Előadó: | Csík zenekar |
---|---|
Album: | Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen... |
Megjelenés: | 2008 |
Hossz: | 6:19 |
Szövegírók: |
Csík János Tradícionális |
Keressük a zeneszerzőt! | |
Kiadó: | FONÓ Records |
Stílus: | Népi |
Címkék: | Keressük! |
Szagos a rozmaring, földre hajlik az ága,
Pántlikás kalapom a hideg szél fújdogálja.
Fújjad szellő, úgysem soká fújdogálod már,
Mert a Ferenc Jóska katonája leszek már.
Sebesen forog a magyar gőzös kereke,
Mikor a belseje regrutákkal van tele.
Egy barna lány sírva kéri a mozdonyvezetőt,
Hozza vissza néki a regruta szeretőt.
***
Egy asszonynak két eladó lánya,
Egyik szegfű, a másik majoránna.
Én a szegfűt választom magamnak,
Kalapomba tűzöm bokrétának.
Elmondhatom istenem, istenem,
Gyászba borult az egész életem.
Gyászba borult felettem az ég is,
Mert katona lettem babám én is.
Jaj, istenem, így kell annak lenni,
Kalocsáról ki kell masírozni.
Olyan vígan megyek ki belőle,
Úgysem volt egy szép szeretőm benne.
***
Garibaldi csárdás kiskalapja,
Nemzetiszín szalag lobog rajta,
Nemzetiszín szalag lobog rajta,
Kossuth Lajos neve ragyog rajta.
Ezernyolcszáz-hatvankettedikben,
Felment Garibaldi egy nagy hegyre,
Onnan nézte a szép Magyarországot,
Hogy harcolnak a magyar huszárok.
***
Piros alma ne gurulj, ne gurulj,
Barna kislány ne búsulj, ne búsulj!
Nem búsulok, nem biz én, nem biz én,
Jövő ősszel menyasszony leszek én.
Árok mellé esett a lépésem,
Szomszéd asszony fia (lánya) a kedvesem,
Ki-ki áll a kisajtó elébe,
Fáj a szíve a páros életre.
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál zárónapján a kulináris kalandozások és a színházi műfaj improvizatív elemei elegyednek a közönség előtt formálódó gasztro-kulturális élménnyé. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig egyedi és megismételhetetlen.
Amit láthatunk, az egy „improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, a Flódni előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - egy kiváló színészgárda viszi színpadra, így az MBH Bank Gourmet Fesztivál programhelyszínén az improvizációs színjátszás kiválóságai, Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
Fotó: Gourmet Fesztivál