dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Aljas Kúszóbab dalszövegei
A gyros jobb mint a pite
A hiszti fojtogat
A srácok azok mások
Akarlak téged
Áruházláz
Az én életem
Az utolsó éjszakám
Azt akarom, hogy sikítsál
Babbuli
Bocsánat, hogy megcsaltál
Bringakirály
Buszozunk
Buzi horgász
California
Dokk rock
Egyszer elkaplak
Éjfél
Esze semmi
Fedetlen keblek
Geci manó
Gedeon bácsi
Gördülő Kövek
Hawaii kannásbor
Hoki Gyuri
Homo páciens
Hová mész te kisnyulacska
Itt az én időm
Itt jön a Yeti
Itt várok rád
Két hét
Külvárosi éjszaka
Lányok nélkül
Lemezlovag
Love Story
Márciusi SMS
Meghülyült a nőm
Mi lett veled
Mi történt a felnőttekkel
Mikor veled vagyok
Minden nap
Monokinis lányok
Nagy szerszám
Nagymenő
Napfény
Napolaj
Ne menj el
Ne szedd azt a s.art!
Normális vagyok
Olivér dala
Őszinte barátság
Pina, Pina, Punci
Ragadozó
Rock and Roll játék
Rohannék hozzád
Szabad vagyok
Szájmon bácsi
Szerintem
Térdelj le és Szeress
Ugorj be
Úgy érzem
Újra itt vagyok
Utolsó éjszakám
Utolsó mohikán
Üvöltsön hát most a rock
Változz
Vérzik a pofám
Vidéki zene vidéki srácoktól
Vigyél haza
Yeti
Zöld hajú lány
Hírek
Hírek

TUDÓSÍTÁS: Tünet Együttes x AGAVOID x Égjárók

Hajógyár x A38 – Zene x Tánc-estMájus utolsó keddjén a dallamok ismét testet öltöttek a táncban, hiszen a drámai mozdulatokat a Tünet Együttes, míg a zenét az AGAVOID és az Égjárók szállították a Hajóra.

 

 

Az este első fellépője Szlimmy és Yrodi voltak, akik az Égjárók névre keresztelt projektjükkel érkeztek a Hajó fedélzetére. A Grosskidz trapcsapatból is ismert előadók az első, Napfény-Kísérlet című albumukon egy új oldalukat mutatják be, többek között erről is meséltek a közönségnek. Az első single-jüket 2021-ben vették fel és meg is jelentették, majd megjelent a fenti nagylemez. A közös munka első lépései kapcsán elmesélték, hogy Balázs – saját bevallása szerint – csekély tudására építették a munkát, s még nagyon az út elején tartanak, de ahogyan fogalmaznak: 

 

 

– Minden pillanatát élvezzük, most is dolgozunk egy szólólemezen. Van egy szólóprojektem Szlimmy néven, amellyel a Kikeltetőben is részt vettem – mondja Balázs.

 


 

Nagyon friss formációról van szó, minden, ami zenei pályának nevezhető még előttük áll, így nehéz lehet beszélni magukról, ez tény. Grecsó Zoltánnak sem lehetett könnyű dolga a kérdező szerepében, de ebben az esetben nem is az a lényeg, hogy hosszasan beszélgessenek egymással. Az a fontos, hogy újabb és újabb formációk fejlődnek ki a hazai zeneiparban. És ahogyan ez a Hajógyár-esteken hagyomány: a fiatal, feltörekvő formációknak adnak lehetőséget a bemutatkozásra, s igyekeznek lendíteni a kezdődő karrierjükön.

  

Az AGAVOID volt az este második fellépője és interjúalanya. Több dalt is előadtak, amely ugyan egy esti hangulathoz remekül illeszkedik, de ha úgy tekintünk erre a mini-koncertre, mint egy beszélgetést felvezető performanszra, hosszúra nyúlt és inkább andalító volt, mint arra késztetett, hogy az elkövetkezendő egy órában is figyeljem az események alakulását a színpadon. 
 

 

A zenekar 2015-ben kezdte el bontogatni a szárnyait, és még abban az évben be is jutottak a Kikeltető tehetségkutató döntőjébe. A Puskás Dalma, Huszár Kristóf és Kriska Bálint alkotta formáció egyedülálló képi és hangzás-világával a budapesti zenei élet egyik legizgalmasabb színfoltjává vált az elmúlt évek alatt. A trió az elektronika és az experimentális-pop műfajában érzi otthon magát, de szívesen kísérleteznek, a 2020-ban megjelent második, Stratum című nagylemezükön például a dreampoptól kezdve a trip-hop témákon át egészen a négy-negyedek világába utaztatnak.
 

 

– Fő szegmens a zenénkben a kísérletezés. Eleinte nagyrészt experimentális volt a stílusunk, manapság azonban inkább alapvető tematikák szerint alkotjuk a dalainkat. Az első pár évben azért is volt nagyon dinamikus a projekt, mert minden tag hozta a korábbi években felgyülemlett ötleteit. Azóta pedig egy közös munkává állt össze a szakmai fejlődésünk – mesélte Dalma.

  

– Rengeteget változott a személyiségünk a zenekar hétéves pályája alatt. Nagyon sok impulzust összegyűjtöttünk, de ma már sokkal letisztultabb témákkal dolgozunk – tette hozzá az énekesnő-dalszerző.

