Előadó: | Phat |
---|---|
Album: | Keressük! |
Szövegírók: |
Für Tibor Halpert Balázs Kámán Béla Bognár Krisztián |
Keressük a zeneszerzőt! | |
Kiadó: | Keressük! |
Stílus: | Keressük! |
Címkék: | Keressük! |
Yo ahogy…Indul a Beat el én is indulok,
Ha beüt a dob, a szívem dobban az ütemre toppanok,
Érzem az ereimben a rím lüktet születnek így sorok,
Az egész város bennem él, az utcák hosszú sóhajok-ként tűnnek el
Mögöttem az aszfalt ismer, már rég koptatom!
A csukát s a szám de a szöveget nem könyvből oktatom,
A zene forgatja a világom e-nélkül, a minden semmi,
Ha nem találom a helyem benne, mond csak Déé, mit lehet tenni?
Akkor a fülest fejre fel a külvilágot meg kizárom
A zenét, mint egy jó nőt minden nap újra megkívánom
A műanyagokat haver, kipárolom, desztillálom
Ha köcsög vagy velem a faszom a szádba felkínálom
Fogadd el te is mi a zenét irányítjuk ahogy a dallam irányít
Mindig az újabb irányt nyitjuk
Amíg csak bírjuk ezt nyomatjuk azt’ ennyi
Ezenkívül Tibbah tesó, mit lehet még tenni?
Jó a szó pajti, őrzöm az ütemet-
Rávarrom a rímet, megnemzem a szűz füleket,
A Csibész kölykök kint az ajtóm előtt
Dikázzák a faszát még, megjelenés előtt
Annyira geci vagyok rá paráznak a jogászok
Legális a fegyverem én zenével vadászok
Ilyen forma vagyok csak előre menni
Phat öcsém baszod ilyenkor mit lehet tenni ?
Yo! …Mit lehet tenni, mit fogsz tenni,
Ha rád döntöm az ajtót a Barbárfivérekkel revansot venni,
HÉÉ te ott! Ne nézz magad mögé, neked szól a duma,
Kiben csörgedezik a vér csak, bennünk ömlik, ahogy a Duna!
Ja Mikor! A főnök a lóvédra, a csajod meg félre lép,
Az élet amit építesz hullik ezer darabra szét na szép!
A balhé,…bár könnyű mindig másra kenni,
De mikor szembesülsz a hibáiddal Déé, mit lehet tenni?
Felállni és kimondani vagy összetörni tükröket
Megváltozni, szembeszállni vagy megtanulni trükköket
Ez rajtad áll tesó, hogy mit választasz a listáról
Hogy te leszel erős vagy más, ki téged istápol
Hogy tartod-e a szavad mindig vagy azt, amit megígérsz
Hogy barátként kezeled azt, akit elítélsz
A háta mögött bárkit hülyére lehet venni
De ha változni akarnál, hé T mit lehet tenni?
1 éves korom óta folyamatosan változom
Az életből a kínokat a zenémbe áthozom
33-nál már van kép az egészről
Van már fogalmam az esélytelen esélyről
Nem tudok megállni csak viszem a boltot
Az ellenségem retináján nyomom szét a bluntot
Unom a hétköznapot a hátamon cipelni
Ha túl lövök a célon P mit lehet tenni
Háááát. Na erre lenne jó pár 5lenem,
6ra ott lesz heted7 határon túl a gondod, ha nem 8nekem,
Csak a Crew-kell egy kis Bloose meg pár Bro’
És egyből flash, lesz ha csúszik a beaten pár szó!
Dőlj hátra spanom ne legyél ánusz
Ha csak a fejedből bámulsz, arra rá-unsz yo!
A tré kint erőlködik, de bent mi,
Ha robbantjuk a Partyt D! Mit lehet tenni?
A fejeket behúzni indul a szőnyegbombázás
A dobokra a sampler, a szövegre szövegkontrázás
Köcsögforrázás a szövegformálás, ha korrekt
Ez nem rongyrázás, ez rétegzenei portyázás
Csak így, amíg van még aki követ
Míg a fémvázunkon marad, egy darab élő szövet
Addig, csak megyünk előre új területet bevenni
Ha akadályba ütközünk T, mit lehet tenni?
Ez itt a bloose crew itt senki nem bomlaszt
Jövünk mint a vejmár átbasszuk a torlaszt
A szürke homályban is pengeéles kontraszt, azt
Pont leszarjuk a hátunk mögött kit oltassz
Hibákra éhesen gyűlik pár keselyű
A szájuk széle , srága meg keserű
Nem kell ezt ragozni most pont elég enynit,
Ha vége a track-nek Kasko mit lehet tenni
A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd mintegy száz kiállító kínálatában.
