dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Riddler: Ébresztő (prod. by Nomagróf)

Ébresztő (prod. by Nomagróf)

Ha tévézel haver visszanéz a fénylő doboz rád
beléd lát és így válsz irányított érző robottá
a drogod várod este, mert ami itt van azt elhiszed
az agyad szivacs lett ami felszívja a szennyvizet
egy tetsziket nyomj rá, hogy neked fontos a szeretet
és nézd tovább a fotelből az ostoba szemetet
a gondokat temeted, ha megvan kit kell gyűlölni
rossz az aki más, magyar, vagy éppen külföldi
kiszűrődik az anyázás a panelablakokon át
de miért utálnál bárkiket, ha nem adnak okot rá?
mert megmondják mit gondolj meg mi a véleményed
lefekvés előtt a híradóból hallhatsz szép meséket
a vér a lényeg, ki kapott kést vagy egy töltényt
megnyugtat hogy neki szarabb és nem veled történt
megy az uszítás, butítás, ömlik a fekália
a boszorkányüldözéshez nem kell empátia


refrén
annyian alszanak, hangos ébresztő kell
mind zombiként mered rá a képernyőre
ne hagyd hogy elszívják az éned tőled
van egy pont, mikor nem bír a lélek többet


Sorban süllyednek arcok teljes katatóniába
és csak gyorsítja ezt a fejben szabadok hiánya
elhitetik veled hogy nem haladsz rossz irányba
meg azt is hogy számítasz, nem szavazol hiába
de csak bábu vagy amit fentről rángatnak drótokon
a szó hatalom így nincsenek ártatlan szónokok
a tárban van sok golyó, elég hogy mindig másra kend
főleg ha a fizud kevés de kurva sok a sárga csekk
a populizmus veszélyes, beszélnek a nép nevében
de ha a tömeg ébred az útjuk könnyen véget érhet
szépen kérnek de ez igazából már parancs
a média egy nagy fasz, amit önként a szádba raksz
a celebeket nézed a valóságsókban
nem kell senkivel találkoznod ha online ott vagy
azt hiszed bármit tehetsz, szabad szólás jog van
ugathatsz de a rendszer rövid pórázon tart
a leghatékonyabb börtön, ahol nem látod a rácsokat
elszigetel, de nem zavar, hogy senki sem látogat
magad tartod fogva, haver még smasszer sincs nem gáz
magad szétbaszni, cigizni meg szart enni
büszke az ország, vezetünk alkoholistákban
napról napra bővül a haldoklók listája
süketnek kell lenned hogy ne halld hogy ordibálnak
míg röhögnek rajtuk a csalók glóriában

Refrén

Ez tömegszimuláció, valódi véres truman show
meg sem próbálsz kitörni annyira félsz
egy kudarctól téves utat rósz, az ezredik birka vagy
az alagút végén a fény csak LCD pirkadat
instagram, facebook, itt vagyok, lájkoljál
a kommentek alapján egy kibaszott zárt osztály
átkozzák egymást, a gyűlölet csak úgy sugárzik
elég hozzá egy kép vagy egy kamu újságcikk
turkál mind a szemétben de nem talál aranyat
ha közéjük állsz elveszted saját magadat

Refrén

Hírek
Hírek

IX. Music Hungary Konferencia

2021. 11. 17-18., Hangvilla, Veszprém

A zeneipar talpra állítása a IX. Music Hungary Konferencia fókusza

A mai napon tartotta sajtótájékoztatóját a Music Hungary Szövetség a Kobuci kertben a IX. Music Hungary Konferencia bejelentése kapcsán, melyet idén is a veszprémi Hangvillában tartanak majd november 17-18-án. Az idei Konferencia fókusza és célja, hogy számba vegye a zeneipar lehetőségeit és kihívásait a pandémia utáni újrakezdéshez,  diskurzust indítson a talpra állás mikéntjéről, és segítse a szektor adaptálását a megváltozott körülményekhez és stabilabb alapokra helyezéséhez. 

A sajtótájékoztatót Weyer Balázs, a Szövetség elnöke nyitotta, aki beszédében elmondta, hogy az újrakezdés idén mást fog jelenteni, mint tavaly, mikor még ennyire sem látták, mi áll előttük. Ki kell használnia szakmának ezt a sokkot, hogy megerősödve tudjon a szakma újraindulni, és hogy a kényszerhelyzetből jövőálló életmód- és szemléletváltás lehessen. Véleménye szerint megszerényített mindenkit az elmúlt másfél év, megtanította őket arra, hogy mennyire sebezhető a zenei szakma, és megtanultak segítséget kérni - még akkor is, ha sokszor nem kaptak, vagy nem azt, nem úgy, nem akkor kapták, mint amire szükségük lett volna. Weyer Balázs arra is rávilágított, mennyire erősen aktivizálta és összefogásra késztette a pandémia mind a Szövetséget, mind az egész iparágat. 

