dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Pocahontas - Szabad Ötletek Színháza: Finálé

Pocahontas - Szabad Ötletek Színháza - Finálé

off off off off off
Album: nincs kép
Megtekintve: Ma 1, összesen 1743 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Finálé

Pocahontas: Tudtam, hogy az álmaim nem hazudnak sosem nekem.
Tudtam, hogy majd elém állsz, megismersz egy csodás percben.
Nem szólunk, csak hallgatunk. Úgysincs erre szó.
Bármi vár ránk, mesés lesz és jó.

John: Tudtam, hogy az Újvilág sok csodát tartogat nekem.
Mégsem hittem, hogy itt vársz, ölelhetlek, szeretsz engem.
Véled vándorlok tovább, nem szomjúhozom.
Ott, ahol vagy, ott van otthonom.

Ketten: Nincs nagy különbség a virágok között.
Színről vitáznak, de te mind öntözöd.
Százféle illat, sziromeső hull.
(Ha) kábán néz rá a szem, belebolondul.

Mindenki: Te is akard: váljanak valósággá az álmaid!
Megtörténnek veled mind, csak figyeld, és csodát látsz majd!
Minden bút, bajt elfeledsz, nem szomjúhozol.
Semmi rúttal nem találkozol.

Nincs nagy különbség virágok között.
Színről vitáznak, de te mind öntözöd.
Százféle illat, sziromeső hull.
(Ha) kábán néz rá a szem, belebolondul.

Nézd meg, mit rejt e tánc, s talán mást is látsz!

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Multikolor – Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken

A Paloznaki Jazzpiknik idén is a balatoni nyár egyik legnagyobb várományosa: augusztus 1-jén két díva, Izo FitzRoy és Anastacia nyitja a háromnapos pikniket, 2-án a funky koronázatlan királya, a The Brand New Heavies lép fel, majd Tony Hadley, a Spandau Ballet egykori énekese Spandau slágereket idéz, végül a Kraak & Smaak koncertjével zárul az este. 


Augusztus 3-án a holland popformáció, a Son Mieux lép fel, majd a Morcheeba ad holdfényes koncertet a szőlőhegy oldalában, záróakkordként az MF Robots hangjai búcsúztatják a 12. Paloznaki Jazzpikniket.

 




2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal kerül megrendezésre a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpiknik. Akik a magas minőségű zenei élmények mellett kulináris élvezetekkel és  a több generációnak szóló programokkal kívánnak töltekezni a Balaton legnagyobb presztízsű fesztiválján, augusztus első hétvégéjén ismét otthonra találnak Paloznakon.


Augusztus 1-jén, a Jazzpiknik 0. napján Andrew J nyitja meg a MOL Nagyon Balaton Nagyszínpadot. Őket követi a brit díva, Izo FitzRoy, aki a hazai közönség egyik nagy felfedezettje – tavaly Veszprémben adott első ízben koncertet Magyarországon. Az énekesnő blues-soul-gospel alapú dallamait hamar a szívébe zárta a magyar közönség, idén nyáron a Balaton-felvidéki jazzfaluban is értő füleket-szíveket talál a londoni zenei színtér egyik legfelkapottabb csillaga. Az énekesnő-dalszerző-zongorista FitzRoyt harmadik stúdióalbumának turnéján hallhatja ismét a hazai közönség. 





A Jalapeno Records gondozásában megjelent, Oscar de Jong – a Kraak & Smaak alapítója – produceri közreműködésével készült A Good Woman c. albumának dalain a 21. századi egyedülálló nők sorsáról énekel. Izo egyedi stílusa elsősorban a Janis Joplin-féle nyers erőből építkezik, de nagy hatással voltak rá Bill Withers dalszövegei is. Szólókarrierje előtt kórusokban énekelt, sőt saját kórust is vezetett, így nem volt kihívás számára a legjobb gospel csapatot maga mögé állítani a színpadon, ami tökéletes kiegészítő karakteres hangjához és az őket kísérő soul zenészek játékához. A csütörtöki napon lép fel a karcos hangú szupersztár, Anastacia. Jövőre lesz 25 éve, hogy Anastacia szó szerint berobbant a zenei világba I'm Outta Love című gigaslágerével. 