 

 

– Gyakrabban írok magyar dalszövegeket, melyeket nem gondolok túl. Könnyebben ki tudom fejezni magam az anyanyelvemen, mint korábban – tette hozzá Dalma.
 

 

A formáció a közelmúltban – azzal az igényes experimentális pop-al, amelyet játszanak – nem helyezte előtérbe a koncertszervezést, mert jórészt az alkotói folyamatokra koncentráltak. De június 10-én játszanak a Tilos Maraton pszichedelikus napján.


 


 

Idei terveik között pedig szerepel egy klip, valamint EP-k és single-korongok kiadása. Emellett kollaborálnak előadókkal és remixeket készítenek.

 

 


 

 

Az Agavoid által megteremtett hipnotikus atmoszférában ezúttal a Tünet Együttes kalandozott. A formáció – Szabó Réka irányításával – 2002 óta színesíti a hazai kortárs tánc és színházi életet. A társulatra jellemző, hogy nem hódolnak be a konvencióknak, előadásaikban tökéletesen képesek elmosni a műfaji határokat megteremtve a szöveg, a mozgás, a zene és a vizualitás fúzióját.
 

 

A társulat utolsó fellépésének lehettünk tanúi, hiszen befejezik ezt a típusú tevékenységet, de legalábbis – ahogyan Grecsó Zoltán fogalmazott – hibernálják a Tünet Együttest. Szomorú apropó volt ez az este és szomorú volt a történet is, amelyet Szabó Réka elmesélt: a műszaki egyetemen tanít matematikát és informatikát, de már a kommunizmus idején szerelembe esett a kortárs tánccal. Annak ellenére, hogy akkoriban még tiltottnak számított ez a műfaj hazánkban. Az a 2002-es dátum, amely a társulat origóját jelzi, csak egy dátum. 

 

 

– Organikus folyamatként jött létre a Tünet Együttes, szinte a munka közben. Szeretek műfajkat vegyíteni, ez látszott már az Éjszaka csodái című előadásban is, amelyet Weöres Sándor versére alkottunk – vallotta Réka visszatekintve a kezdetekre és a fejlődési ívre.

 

 

Ilyen szürreális világok megteremtése során, Réka és Dániel közös munkájának köszönhetően fejlődött ki a formáció lénye. Fizikai színház, a technológiával való  együttműködés és a táncművészet különböző műfajainak keverése, a szöveg, a képzőművészet, a matematika és a mozgás mindenféle formája – ezek együtteséből alakult ki a Tünet Együttes.
 

 

Réka olyan érzékletesen és szenvedélyesen, ugyanakkor mérhetetlen higgadtsággal beszélt az együttes fejlődési ívéről és produktumairól, hogy lehetetlen volt nem a színpadra szegezni a tekintetem és elkeseredetten nyugtázni, hogy akkor fedeztem fel magamnak a Tünet Együttest, amikor feloszlanak. De azért keserédes is az érzés, mert legalább az utolsó fellépésen ott voltam és hallottam az alkotókat erről a rendkívül komplex művészeti folyamatról beszélni. 

 

 

Nagy sikernek örvendett korábban az A létezés eufóriája című film kapcsán készült munkájuk. Ezzel kapcsolatban Szabó Réka elmondta,  hogy újra játssza majd a filmet a Toldi Mozi, így aki szeretné, filmszínházi keretek között is megtekintheti.
 

 

– Álom és szerelem volt, amit a Tünet Együttessel csináltunk. Mégsem sikerült nem megkeserednem – révedezett Réka a formáció művészeti vezetője.

 

 

– Húszéves működést lezárni nem lehet egyik napról a másikra. Amikor azonban eldöntöttük, hogy vége, az igazán felemelő érzés volt. Mert a mi kezünkben volt az irányítás. Ugyanakkor ennek következményei vannak, hiszen az életünk rendkívül fontos részét zárjuk le. Olyan dolgokat veszítünk el, amelyeket most még elképzelni sem tudunk. Reménykedve tekintek a jövőbe, de szomorú is vagyok – fogalmazta meg érzéseit Szász Dániel táncos.

 

 

Vajon milyen lehetett Réka személyisége akkor, amikor még hihetetlen energiával dolgozott a formációért, ha még így, ma – saját bevallása szerint megkeseredett állapotában – is olyannyira magával ragadó élmény őt hallgatni?

Az egyik legnagyobb élmény volt az eddigi Hajógyár-estek történetében. Azáró performanszban pedig Grecsó Zoltán – aki maga is táncos – is részt vett, ez még különlegesebbé tette az utolsó produkciót a hajó gyomrában.

 

 

Június 13-án búcsúzik a Tünet, a részletekről itt lehet tájékozódni.


 

 


 

 

Grecsó Zoltán vendégei ez alkalommal is mindent megtettek, hogy a lehető legjobban demonstrálják a zene és mozgás szimbiózisát, ugyanis a két formáció a táncművészekkel kiegészülve több rögtönzött performanszt is bemutatott jelenlévőknek.

 

 


 

 

Az esemény a Petőfi 200 Emlékév keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

 

 

Az eseményről előzetesen itt írtunk beharangozót.


 

Az estét itt tudod visszanézni.


 

 

Fotók: Hajógyár hivatalos