Bizonyos időközönként a szervezetnek szüksége van rá, hogy levetkőzze a hétköznapi strázsa nehéz nyomását. Sokan vannak, akik a látomásukat, fájdalmukat, örömüket, bánatukat orálisan beleaudionálják egy hangvezető jogarba. Így az elvakart feltűnési viszketegségek instant drámák vetítik ki egymás metrótól koszos kezéből a stafétát, mely megszólaltatja a tízen-húszonéves korosztály sorvadó hangszálait, mint egy letűnt kor hárfáját. Add ide a májkot – szólal meg Kárpát medencés akcentussal az unió iskolatáska által gyűrött margójáról a srác, és úgy passzírozza ki magából a fényre oxidáló szavakat, ahogy a gulyáskrémes tubusból erőltetjük ki az utolsó cseppeket. Nézd megilletődötten ezt az elgirhesedett terméket, miben valaha tápanyag-adalék volt, de kis betűkkel tűntették fel rá, hogy tartósítószert nem tartalmaz. Van, hogy a mikrofon csóválja az MC-ket, mert megelégeli, hogy egy provinciális kaszárnya mosléktöltő tölcsérének nézik. Van, hogy eldugul, ha néha rögös kifejezések torlódnak fel, mintha Grétsy László lenne benne a gonosz dzsinn, aki egy revizor megjátszott rosszallásával elbarikádozza a hangsávokat. Van, hogy visszaöklendezi egyben az összes izzadtságban úszó elpépesedett rímhalmot, és mint egy hömpölygő tsunami, elárasztja az egész szórakozóhelyet. Kérdés: lesz-e olyan nem társadalmon kívül élő személy, aki mindezt kibúvárszivattyúzza.
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál zárónapján a kulináris kalandozások és a színházi műfaj improvizatív elemei elegyednek a közönség előtt formálódó gasztro-kulturális élménnyé. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig egyedi és megismételhetetlen.
Amit láthatunk, az egy „improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, a Flódni előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - egy kiváló színészgárda viszi színpadra, így az MBH Bank Gourmet Fesztivál programhelyszínén az improvizációs színjátszás kiválóságai, Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
Fotó: Gourmet Fesztivál