Azóta világszerte több mint 52 millió eladott lemezt és több mint 225 díjat jegyez – többek között három alkalommal nyerte el a World Music Awards-ot. Karrierje során olyan legendás zenészekkel és előadóművészekkel működött együtt, mint Michael Jackson, Luciano Pavarotti, Mariah Carey, vagy Eros Ramazotti. Anastacia több zenei műfajban énekel, a 2000-es évek elején a funk, a dance, a pop, az R&B és a soul egyedi ötvözete jellemezte dalait. 2003-ban született meg az általa elnevezett „sprock-stílus”, ami a soul, a pop és a rock műfaját vegyíti. Anastacia folyton csillogó karrierje során számtalan alkalommal újult meg, sikerének kulcsát a szenvedélyében, rugalmasságában és fejlődésében látja. Tavaly adta ki nyolcadik stúdióalbumát a Stars by Edel kiadó gondozásában, Our Songs címmel, amely egy feldolgozás-album. A Jazzpiknik csütörtöki nyitónapján a 2000-es évek slágerei mellett az elmúlt években született legfrissebb dalai is meghódítják a piknikező közönség szívét. Zárásként a már hagyományos DJ páros Andrew J és Dan von Schulz pörgeti a lemezeket.

 

Augusztus 2-án a Jazzy Rádió alapító-műsorvezetője, Jazzkovács László nyitja a Nagyszínpad műsorát. A pénteki napon fellép a Belau; a duó (Kedves Péter, Buzás Krisztián) világában az elvágyódó és örökké reményteli hangulat találkozik az aktuális elektronikus zenei alapokkal. 




A Belau debütáló dala 2015 év végén jelent meg „Island of Promise” címmel, hamar sikereket ért el, számos filmben, reklámban volt hallható, több hazai portálnál bekerült az év dalai közé. 2016 novemberében jelent meg The Odyssey című bemutatkozó lemezük, az album Fonogram-díjat nyert az év elektronikus zenei lemeze kategóriában. A lemezen hallható dalokat a BBC Radio 1 is lejátszotta, és 2017-ben felkerült a zenekar az EBBA listára, egyedüli magyarként. 2018-ban Breath című dalukat számos nemzetközi blog és rádió méltatta, valamint Fonogram-díjra is jelölték. A zenekar 2016-ban kezdte a koncertezést, és két év alatt közel 200 koncertet adott 22 országban, olyan fesztiválokon, mint a Primavera, a Eurosonic, az SXSW, a Reeperbahn, a Sziget, vagy az Electric Castle.




A ’90-es évek acid jazz műfajának úttörője, a funky királya, a The Brand New Heavies augusztus 2-án, péntek este világhírű slágereivel és izgalmas, újító dallamaival tér vissza Paloznakra. Közel négy évtizede töretlen sikerrel, folytonos megújulással van jelen a világhírű TBNH – 2,5 millió eladott lemez, 15 UK Top 40-et megjárt R&B és soul sláger fűződik a formációhoz. Olyan zenészeket inspiráltak többek között, mint a Jamiroquai, de a szerzeményeik több hollywoodi szuperprodukció soundtrack-jében is helyet kaptak. A zenekar 2019-ben már járt a Jazzpikniken, akkor hatalmas show-t hoztak a dűlőbe.


A 12. Jazzpiknik pénteki napja a funk és a jazz tökéletes újjáéledésével indul a TBNH-univerzumba: péntek este egy valódi örökzöld, Tony Hadley lép fel a piknik Nagyszínpadán. A ’80-as évek pop-rock hangzását mindenki a világhírű Spandau Ballet formációhoz köti. 