Kádár Tamás, a Szövetség társelnöke ezután arról beszélt, hogy a júniusi tisztújítás a Szövetségen belül is hozott egy szemléletváltást, aktívabban fordultak az állam felé, sokkal inkább fókuszáltak a szektor támogatására és összefogására. Igyekeznek olyan stratégiát kidolgozni, ami az egész  szektor számára segítség lehet, így született meg tavaly a PwC hatástanulmánya is, ami a koncert- és fesztiváljegyek áfájának 5%-osra csökkentésének hatását vizsgálta. Erről elmondta, hogy nemcsak nem okozna kiesést az államháztartásnak, de a kapcsolt iparágakon keresztül még több bevételt is termelne, és a szakma minden szegmensének segítséget, sőt, nemzetközi szinten versenyelőnyt is adna, ezért ezt a kitűzött célt kiemelten kezeli a Szövetség. Majd ezután röviden kitért a nemrégiben elindított Őszi Hacacáré program piactorzító hatására és arra, hogy az ingyenes rendezvények nagy száma a versenypiaci környezetet rombolja. 

Temesi Bertalan zenész, a Szövetség elnökségi tagja arról beszélt, hogy a Szövetség nem kritikára, inkább párbeszédre törekszik a döntéshozókkal és a szakmán belül. Arról is beszélt, hogy a zenészek és a zenei szakemberek számára mennyire megterhelő volt ez az időszak, az egyértelmű anyagi problémák mellett lelkileg és mentálisan is, mely problémára fontosnak tartja felhívni a figyelmet. Arról is beszélt, hogy jelenleg súlyos probléma a pályaelhagyás, és kérdés, hogy ezek a zenészek és szakemberek visszatérnek-e majd a művészeti szektorba, ha az idei őszi szezon is bizonytalan. 

Az idei konferenciaprogram kurátora dr. Süli András, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón, és arról beszélt, hogy minden rosszban van valami jó, hiszen ez a krízishelyzet sokkal intenzívebbé tette a szakmai diskurzusokat. Ennek eredménye lett a Konferencia struktúrájának megújítása is. Tavaly hagyományteremtő jelleggel költözött az esemény Veszprémbe, így idén novemberben is itt kerül meredezésre a konferencia a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program támogatásával. Idén is novemberben, 17-18-án tartják majd a Hangvillában, illetve kísérőprogramokkal egyéb veszprémi helyszíneken. A kétnapos konferencia nyitónapja a számbavétel jegyében telik; mik is azok a lehetőségek, amikhez nyúlhat jelenleg a zenei szakma, míg a 18-i nap fókusza és célja, hogy együtt keressenek megoldásokat a pandémia utáni újrakezdéshez, a szektor talpra állításához és ellenállóbbá tételéhez. Ennek kapcsán kiemelte, hogy az EU támogatási rendszeréről, közösségi finanszírozásról és a zenészek direkt támogatásáról, valamint új technológiákról, mint az NFT is lesznek beszélgetések. Az újítások közül azt is kiemelte, hogy nagyobb hangsúlyt fektettek a program összeállításánál a fiatalabb generáció képzésére is, így kiírnak majd egy pályázatot fiatal szakemberek számára kedvezményes jegyekre, illetve a programba beépítettek nekik szóló tréningeket és zenei-, videós és podcast listening sessionök is.

Weyer Balázs zárszójában hozzátette, hogy a fiatal szakemberek mellett a fiatal zenészekre is hangsúlyt fektetnek idén, hiszen a Konferencia egyik kísérőprogramja egy showcase is lesz, mely a VEB2023 EKF programmal partnerségben valósul majd meg, ahol feltörekvő zenészek és előadók kapnak majd lehetőséget a bemutatkozásra. Ezt a későbbiekben szeretnék majd nemzetközi szintre is kiterjeszteni. Veszprém egyetlen magyar városként tagja az UNESCO City of Music hálózatának, idén itt, a Konferenciához kapcsolódóan tartják majd ezt a találkozót is.  A Konferenciára a Tixa felületén lehet kétnapos jegyet vásárolni.