Előadó: | Csík zenekar |
---|---|
Album: | Keressük! |
Szövegírók: |
Pál István Ferenczi György Népdal átdolgozás Tradícionális |
Népdal átdolgozás |
|
Kiadó: | Keressük! |
Stílus: | népdalfeldolgozás |
Címkék: | Keressük! |
Zöld erdőbe de magos, zöld erdőbe de magos a juharfa,
Kicsi madár sejehaj, kicsi madár a fészkét odarakja,
Az erdei dalos madárnak is van párja,
Csak én magam egyedül, csak én magam egyedül vagyok árva.
Rózsa rózsa rózsafa, rózsa rózsa tearózsa levele,
Nem beszéltem sejehaj, nem beszéltem a rózsámmal az este,
A zsebkendőm is nála van a zsebébe,
Visszahozza sejehaj, visszahozza ha akarja az este.
Bazsa Mári libája beesett a Tiszába.
Kettőt lépett utána, sáros lett a Bazsa Mári fehér alsószoknyája.
Ez a csárda, de hangos Bazsa Mári de gangos*,
Mit ér a gangossága, ha a bálba leesett a fehér alsószoknyája.
Esik az eső még sincs sár,
Csak a babám udvarán,
Elhordanám de nincs annyi erőm,
Mással csalogat a szeretőm.
Fel van a lovam nyergelve,
Én ülök a nyeregbe,
Én ülök a szeretőm ölibe,
Másnak kacsingat a szemébe,
Én ülök a szeretőm ölibe,
Te meg babám elmehetsz a fenébe!
Hej, menyecske, menyecske!
Hány esztendős lehetsz te?
Tizenhárom meg egy fél,
Talán tizennegyed fél.
Hej, cigány lány, cigány lány!
Szép szeretőd van- e már?
Egész héten másé vagy,
Szombaton, meg vasárnap az enyém vagy.
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál zárónapján a kulináris kalandozások és a színházi műfaj improvizatív elemei elegyednek a közönség előtt formálódó gasztro-kulturális élménnyé. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig egyedi és megismételhetetlen.
Amit láthatunk, az egy „improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, a Flódni előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - egy kiváló színészgárda viszi színpadra, így az MBH Bank Gourmet Fesztivál programhelyszínén az improvizációs színjátszás kiválóságai, Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
Fotó: Gourmet Fesztivál