A részletekben a lényeg
mondjuk alul a fémek
kéneskő, láva
vagy cigi a szájba
hullik vagányan
mint a teámba
egy nagy bogár
Diktáld a tempót
mert ilyen még nem volt
hogy összeállna egy mozdulatába
az egész, és ha mégis nehéznek
érzed a szíved
Két citrom levét csöpögtesd rá
húzódjon össze, egyszerűbb lesz talán
cseppnyi szívvel beszélni, hogy
maradjon már ott nyugton a helyén
s csak ha nagyon muszáj, hát csak akkor dobogjon
akkor vigye a vért
oda szűkülő ereinkbe
azért a néhány pillanatért.
A részletekben a lényeg
mondjuk alul a fénye
jó mélyre zárva
mert sötét barátja
nem lát túl sokat, mint
a teámban egy nagy piás
Diktáld a tempót...
Na nézd, itt van megint a vén uzsorás!
Zsugori a tróger, mert feloldozást
csak bűnért ad nekem, hát így jó hogyan legyek?
Iszok inkább valamit, mielőtt hazamegyek, s kell
Cseppnyi szívvel beszélni...
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál zárónapján a kulináris kalandozások és a színházi műfaj improvizatív elemei elegyednek a közönség előtt formálódó gasztro-kulturális élménnyé. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig egyedi és megismételhetetlen.
Amit láthatunk, az egy „improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, a Flódni előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - egy kiváló színészgárda viszi színpadra, így az MBH Bank Gourmet Fesztivál programhelyszínén az improvizációs színjátszás kiválóságai, Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
Fotó: Gourmet Fesztivál