dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
FankaDeli: Ha én cigány lennék

FankaDeli - Ha én cigány lennék

off off off off off
Magyarok nyilai
Előadó: FankaDeli
Album: Magyarok nyilai
Megjelenés: 2010
Hossz: 5:35
Szövegírók: Kőházy Ferenc
Zeneszerzők: Keressük a zeneszerzőt!
Kiadó: Night Child
Stílus: Keressük!
Címkék: Keressük!
Megtekintve: Ma 3, összesen 17763 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Ha én cigány lennék

-Politikai bejátszások-
"Újabb kislányt támadtak meg: a 12 éves gyerek az iskolából tartott hazafelé, amikor egy 8 fős, roma fiatalokból álló csoport közrefogta. Ketten lefogták, a többiek átkutatták a zsebeit, a táskáját kiborították, a kislány, aki a tavaly meggyilkolt 14 éves kiskunlacházi lány barátnője volt, sokkot kapott."
"Azt hiszitek, hogy a cigányember reggel felkel, ráüt a hasára, és azt mondja, elmegyek én lopni. Vagy elmegyek én bűnözni. Dehogy akarja ezt. Rá van kényszerítve."
"Azért mert valaki rá van szorulva arra, hogy valamilyen többlet jövedelemhez jusson, azt nem azt jelenti, hogy lopni kell. Tehát én azt vidéken egyszerűen nem fogadom el, hogy a terményt le kell lopni. Kérem, ott a föld, meg kell termelni a terményt. Kapát azt bárki tudja kezelni. Magyarországon, mindenki tudja, van egy abszolút elhibázott szociális rendszer, amely azt támogatja, hogy megélhetési okokból, emberek gyermekeket szüljenek. Ezzel mindenki tisztában van."
"A cigányságba az haddférjen már bele, hogy 7 vagy 8 vagy 9 vagy 10 gyerekünk van. Miért mindig azt kell mondani, hogy a szociális segélyekért szülnek gyereket? Nem igaz."

-FankaDeli- I.
'93, Ferike 10 éves,
A Főtér a tesómmal, cukrászda, két krémes.
Séta a céh padnál narancssárga kabátok,
Nem is értettem, hogy igazából mit látok.
Augusztus 23, meglincselték Norbit.
Egy ország retteg, egy anyuka ordít.
Aztán '96-ban, a Robinson pályánál
Mindenki fut mikor, a segítséget várnám.
Heten egy ellen, szakad a láncon,
De az ütéseket bírom, a rúgásokat állom.
'99ben, néztem a tv-ben,
Hogy gádzsóznak a klippben, fekete fehérben.
10 évvel később, 2009ben,
A rendőr beszari, a bíróság tehetetlen.
Fent dörzsölik a tenyerüket mikor megyünk egymásnak,
De miniszter úr, az útjaink majd elválnak.

-Refrén-
Ha én cigány lennék, azt ölném, aki lincsel,
És félnék, hogy vajon mit szól ehhez a jó Isten.
Ha én cigány lennék, nem dobnék a gépbe,
Mert nem hoznék több szégyent erre a népre.
Ha én cigány lennék, leszarnám az aranyat
Nem lopnám a napot, és tartanám a szavamat.
Ha én cigány lennék, megbecsülném e földet,
Ami etette anyámat, és most engem is etet.

-FankaDeli- II.
Mindennapos lincselés, mindennapos gyilkolás,
Vérbe fagyott öregek és pár drogárus iskolás.
Csak nézem a TV-t, ahol mélyen kussolnak,
Ebből nem hogy szebb jövő, még szebb holnap se lesz.
Csak a stressz, hogy hol van már a lányod?
Akár csak Dórit lehet, holtan találod.
Ártatlanok börtönben, a bűnözők meg Thaiföldön
De, az igazság köpenyét, most újra rád öltöm.
Első kézből mondom, minden vajda tudja,
Hogy mért és hogyan lő a sörétes puska.
Régen írtam egy számot, a címe: Ezt most volt,
Egy nagy szerelemről, egy cigánylányról szólt.
Szátokba adták, mert jól hangzik, hogy rasszista.
És ki golyózik meg gádzsózik, naponta azt mondja:
Fannit tiltották tőlem, ott a sötét erdőben,
Mert az apja szerint, aki fehér erőtlen.

