dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Cseh Tamás: Hányan kipusztultak

Cseh Tamás - Hányan kipusztultak

off off off off off
Frontátvonulás
Előadó: Cseh Tamás
Album: Frontátvonulás
Megjelenés: 1995
Hossz: 4:20
Szövegírók: Bereményi Géza
Cseh Tamás
Zeneszerzők: Keressük a zeneszerzőt!
Kiadó: Mega
Stílus: Keressük!
Címkék: Keressük!
Megtekintve: Ma 48, összesen 7443 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Hányan kipusztultak

Te is tudod, hogy az évek során közülünk

Hányan kipusztultak,
s nem a legrosszabbak,
de cseréppel borított tetőink felett
mégis felkelt a nap.

Hányan is elmentek,
s nem épp a jöttmentek,
de cseréppel borított tetőink felett
a felhők jönnek mennek.

De mi most itt vagyunk,
éneket hallgatunk,
mi arról szól, dalol,

hogy hányan kipusztultak,
hányan elrohadtak,
hányan a fenébe elrohantak,
s nem épp a rohadtak.

Cserépborította tetők fölött
jön megy a nap
és én most itt mondom e dalt,
hogy egy ifjúságra kedvezőtlen,
kedvezőtlen idő
felhőjárás jobbra-balra és aztán eső,
egy eső, mindent lecsapoló,
úgy látszik véget minden úgy ér,
hogy lesz egy eső, mindent lecsapol ez,
ez az idő, hányan kipusztultak közülünk,
elmentek ők,
az ifjúságra kedvezőtlen idők
miatt, miatt és jár a nap
cseréppel borított tetőink felett, hallgassuk hát e végső éneket,
mert én itt most dududumdududum
mondom e dalt, didididididim

De Halmosba itt beleragadt a dal, mert Vizi nagyot lökött rajta, s mondta, hogy: -Te Halmos, hagyd abba a didegést-dodogást, nem azért jöttem, hogy nyafogjak veletek. Nem nyavalyogni jöttem, Halmos! És megpöckölte a Halmos orrát. És Halmos elhátrált, és mondta: -Vizi, hagyd az orrom, ne piszkálj! Pont olyan vagy, mint a gimiben! És tényleg, Vizi , neked mindig voltak rögeszméid. Biztos most is vannak? Mi a legújabb rögeszméd egyfolytában?

S Vizi a fejéhez emelte a kezét, és mondta, hogy: -Csak annyi, Halmos, hogy elegem van a báljaitokból meg a bankettjeitekből, ti nem értek semmit, Halmos. Szart se! S Halmos mondta, hogy: -Az emlékek, Vizi! Az emlékek! De Vizi mondta, hogy: -Nincsenek emlékek, Halmos, nem veszed észre, hogy szinte már csak mi vagyunk itt? S Halmos kérdezte, hogy: -Te Vizi, elutazol valahová? S Vizi mondta: -El! Tőletek. Máshová. S Halmos állt, és mondta, hogy: -Igen Vizi? És ugyan hová? Úgy értem, hogy merrefelé? Vizikém. Arrafelé, arrafelé, errefelé, vagy merrefelé Vizi?

Vagy gyere csak, Vizi -mondta Halmos, és megfogta Vizi karját -erős fiú volt Halmos -, s mondta: -Gyere Vizi, véletlenül tudom a sarokban, arról az emberről, hogy 87 éves, elég jó iránynak tűnik, nem, Vizi? Ezekkel a tönkrement alakokkal akarsz te kezdeni valamit, ezekkel? Gyere oda az öreghez, elbeszélgetünk vele. Gyere! És rángatta át az asztalok meg a székek között, oda a sarokba, ahol tényleg ott ült egy öregember
az asztalon. Előtte rengeteg féldecis pohár, és a Halmos lekényszerítette a Vizit maga mellé a székre, ő pedig áthajolt az asztal fölött, és mondta, hogy: -Mi van öreg! Üldögélünk? És mi az a jó, amin merengünk?

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Könyv-, bor- és jazzfesztivált rendeznek Balatonfüreden június közepén

Könyvbemutatók, irodalmi beszélgetések és szabadtéri koncertek várják az érdeklődőket a Könyv bor jazz nevű fesztiválon Balatonfüreden június 12. és 16. között.

 

A Kisfaludy Színpadnál egy háromezer kötetes könyvkamion állomásozik majd, ahol a szerzők dedikálják műveiket. Itt lesz mások mellett Fábián Janka és a balatonfüredi származású Karády Anna, akik a romantikus történelmi regényeik révén váltak népszerűvé, dedikál Vida Ágnes pszichológus, aki a Babapszichológia és az Álomba ringató praktikák című könyveivel, illetve a gyermeknevelési és várandósságról szóló blogjáról vált ismertté, valamint találkozhat a közönség Kötter Tamás íróval is.




Rendhagyó irodalomóra keretében mutatkozik be a Helyőrség.ma című antológia. Farkas Wellmann Endre főszerkesztő beszélget Regős Mátyás és Bék Timur költőkkel.


Ezt követően  Szalay-Bobrovniczky Vince író és Szatmári Péter szerkesztő mutatja be A Waldheim-ügy és Ausztria című könyvét. 


Minden nap jazz zene szól majd a Vaszary kertben és a Blaha Lujza utcán felállított szabadtéri színpadokon, borpavilonok, könyvsarok és vendéglátóhelyek kínálata fogadja a látogatókat. Gyerekprogramokon vehetnek részt a legfiatalabbak, a felnőtteket pedig borbemutató és borkóstoló várja. 



Hajdu Klára Quartet


Cserép László beszélt arról is, hogy Herczeg Ferenc A fehér páva című regénye alapján forgatott romantikus játékfilm, a Pacskovszky József által rendezett Majdnem menyasszony összesen nyolc jelölést kapott a Könyv bor jazz fesztivállal egyidőben zajló Magyar Mozgókép Fesztiválon.     


- A filmről az alkotók beszélgetnek majd, köztük Hajdu Tibor, az egyik főszereplő, és bemutatják Frenyó Zoltán filozófus, eszmetörténész Európa című kötetét is - mondta. 


A három Cholnoky fivér, a két író és a geográfus történetét meséli el Géczi János író a Tiltott Ábrázolások Könyvéből című kötetében, melyet maga a szerző mutat be.     


- Antall Józseffel a világszínpadon címmel írt könyvet a rendszerváltozásról és az első szabadon választott miniszterelnökről Kodolányi Gyula. A szerző 1989-től Antall József, majd Boross Péter miniszterelnök külügyi tanácsadója volt, közvetlen közelről szemlélte az akkori eseményeket, ezekből oszt meg néhányat az irodalmi esten - fűzte hozzá. 


Borozgatás mellett ismerhetik meg az érdeklődők Ambrus Lajos-Kovács Gyula Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből című kötetét, a szerzőkkel Figula Mihály borász beszélget majd.  


- Praznovszky Mihály irodalomtörténész Madách-enciklopédia című kötetéről beszél majd, amely egy 372 címszóba sűrített elemzés Az ember tragédiájáról


- fűzte hozzá a szervező, aki kiemelte: a fesztivál minden rendezvénye szabadon látogatható, de néhány program, például a borkóstoló, regisztrációköteles. 



Gyukli Pincészet, Balatonfüred


 

Fotók: Könyv-Bor-Jazz Fesztivál