Szavakat intéztem Gyulához,
mivel barátom s lévén szóra érdemes.
Teljes neve Somogyi Gyula.
Kurva embernek hívjuk, meg Gyulának;
az egyedüli ember: Gyula barátom.
Nem mintha kételkednék a többi teremtményben,
meg hülyeség is az egész,
de Gyulának emberfeje van.
Ránézek, Gyulát látom.
Gyula vonatban szendereg.
(Lehet úgy is, hogy a vonatban ember szendereg.)
Kínozza az álom, szenved az alamuszi;
asszonyok, gyerekek: EMBER a Gyuszi!
Valódi ember, senki sincs ilyen,
ördögök sülnek mennyei tepsiben.
Száguld az Isten és vihart pördít,
fulladozva dobja hangját a Földig:
- Hé, mindenség ott lent, hegyek, állatok,
csak egy az ember, a kurva Gyula nálatok.
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál zárónapján a kulináris kalandozások és a színházi műfaj improvizatív elemei elegyednek a közönség előtt formálódó gasztro-kulturális élménnyé. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig egyedi és megismételhetetlen.
Amit láthatunk, az egy „improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, a Flódni előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - egy kiváló színészgárda viszi színpadra, így az MBH Bank Gourmet Fesztivál programhelyszínén az improvizációs színjátszás kiválóságai, Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
Fotó: Gourmet Fesztivál