dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Ghymes: Aludj, ó magzatom

Ghymes - Aludj, ó magzatom

off off off off off
Koncert (DVD)
Előadó: Ghymes
Album: Koncert (DVD)
Megjelenés: 2003
Hossz: Keressük!
Szövegírók: Keressük a szövegírót!
Zeneszerzők: Keressük a zeneszerzőt!
Kiadó: EMI
Stílus: Keressük!
Címkék: Keressük!
Megtekintve: Ma 16, összesen 6044 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Aludj, ó magzatom

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Felvidéki koncertturné a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében

Földrajzi és nyelvi összetartozásunk jegyében tavasszal Szlovákia magyarlakta településeire viszi el a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a popkultúrát. A háromrészes rendezvénysorozaton a magyar nyelvű alternatív popzene legszínesebb alakjai mutatkoznak be sportcsarnokok színpadjain a helyi közönségnek. 


Május18-án Királyhelmecen Szabó Balázs Bandája, május 19-én Nyárasdon a Bagossy Brothers Company és május 31-én Komáromban a Margaret Island lép színpadra a felvidéki Jóvilágvan előzenekarral.

 

“Sajátos történelmünk okán még ma is rendelkezünk egy olyan közös közép-európai kulturális kódrendszerrel, amely nagyban meghatározza, hogy mit gondolunk a világról. A Vasfüggönyön innen az átkosban a leosztott szerepeknek megfelelően Magyarország könnyűzenei, ezen belül is rockzenei nagyhatalom volt. Lengyelországtól a Baltikumon át a Balkánig mindenhol értik a zenénket. Vagyis 


a könnyűzene az a közös közép-európai nyelv, amelyen keresztül a következő generációk is megértik egymást. Ha kis odafigyeléssel és támogatással a nemzeti kultúra karakterjegyeit megtartva beszéljük ezt a zenei nyelvet, akkor a könnyűzene identitáserősítő erővel is bír.”


– fogalmazott a koncertturné kapcsán Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója.

 

A művészeti ágak közül a zene, kifejezetten pedig a könnyűzene által kapcsolódunk a legkönnyedebb és legtermészetesebb módon a nemzeti kultúránkhoz. A kétnyelvű produkciók a kulturális találkozás közös élményével gazdagíthatnak mindenkit, mindemellett az értékhordozó popkulturális művészet összeköt minket.

A turné másodlagos célja a zeneipar szakmai elősegítése, a zenekarok anyaországi és külhoni érvényesülésének kölcsönös előmozdítása, valamint az egyes zeneipari szektorok szereplőinek kapcsolódása a régióban.

 

A koncertek állomásai

 

Május 18. Királyhelmec – Szabó Balázs Bandája


A multiinstrumentalista dalszerző-énekes, Szabó Balázs 2009-ben alapította meg a Szabó Balázs Bandáját, amely az elmúlt években Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarává érett, ráadásul úgy, hogy a magyar népzenéből és sanzonos világból egyaránt táplálkozó, popos, rockos, funkos elemekkel és kamarazenei ízesítéssel teljesen egyedi, határbontó és műfajépítő hangzásvilágot hozott létre.

További részletek a Facebook-eseményben: https://www.facebook.com/events/2690558574436579

 


 

Május 19. Nyárasd – Bagossy Brothers Company


A Bagossy Brothers Company-t (vagyis a BBC-t) keveseknek kell bemutatni. A gyergyószentmiklósi srácok a legnagyobb magyarországi koncerthelyszíneket is megtöltötték már, eddigi karrierjük során 5 nagylemezt, 1 szimfonikus koncertlemezt, 1 EP-t és egy tavalyi évben megjelent különleges karácsonyi lemezt adtak ki, melyek közül több aranylemez lett, a 2019-es Veled Utazom pedig hatszoros platinaminősítést kapott. Zenei stílusukat és szövegvilágukat egyaránt igazi kárpát-medencei életérzés jellemzi.

További részletek a Facebook-eseményben:

https://www.facebook.com/events/1854532778285423



 

 

Május 31. Komárom – Margaret Island


Pozitív, elgondolkodtató popzenéjük és kirobbanóan energikus előadásmódjuk hatására a közönség hamar szívébe zárta a fonyódi kötődésű Margaret Island zenekart. A Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf alapította csapat több népszerű slágert jegyez, például a 2016-ban berobbant Eső, a Hóvirág, a Veled minden, a Nem voltál jó, a Házszám és a Valahol címűeket. A zenekar kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektet az értékközvetítésre és a megújulásra, illetve arra is, hogy koncertjeik sokszínűek legyenek, így a közönségük időről időre a zenei élményen túl különleges emlékekkel térhet haza.


További részletek a Facebook-eseményben:

https://www.facebook.com/events/437906132187354



 

 

A koncertek előzenekara a felvidéki Jóvilágvan


A Jóvilágvan zenekar 2007-ben alakult a szlovákiai Párkányban. A csapat hisz az őszinte, üzenetközvetítő zene erejében. Négy lemezük jelent meg: Hanne (2011), Štúrovszkaya (2014), jóvilágvan (2017), A folyó balladái (2021). Zenéjük folyamatosan változik, fejlődik. Legutóbbi lemezükön népzenei ihletésű poprock dalok szerepelnek, mély szimbolikájú, erős szövegekkel. Jelenleg a legismertebb szlovákiai magyar alter formáció.

 

Mindhárom rendezvény ingyenes.

 

A koncertek a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében valósulnak meg.

 

Kiemelt kép: illusztráció/Freepik

További fotók: PKÜ