A korszak újromantikus zenei irányzatának legjelesebb képviselője volt a zenekar, élén Tony Hadleyvel, akiknek olyan világslágereket köszönhetünk, mint a True, a Gold vagy a Through The Barricades… A formáció feloszlása után Hadley dalszerzőként működött, majd szólókarrierbe kezdett – közel negyven év telt el a Spandau megalakulása óta, de Tony Hadley unikális hangja és szenvedélyes dalai még mindig élenjárók. 2005-ben a Brit Dalszerzők, Zeneszerzők és Szerzők Akadémiája (BASCA) Arany Jelvény-díjat adományozott neki. 2017-ben Gary Oldman meghívására fellépett a „Celebrating David Bowie” tribute koncertsorozaton, ahol többek között Sting és Simon Le Bon társaságában működött közre. 2018-ban Tony kiadta várva-várt szólóalbumát, a Talking To The Moon-t, ami a BBC Radio 2-n „A hét albuma” lett, az első kislemezdal, a Tonight Belongs To Us pedig a hét kislemeze. 2022-ben Tony 40 éves jubileumi turnéjára indult az Egyesült Királyságban, majd Ausztráliában, Új-Zélandon, a Fülöp-szigeteken, Japánban és Olaszországban is koncertezett. A turné ’23-ban Európában folytatódott, 2024 nyarán pedig a Balaton-felvidéki Paloznak is az egyik állomásként szerepel, ahol a Spandau-klasszikusok mellett az új dalok is felcsendülnek. 


A második nap megkoronázásaként az acid jazzt a house-zal ötvöző Kraak & Smaak fogja táncra perdíteni a piknikezőket – a ’21-es nagysikerű koncertjük után második alkalommal. A Kraak & Smaak triója néhány év alatt hatalmas karriert futott be, játszottak már a világ legnagyobb fesztiváljain, többek között a Coachella, a Bonnaroo és a Sziget fesztiválok közönségeit nyűgözték le újító szellemiségű zenéjükkel. A Kraak & Smaak Live Band neve a „ropogós és finom” kifejezést rejti, ami zenei újításukra utal: koncertjeik során keverik az élőzenét és a DJ-szetteket, ezzel a különleges harmóniával avanzsált a holland formáció Európa legjobb funk-hiphop-acid jazz együttesévé.



 

Augusztus 3-án, a Paloznaki Jazzpiknik zárónapját három funk díva, a DrGEB & NoSha nyitja. A legelitebb budapesti szórakozóhelyeken is rendszeresen rezidenselő DrGEB bulis alapjait megszűrezi két fúvós hölgy játéka: Varga Nóra (harsona) és Erdei Sára (szaxofon) közreműködésével egy vadonatúj és különleges produkcióval indul a szombati nap. 





Ezt követően a holland Son Mieux táncoltatja meg a piknikezőket. A popformáció filozófiája szerint olyan zenét csinál, amire ezekben az időkben szükségünk van: táncolható popot diszkóhatásokkal és nagy gesztusokkal – gazdag, ’70-es évekbeli feldolgozásokat személyes történetekkel és modern produkciókkal. Második albumuk, a The Mustard Seed 2021 végén jelent meg, és nagy elismerés fogadta. Még egy Edison-díjat (a holland Grammyt) is nyert a legjobb albumért, már több mint 16 millió streamet jegyez. A zenekar azonban a színpadon tündököl igazán: energikus, jól felépített koncertekkel, ahol az érzelmek magasra csapnak, és a tánc a kulcs. Tavaly nyáron 50 helyszínen több mint 20 000 jegyet adtak el csupán a holland turnéjukra. Folyamatosan koncerteznek és turnéznak Európa-szerte, ezen a nyáron pedig a balatoni jazzfaluban lépnek fel, hogy egy fergeteges koncertélményt hozzanak el a magyar közönségnek.


Szombaton a Morcheeba koncertjével folytatódik az este: a ’90-es évek közepén alakult brit együttes sikere közel 30 éve töretlen, sokszínű zenei stílusuk lounge, dub, trip-hop, blues és downtempo elemeket ötvözi. A Morcheeba második stúdióalbumával, az 1998-ban kiadott Big Calm című lemezzel robbant be a nemzetközi popzene sztárjai közé, majd évekig a legfontosabb formációk közé tartozott. Olyan gigaslágereket jegyez, mint Rome Wasn’t Built In a Day, a The Sea vagy az Otherwise – 15 stúdióalbumot és közel 6 millió eladott lemezt tudnak maguk mögött. 10. nagylemezüket, a Blackest Blue-t 2021 tavaszán jelentették meg, a duó a „legizgalmasabb projektjükként” hivatkozik az anyagra, mely „arról szól, hogy megtaláljuk az utat a legsötétebb időkön keresztül, a túloldalon megváltozva, de épségben kerüljünk ki” – nyilatkozták a lemezbemutatókor. Augusztus 3-án a legnagyobb slágereik mellett legújabb albumukról is hoznak dalokat a piknikre, Skye éteri hangja tölti meg a csillagfényes paloznaki záróestet.



