: Csuport Andrea

Látványterv: H. Kocsis Annamária, PIM


Fotók: PIM