Előadó: | Tolcsvay trió |
---|---|
Album: | A Koncert (LP) |
Megjelenés: | 1981 |
Hossz: | 5:18 |
Szövegírók: |
Petőfi Sándor Tolcsvay Nagy László |
Keressük a zeneszerzőt! | |
Kiadó: | Hungaroton-Pepita |
Stílus: | Keressük! |
Címkék: | Keressük! |
Talpra magyar,hí a haza,
Itt az idő,most vagy soha,
Rabok legyünk vagy szabadok,
Ez a kérdés-válasszatok.
Rabok voltunk mostanáig,
Kárhozottak ősapáink,
Kik szabadon éltek-haltak,
Szolgaföldben nem nyughattak.
A magyarok Istenére esküszünk,
Esküszünk,hogy rabok tovább nem leszünk,
A magyarok Istenére esküszünk,
Esküszünk,hogy rabok tovább nem leszünk.
Sehonnai bitang ember,
Ki most,ha kell halni nem mer,
Kinek drágább a rongy élete,
Mint a haza becsülete.
Fényesebb a láncnál a kard,
Jobban ékesíti a kart,
És mi mégis láncot hordtunk,
Ide veled régi kardunk.
A magyarok Istenére esküszünk,
Esküszünk,hogy rabok tovább nem leszünk,
A magyarok Istenére esküszünk,
Esküszünk,hogy rabok tovább nem leszünk.
A magyar nép megint szép lesz,
Méltó régi nagy híréhez,
Mit rákentek a századok,
Lemossuk a gyalázatot.
Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett,
Mondják el szent neveinket.
A magyarok Istenére esküszünk,
Esküszünk,hogy rabok tovább nem leszünk,
A magyarok Istenére esküszünk,
Esküszünk,hogy rabok tovább nem leszünk,esküszünk.
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál zárónapján a kulináris kalandozások és a színházi műfaj improvizatív elemei elegyednek a közönség előtt formálódó gasztro-kulturális élménnyé. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig egyedi és megismételhetetlen.
Amit láthatunk, az egy „improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, a Flódni előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - egy kiváló színészgárda viszi színpadra, így az MBH Bank Gourmet Fesztivál programhelyszínén az improvizációs színjátszás kiválóságai, Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
Fotó: Gourmet Fesztivál