A záróesten az MF Robots utánozhatatlan hangjaival búcsúzik a három napra jazzfővárossá avanzsált Paloznak. Az MF Robots a soul, az R&B, a funk és a popzene stílusait ötvözi energikus, új hangzású zenévé. A zenekar egyik tagja, Jan Kincaid alapítója volt – a 2024-es fesztiválon szintén fellépő – The Brand New Heavies együttesnek, hozzá csatlakozott Dawn Joseph énekesnő, akit Rod Stewart, Phil Collins, Michael Bublé és Craig David vokalistájaként ismerhetett meg a nagyközönség, idém nyáron ismét egyedi vibe-okat sugárzó estét ígérnek.

 




A 12. Jazzpiknik ismét Paloznakra invitálja a magyar jazzélet legizgalmasabb formációit, hogy a nemzetközi előadók mellett a jazz hazai élvonala is képviseltesse magát. A tehetséggondozás mindig kiemelt helyen szerepelt a Jazzpiknik életében, az idei fesztivál is számos fiatalnak nyújt fellépési lehetőséget az intimebb hangulatú, jazz-fókuszú színpadain.


A 2017-ben elhunyt Fábián Julinak emléket állító színpadon minden évben a hazai jazz jeles művészei lépnek fel, hogy a nemzetközi előadók mellett a magyar jazz élvonala is képviseltesse magát. 


Az idei Pikniken többek között olyan művészekkel találkozhatunk itt, mint a Pénzes Máté és a Zseb formáció, a The Qualitons, vagy a New Fossils. Az 51 éves Bummm! című LGT lemez előtt tiszteleg a Pénzes Máté és a Zseb, azaz a Blahalouisianából és a Black Circle Orchestrából ismert billentyűs, Pénzes Máté formációja. A Na Bummm! című anyaguk a ‘73-as lemez újraértelmezése.


Ahogyan ők fogalmaznak: 


„Ez a felvétel a Locomotiv GT 1973-as BUMMM! című lemezének feldolgozása, átdolgozása, szétdolgozása, gondatlanságból elkövetett újragondolása. Valódi hangszerekre, valódi és valótlan énekhangokra. Ezzel a felvétellel szeretnénk tisztelegni a 1973-as szupergroup tagjai – Barta Tamás, Laux József, Presser Gábor, Somló Tamás – előtt.”


Az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi érdeklődését kiváltó The Qualitons az első magyar zenekarként kapott meghívást Amerika egyik legmenőbb, új zenék felfedezésére specializálódott rádiójába, a KEXP ikonikus stúdiójába. 




Koncerteztek külföldön, Németországtól kezdve Spanyolországon át Franciaországig; állandó fellépői voltak különböző showcase fesztiváloknak, meghívást kaptak a texasi SXSW fesztiválra is, ahol a JanSport versenyét meg is nyerték. Három nagylemezzel egy elsöprő sikert arató, a legendás Kex zenekar előtt tisztelgő Kexek című EP-vel, illetve egy dupla teltházas lemezbemutatóval a hátuk mögött 2022 tavaszán, a csúcson jelentették be feloszlásukat. A történet azonban itt mégsem ért véget. Az alkotó közösségként működő formáció néhány tagja elvárások nélkül, a zenélés öröméért újra összejött a próbateremben. Így született újjá a The Qualitons, amely jelenlegi felállásában (Boros Levente, Hock Ernő, Menyhei Ádám, Szőke Barna, Weil András) egy új fejezetet nyit a zenekar történetében. A New Fossils egy friss hazai szupergroup, akik az izlandi ADHD zenekart is lenyűgözték, miután a saját koncertjük után megnézték a magyarokat egy lakáskoncerten. A tagok a magyar és nemzetközi jazz- és könnyűzenei élet aktív muzsikusai, akik a folyamatos útkeresés és az ellentétekben rejlő feszültségek mellett tették le a voksukat. Zenéjüket átszövi az elvágyódás, miközben a végeredmény egyértelműen kapcsolódik a kortárs urbánus jazz legutóbbi vonulatához. Dalközpontú szerzeményeiket hol elektronikával, hol pedig improvizációval emelik magasabb szintre.


