Előadó: | Verőköltő |
---|---|
Album: | én előttem |
Megjelenés: | 2011 |
Hossz: | Keressük! |
Szövegírók: |
Gressai Ferdinánd |
Keressük a zeneszerzőt! | |
Kiadó: | Keressük! |
Stílus: | Keressük! |
Címkék: | Keressük! |
feléd nyúlok, fekete por
a kétség húsba mar
magányos, mint a ragasztó
vagyok egészen
tüskéből fészek
nyugton ül rajta már rég
a lélek rohadt nehéz,
több mázsa összegyűlt lepkevér
hát így kövér
az élet
csak elengedni egy pillanatra,
amitt épp hogy érintek és fogni vágyok,
folyton elveszek belőle és mégis nagyobb lesz az árok,
csak egy picit csiklandoznak a villámok,
csak majdnem mozdulatlanul
nyugton ül rajta már
és lő, és nem talál
csak majdnem mozdulatlanul vár
tüskéből fészek
több mázsa összegyűlt lepkevér
hát így kövér
az élet
a kétség húsba mar
magányos, mint a ragasztó
vagyok egészen
a penészen megül a por
zajong fölöttem a sötétje
nyílt horzsolás helyére
kérges szürke var
vastag sötét ocsmány kérges var
-VÉGE-
összekoldult verítékkel arcukon
alusznak a soha hullot leányok
bőrtelen meztelen kiállok
később, mint a soha
szabadulni a reménytől
nincsen nekem életérzésem
az összegzésben úgyis megtalálsz
itt jártam, vésem, kikopik, kész
magányos, mint a ragasztó
tévéideológia
megnyugodni átall
ismeretlenségbe
tüzel, kövön ébred,
megijed a fényben,
elsülésnek hívja
nyomorúságon nevet,
keserűt kóstol,
környezete gazdag,
belőle hiányzik még,
semmi nevetése,
nem prédája és nem,
példánya a vadnak,
nézni sem merészel,
önmagába hajlik,
elvetemül, átalborul
szemlélődni kéne,
de arra sem képes már
csak történik és muszáj
képtelen magáról
beszélni, önkéntelen
fordul át személye
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál zárónapján a kulináris kalandozások és a színházi műfaj improvizatív elemei elegyednek a közönség előtt formálódó gasztro-kulturális élménnyé. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig egyedi és megismételhetetlen.
Amit láthatunk, az egy „improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, a Flódni előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - egy kiváló színészgárda viszi színpadra, így az MBH Bank Gourmet Fesztivál programhelyszínén az improvizációs színjátszás kiválóságai, Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
Fotó: Gourmet Fesztivál