-Refrén-
Ha én cigány lennék, azt ölném, aki lincsel,
És félnék, hogy vajon mit szól ehhez a jó Isten.
Ha én cigány lennék, nem dobnék a gépbe,
Mert nem hoznék több szégyent erre a népre.
Ha én cigány lennék, leszarnám az aranyat
Nem lopnám a napot, és tartanám a szavamat.
Ha én cigány lennék, megbecsülném e földet,
Ami etette anyámat, és most engem is etet.

-FankaDeli- III.
Mire megyek észérvekkel, a gyűlölettel szemben?
Mikor egy anya úgy öl, hogy a szeme se rebben.
A Mónika showban láthatta az ország
Hogy a retardáltságot a tudósok mire mondják.
Lakatos Attila kiben volt még emberség,
De ahogy nézem mára őt is megvették.
Szerinte 8 gyerek oké. Mit mondhatnék erre?
Hiszem, hogy nem háború a jó Isten terve.
Vilma néni tanított cigányok közt alsóban.
Gatyás Pistike ült a hátsó padsorban.
Egyszer felállt és azt mondta:
"Szopd ki a gecimet!"
14 évesen járta épp a negyediket.
Fankadeli magyar, de cigány szeretnék lenni,
Mert hiába az öltöny, értetek nem tesz senki.
Amit sorsnak hiszünk, előre ki volt tervelve.
Hogy a magyar visszalőjön, mer a cigány megverte.

-Refrén-
Ha én cigány lennék, azt ölném, aki lincsel,
És félnék, hogy vajon mit szól ehhez a jó Isten.
Ha én cigány lennék, nem dobnék a gépbe,
Mert nem hoznék több szégyent erre a népre.
Ha én cigány lennék, leszarnám az aranyat
Nem lopnám a napot, és tartanám a szavamat.
Ha én cigány lennék, megbecsülném e földet,
Ami etette anyámat, és most engem is etet.

Egyet azonban ne felejtsetek:
A rajoskodásból, a fluxokból meg a keménykedésekből nem kérek, és nem kérünk.
Nem kérünk a késekből, nem kérünk a lincselésekből, nem kérünk halott tinédzserekből, halott apákból és idősekből, nem kérünk a menősködésből, és mindenkinek türköt fogunk tartani, aki előbbre tartja magát a másiknál: legyen zsidó, cigány vagy magyar.

-Refrén-
Ha én cigány lennék, azt ölném, aki lincsel,
És félnék, hogy vajon mit szól ehhez a jó Isten.
Ha én cigány lennék, nem dobnék a gépbe,
Mert nem hoznék több szégyent erre a népre.
Ha én cigány lennék, leszarnám az aranyat
Nem lopnám a napot, és tartanám a szavamat.
Ha én cigány lennék, megbecsülném e földet,
Ami etette anyámat, és most engem is etet.

-Bejátszás-
"Körülbelül két-háromezer embert várunk, különféle antifasiszta, zsidó és roma szervezetekkel tárgyaltunk, akik jelezték, hogy mindenképpen jönni fognak, és amiben megmutatjuk a társadalom csendes többségének erejét, az antifasizmus eszméjének erkölcsi fölényét, szélsőjobboldali tendenciákkal szemben."

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján

A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd mintegy száz kiállító kínálatában.

 

Az MBH Bank Gourmet Fesztivál esetében már hagyomány, hogy mindig más-más témát helyez a fókuszba. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.

 

„A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű. A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A „női energiákat” erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is” – mondta el Nemes Richárd , a Gourmet Fesztivál főszervezője.

 

„Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett” – mesélte Fekete Zsóka , aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de ezután a húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára már az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága immár közel 400 szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.

 



 

Ormós Gabriellának esze ágában sem volt pékséget nyitni. A kommunikációs szakmát azonban felváltotta a kovász bűvölete. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra Ormós Gabriella, aki a Jenői Pékség, egyben a Kovászlabor közösség alapítója.