A további két kisebb színpadon a jazz és társműfajainak jeles képviselői varázsolják el a fesztiválozókat; a „MÜPA Jazz Showcase 2024” tehetségbörzén a Claudia Raquel Quintet nyerte el a Paloznaki Jazzpiknik különdíját, ezáltal fellépési lehetőséget kapott az idei Pikniken. A formáció zenéje a jazz és más zenei irányzatok fúziójára épül, köztük jelentős hangsúlyt kap a dél-amerikai zene, hiszen a zenekar felépítése és az énekesnő, Castagno Claudia autentikus interpretációja is erre predesztinálja őket.

Idén is folytatódik a szakmai együttműködés a Hangfoglaló Programmal, aminek keretében három zenekar érkezik a piknikre: a Gorg & Benzol „félinstrumentális, fél-élvezhető jazzrock trió”-ként aposztrofálja magát. A csapat muzsikájában található jazz, blues, rockzene, funky ritmus, akad instrumentális dal és énekkel megtöltött zene, számaik között angol és magyar nyelvű dalok is szerepelnek. Legújabb lemezük egy alternatív valóságban játszódik, ahol a stenk, a frankó muzsikalöket illegális.

A Symbiosis 5 zenekar elsősorban instrumentális jazzt játszik. Tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Bartók Béla Konzervatóriumban folytatott tanulmányaik során találkoztak, és mára valamennyien aktív közreműködői a magyar jazzéletnek. 2020-as megalakulásuk óta elnyerték a „Getxo Jazz” és „Sibiu Jazz” nemzetközi versenyek első helyezését, valamint a 2023-as “MÜPA Jazz Showcase” mindkét fődíját.


Palágyi Ildikó zenéje az art-pop, a jazz és az élő elektronika találkozásából születő, izgalmas zenei utazás. Dalainak műfaji sokszínűségét az érzelmes dallamok, a személyes szövegek és a pillanatot megragadó improvizáció egységesítik. A felvidéki születésű énekes-dalszerző eredetileg klasszikus énekesnek készült, ismerhetjük az Indigó projektből, a Klipszemle programjából, A Dal című műsorban pedig 2022-ben az elődöntőig jutott.

Az idei pikniken fellép a Pálmai Panna - Oláh Krisztián duó: a hazai jazz szcéna két kiemelkedő alakjának barátsága több évre nyúlik vissza. Az elmúlt időszakban több közös projektben való munkájuk során alakult meg duójuk is, ami a lehető legszabadabban, műfaji korlátok nélkül igyekszik ezt a klasszikus felállást újraértelmezni. Repertoárjukban közös saját szerzeményeik is helyet kapnak, sztenderdek és mainstream pop dalok újragondolása mellett.

 

A Jazzpiknik az egyre fiatalodó közönségének szeretne kedvezni azzal, hogy bevezeti a „kisfelnőtt” jegyet, amellyel a 14 és 23 év közötti fiatalok vásárolhatnak kedvezményes belépőt a 2024-es fesztiválra. 