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál esetében már hagyomány, hogy mindig más-más témát helyez a fókuszba. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.
„A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű. A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A „női energiákat” erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is” – mondta el Nemes Richárd , a Gourmet Fesztivál főszervezője.
„Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett” – mesélte Fekete Zsóka , aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de ezután a húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára már az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága immár közel 400 szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.
Ormós Gabriellának esze ágában sem volt pékséget nyitni. A kommunikációs szakmát azonban felváltotta a kovász bűvölete. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra Ormós Gabriella, aki a Jenői Pékség, egyben a Kovászlabor közösség alapítója.
Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztro-bloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje. „Az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktoráltam, és emellett kezdtem el blogot írni” – emlékszik vissza Zsuzsanna, mint mondta, akkoriban nagyon sok időt töltött könyvtárakban, de hiányzott neki, hogy két kézzel alkosson. A nagy vízválasztó néhány szilikon bonbonforma volt, amit vásárolt, „ajándékba készítettem velük bonbonokat, ami hatalmas élmény volt” – mondja Zsuzsi. Innen ívelt az út a Michelin-kalauz által ajánlott Laurel Budapestig.
„Az MBH Bank nagy örömmel támogatja immár második éve a Gourmet Fesztivált, mely évről-évre a tavasz egyik fénypontja és fontos találkozási alkalom, ahol számos ügyfelünket láthatjuk vendégül. A Gourmet Fesztivál nemcsak felvonultatja a hazai gasztronómiai élet legjavát, de az idei rendezvényen kiemelt figyelmet kapnak a kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátásban. A hazai vállalkozások és kiemelten a női vállalkozók támogatása szívügyünk, így reméljük, hogy az idei fesztivál nemcsak fontos találkozási lehetőség lesz sokak számára, hanem inspirációt is nyújt, új recepteket ismerhetünk meg a gasztronómiában és a vállalkozásban egyaránt” – emelte ki Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.
A Samsung támogatásával létrejött Gourmet Akadémia színpadának zárónapja idén egy igazán különleges gasztro-kulturális élményt tartogat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig mindig egyedi és megismételhetetlen. “Amit láthatunk, az egy improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, az előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - kiváló színészgárda kelti életre: a Gourmet Akadémia színpadán Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
A Gourmet Akadémia színpada számos további programmal készül idén is. Maki Stevenson, a Makifood Cookery School and Events alapítója japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. A Kovászlabor workshopon Ormós Gabriella pék, a Jenői Pékség megálmodója a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviár specialistája egy izgalmas kóstoló keretében mutatja be mindazt, amit az igazán jó kaviárokról tudni érdemes. A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el annak koronázatlan királynőjétől, a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Tóth Szilárd - a SALT Budapest séfje - a Gourmet nagykövete, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készíti el mindannyiunk szíve csücskét, a rántott húst – persze egy kicsit extrábban, mint azt megszoktuk. Szintén izgalmasnak ígérkezik a bibimbap készítés Kim Taeyennel és Mautner Zsófiával, ahol a koreai konyha szakértője enged betekintést a koreai gasztronómia világába és persze megtudhatjuk, mi is az a bibimbap. Két különös hangulatú apró étterem séfje is bemutatkozik a színpadon: Kiss Zaida, a budapesti Zinchenco Kitchen séfje és Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje koprodukciós finomfőzelékkel érkezik. Hogy készül egy vegán desszert? Veganizálható-e egy hagyományos desszert? Ezekről fog beszélni az idei fesztivál nagykövete, Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje, aki kóstolót is hoz a vegán sütijeiből. És azt is megtudhatjuk, hogyan készül az igazi erdélyi padlizsánkrém, a vineta, Kati mama és György Réka (Páva Étterem) segítségével.
Az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál vasárnapja – lévén gyereknap – a fiatal korosztály és a kisgyermekes családok számára is tartogat meglepetéseket. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a Gourmet-ra, de lesznek ajándék édességek és gyerek workshopok is. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel . A Gourmet Akadémia színpadán is számítanak a kicsikre: A KitchenAid workshopján fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő - gyerek párosokkal fog tésztákat és “pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.
Végezetül, de nem utolsó sorban Nemes Richárd elmondta, hogy összeállt a fesztiválon kiállító több mint 50 étterem és cukrászda teljes kínálata is. A fesztivál idei menüjének különlegessége, hogy számos pénztárcabarát étel is szerepel benne, amelyeket legfeljebb 2.500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók.
Az idei Gourmet kiállítóit itt láthatjuk, belépőjegyet pedig itt lehet előzetesen vásárolni, a helyszíni jegyárakhoz képest jelentős kedvezménnyel.
www.gourmetfesztival.hu
Fotó: Gourmet Fesztivál