dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Légy jó mindhalálig /musical/: A felnőttek már tudják

A felnőttek már tudják

A felnőttek már tudják,
Mi rossz és mi jó…
Csak kisgyereknek mondják,
Ez nem való!
Hisz nem is bűn,
Nekik csak játék,
Ugratás, csíny, elvenni a másét!
Nem értenék úgysem, miért is sírsz….
Oly komisz tud lenni a gyerekszív….
Hisz mennyit ér? Pár rongyos krajcárt!
Ezért kell úgy sírni?

Nem tudják, az otthon mit jelent,
S mi otthonról jött, anyámtól az szent!
Másnak tán, pár falás, semmiség,
De nékem nincsen drágább ajándék!
Oly kevés, ami nekik jut, láttam!
Oly kevés, s hányan vannak rá, hányan!
A semmiből, a nincsből lett,
Mit fölfaltak itt!

Az én édesanyám, azt mondta nekem,
Bárhol, bármi vár, csak a jót tegyem!
Hisz jóra születtünk, hisz mind azért vagyunk,
Hogy a világ jobb legyen, egy kicsit általunk!
Miért tették hát? Miféle mulatság?
S mért nem volt köztük, csak egy, ki mellém állt?
A felnőtt tudja már,
Hogy mit, miért csinál
Egy gyerek, hogy tudná?
Mégis fáj!

A felnőtt végzi dolgát,
S az mind haszonnal jár.
Néki nem mulatság,
Mi másnak kár….
Csak gyerek lát
Mindenben tréfát.
Nem érti, hát gúnyol,
Bajt és jajszót…

Nem tudják, a szeretet mennyit ér!
Mit anyám küld, az édesebb mindennél!
Másnak tán, pár falás semmiség,
De nékem kincs, mit féltve őriznék!
Hisz oly kevés, ami otthon jut, láttam!
Oly kevés – hányan vannak rá, hányan!
A nincsből lett, a semmiből,
És elvették mind!

Az apám arra kért, hogy jó diák legyek,
Ha megállom helyem, rajtuk is segítek!
Mert otthon nincs sok pénz,
De van sok éhes száj!
S hogy a holnap mit hoz még,
Idővel rajtam áll.
Még hány hosszú év! Bár többet tehetnék!
Bár futnának az évek, fürge percekként!
Bár velük élhetnék!
És nem így – gyermekként….
De szép komoly szavú – felnőttként!

Hírek
Hírek

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja augusztus 1-ig várja a látogatókat.

A megnyitót Kapolcs új főterén tartották, ahol Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója köszöntötte a vendégeket, mesélt az elmúlt évek nehézségeiről, az idei programokról és tervekről. 

Márta István, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, kapolcsi önkormányzati képviselő, a Kapolcsi Művészeti Napok, ill. a Művészetek Völgyének kitalálója, alapítója és 24 évig a vezetője, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet elnöke, a Kapolcsi Helyi Értéktár vezetője a Művészetek Völgye NKft. résztulajdonosi megbízottja mesélt a kezdetekről, a Művészetek Völgye különböző korszakairól.

Márvány Péter, Kapolcs polgármestere, Mohos József Taliándörögd polgármestere és Győriványi Dániel Vigántpetend polgármestere visszaemlékeztek a korábbi évekre és köszöntötték a vendégeket az idei fesztiválon.

Beszédet mondott Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos, Schneller Domonkos Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, Mihály Erzsébet , a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója, Dr. Mátrai Gábor, a Kőbányai Önkormányzat Közművelődési Bizottságának elnöke és Ráduly György a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum Igazgatója.

Fellépett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, a Kaláka, a Firebirds és Saya Noé.

A Művészetek Völgye volt az ország első összművészeti fesztiválja, mára pedig a legnagyobbá nőtte ki magát. A következő tíz napban negyven programhelyszínen közel kétezer programon vehetnek részt a Völgyezők. Színház, irodalom, koncertek, újcirkusz, kiállítások, opera, minden udvarban, épületben, téren más hangulat és program várja a Völgylakókat, felfedezni mindezt igazi kincskeresés.

A Művészetek Völgye nagyszínpadára áll a Csaknekedkislány, a 30Y, az Erik Sumo Band, az Irie Maffia, Dés László, az Elefánt, a Kiscsillag, a Margaret Island, a Csík Zenekar, az Esti Kornél,  Hobo, a Bagossy Brothers Company, a Budapest Bár, a Bohemian Betyars, az Anna and the Barbies, a Quimby, a Random Trip, a Szabó Balázs Bandája és Rúzsa Magdi. 

Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden átalakulnak a terek, irodalmi helyszín lesz az óvoda udvarból, galéria a tűzoltószertárból és a buszmegállóból, színház a közösségi házból, hangversenyterem a templomokból. Kapolcson saját udvart vezet többek között Harcsa Veronika, a Kaláka és Lackfi János, Kőbánya, a Nemzeti Filmintézet, a Momentán Társulat, a Hagyományok Háza, a MANK és a Budapest Fejlesztési Központ, gyalogos és e-bike túrákat szervez az Aktív Magyarország. Taliándörögdön helyszínt indít a Petőfi Kulturális Ügynökség, visszatér a Fonó és erősödik a Hangfoglaló Udvar. Vigántpetendre költözik Hobo, ide gördül be az Operaház kamionja és idén először itt lesz udvara Vecsei H. Miklósnak és a POKET közösségnek. 

A csodálatos, egyedi portékák és a színes vásári hangulat fontos eleme a Művészetek Völgyének. 2021-től a Malomsziget kicsit átalakul, egy részét átadják a piknikezni, fűben ücsörögni vágyóknak, a másik fele pedig a Szurdi Éva keramikusművész által létrehívott fazekastalálkozó otthona lesz. A további kiállító standoknak több új udvar ad helyet, például Kapolcs új főtere, a MűvészVölgy Kúria is megtelik kézműves termékekkel. Így a malomszigeti sokadalmat kicsit felszabadítva, a vásári pezsgést szellősebbé téve, mindennek kellő teret adva és a sokszínűséget megőrizve várják a látogatókat a Völgyben. Szurdi Éva kiválasztja a fazekastalálkozó 30. jubileumi Művészetek Völgyére készített legjobb képzőművészeti alkotását, ennek díjátadója július 24-én 14 órakor lesz a Malomszigeten.