A szervezők így invitálják a fiatalabb generációt különleges zenei kalandozásra a sokszínű lineupban, valamint a minőségi fesztiválozás élményét kívánják szélesebb körben ismertté tenni a kisfelnőttek körében – mindezt a korosztály számára megfizethető jegyárakkal teszik elérhetővé. „A Jazzpiknik kiemelt missziója a zenei edukáció, a sokszínűség, a Piknik élménytartományának kibővítése. Minden évben próbálunk általunk értékesnek tartott zenei produkciókat elhozni és bemutatni a közönségnek, ilyen a fiatalk körében kevésbé ismert Anastacia, a Son Mieux, az MF Robots és Tony Hadley Spandau Ballet slágerekkel, melyek egyaránt örömet okoznak a 30+-os korosztálynak és remélhetőleg a »kisfelnőtteknek« is” – nyilatkozta Valde Orsolya, a Jazzpiknik alapító-fesztiváligazgatója. Ennek a missziónak részeként indiították el a szervezők a”Színes Falak Mögött” egyetemi roadshowt, mellyel a 2024 tavasz-nyári időszakban járják a hazai turisztikai-menedzsment- és művészeti fókuszú felsőoktatási intézményeket, az előadások során pedig nemcsak betekintést kapnak a hallgatók, hogyan is áll össze évről-évre egy nemzetközi fesztivál, hanem a zenei edukáció részeként új zenei irányzatokkal, előadókkal ismertetik meg őket. A kezdeményezés élén Bekker Dávid fesztivál nagykövet áll.


A Jazzpiknik minden évben a bevételének egy részével rászorulókat támogat. Idén folytatódik az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal való együttműködés: az elmúlt évek alatt már találkozási ponttá vált a nagy kék szív installáció, amelynek segítségével a fesztiválozók üzenhetnek az autizmussal élőknek. 


Idén egy újdonsaggal is készül az alapítvány, hiszen ha a szív installációnál készült fotókat egy QR-kód segítségével feltöltik a fesztiválozók a megadott weboldalra, a képekből a MOL Nagyon Balaton Nagyszínpad kivetítőjén szív formàjàban viszonllàtjàk majd magukat. Minden feltöltött fotó után az Alapítvány 1000 forintot kap, melyet az Autista Mintaház - Diagnosztikai és Terápiás Centrum működtetésének támogatására fordít.


Fábián Juli szerepe a kezdettől fogva fontos volt a piknik életében, Juli személyisége és energiája része volt és marad a fesztiválnak. Minden évben megemlékeznek valamilyen formában a múzsáról. Az idei évben egy zenészeket támogató aukció keretében, a kezdeményezés a Fábián Juli Emlékalapítvánnyal közösen valósul meg: 2024 július 14-én, a Magyar Zene Házában különleges aukciót rendeznek, ahol Fábián Juli személyes tárgyait, ékszereit, gyűjteményeit bocsátják aukcióra.  Emmellett aktív hazai zenészektől és a Jazzpiknik által neves nemzetközi előadótól gyűjtenek relikviákat az aukcióra.


A korábbi évek hagyományát folytatva kollaborálunk és a Paloznak Jövőjéért Alapítvánnyal, továbbá idén is folytatjuk jótékonysági akciónkat a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai Részlegének Sebészeti Osztályával.


Ahhoz, hogy a butikfesztivál évről-évre újra visszatérhessen a dűlőbe, a szervezők kulcsfontosságúnak tartják a zöld törekvések és a fenntartható fesztiválmegoldások integrálását. A korábbi évek hagyományát folytatva, a szelektív hulladékgyűjtésben idén is a Zöldövezet Társulás a Jazzpiknik partnere. A fesztiválon a teljes hulladékmenedzsment környezettudatos szervezése, újrahasznosítása, a környezetbarát termékek alkalmazása és a szemléletformálás az Egyesülettel közösen valósul meg.

Az idei Jazzpikniken különleges programokkal várják a szervezők a kisebbeket; a Gyermekudvarban a Zöldövezet Társulás önfenntartó standján érzékenyítő játékok lesznek, a Betonka workshopján betonból készült szuvenírtárgyakat lehet díszíteni, a Bethesda Gyermekkórház kitelepülésén pedig a gyerekek játékos módon kaphatnak egészségügyi ismeretterjesztést. A Nagyszínpad melletti Gyerekréten idén is a Játékos Tudomány fogja invitálja kreatív, edukatív játékokokra a kicsiket.

 

További információ, részletes programbontás,  kedvezményes jegyek: https://jazzpiknik.hu

 

 

 

 

 Fotók: Paloznaki Jazzpiknik