 

 

 

Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztro-bloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje. „Az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktoráltam, és emellett kezdtem el blogot írni” – emlékszik vissza Zsuzsanna, mint mondta, akkoriban nagyon sok időt töltött könyvtárakban, de  hiányzott neki, hogy két kézzel alkosson. A nagy vízválasztó néhány szilikon bonbonforma volt, amit vásárolt, „ajándékba készítettem velük bonbonokat, ami hatalmas élmény volt” – mondja Zsuzsi. Innen ívelt az út a Michelin-kalauz által ajánlott Laurel Budapestig.

 



„Az MBH Bank nagy örömmel támogatja immár második éve a Gourmet Fesztivált, mely évről-évre a tavasz egyik fénypontja és fontos találkozási alkalom, ahol számos ügyfelünket láthatjuk vendégül. A Gourmet Fesztivál nemcsak felvonultatja a hazai gasztronómiai élet legjavát, de az idei rendezvényen kiemelt figyelmet kapnak a kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátásban. A hazai vállalkozások és kiemelten a női vállalkozók támogatása szívügyünk, így reméljük, hogy az idei fesztivál nemcsak fontos találkozási lehetőség lesz sokak számára, hanem inspirációt is nyújt, új recepteket ismerhetünk meg a gasztronómiában és a vállalkozásban egyaránt” –  emelte ki Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

 

A Samsung támogatásával létrejött Gourmet Akadémia színpadának zárónapja idén egy igazán különleges gasztro-kulturális élményt tartogat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig mindig egyedi és megismételhetetlen. “Amit láthatunk, az egy improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, az előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - kiváló színészgárda kelti életre: a Gourmet Akadémia színpadán Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.

 

A Gourmet Akadémia színpada számos további programmal készül idén is. Maki Stevenson, a Makifood Cookery School and Events alapítója japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. A Kovászlabor workshopon Ormós Gabriella pék, a Jenői Pékség megálmodója a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviár specialistája egy izgalmas kóstoló keretében mutatja be mindazt, amit az igazán jó kaviárokról tudni érdemes. A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el annak koronázatlan királynőjétől, a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Tóth Szilárd - a SALT Budapest séfje - a Gourmet nagykövete, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készíti el mindannyiunk szíve csücskét, a rántott húst – persze egy kicsit extrábban, mint azt megszoktuk. Szintén izgalmasnak ígérkezik a bibimbap készítés Kim Taeyennel és Mautner Zsófiával, ahol a koreai konyha szakértője enged betekintést a koreai gasztronómia világába és persze megtudhatjuk, mi is az a bibimbap. Két különös hangulatú apró étterem séfje is bemutatkozik a színpadon: Kiss Zaida, a budapesti Zinchenco Kitchen séfje és Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje koprodukciós finomfőzelékkel érkezik. Hogy készül egy vegán desszert? Veganizálható-e egy hagyományos desszert? Ezekről fog beszélni az idei fesztivál nagykövete, Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje, aki kóstolót is hoz a vegán sütijeiből. És azt is megtudhatjuk, hogyan készül az igazi erdélyi padlizsánkrém, a vineta, Kati mama és György Réka (Páva Étterem) segítségével.




 

Az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál vasárnapja – lévén gyereknap – a fiatal korosztály és a kisgyermekes családok számára is tartogat meglepetéseket. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a Gourmet-ra, de lesznek ajándék édességek és gyerek workshopok is. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel . A Gourmet Akadémia színpadán is számítanak a kicsikre: A KitchenAid workshopján fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő - gyerek párosokkal fog tésztákat és “pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.

 

Végezetül, de nem utolsó sorban Nemes Richárd elmondta, hogy összeállt a fesztiválon kiállító több mint 50 étterem és cukrászda teljes kínálata is. A fesztivál idei menüjének különlegessége, hogy számos pénztárcabarát étel is szerepel benne, amelyeket legfeljebb 2.500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók.

 

Az idei Gourmet kiállítóit itt láthatjuk, belépőjegyet pedig itt lehet előzetesen vásárolni, a helyszíni jegyárakhoz képest jelentős kedvezménnyel.

 

www.gourmetfesztival.hu





Fotó: Gourmet Fesztivál