Előadó: | Bíró Eszter |
---|---|
Album: | Keressük! |
Szövegírók: |
Hegyi György |
Födő Sándor Fodo |
|
Kiadó: | Keressük! |
Stílus: | gyerekdalok |
Címkék: | gyerek [+] |
Űrsikló:
Süldő siklókorom óta vágyom fel, az égbe!
Most egy nagy lehetőség adódott végre:
Kiöregedtek mind a régi űrsiklók,
Bár ezek a hírek lehangolók.
De nincs veszve minden, hisz itt vagyok én:
Fiatal, maga az új remény!
Itt van a legfrissebb jelentkező,
Az űrbe bármikor fellőhető!
Fel, fel, fel, az űrbe fel!
Százezernyi csillag énekel!
Máris indítható
A legújabb űrsikló!
Kitaláltam már az egészet:
Az űrállomásra is benézek!
Elviszek pár tonna műholdat…
Csak lőjenek ki már holnap!
Az űrbe’ lényegébe’ otthon vagyok;
Zűrbe’ soha senkit nem hagyok.
Okos is vagyok, mint egy topmodell:
Csak hívjanak, ha menni kell!
Tisza-2 Űrközpont:
Figyelem, itt Tisza-2 Űrközpont.
Kilövésre felkészülni!
10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1!
Kilövés!
Űrsikló:
Tisza-2 Űrközpont, itt az Űrsikló.
Föld körüli pályára álltam!
Tisza-2 Űrközpont: Gratulálunk, Űrsikló!
De el kell halasszuk az ünneplést!
A földi radarok valami szokatlant jeleznek
a Nap irányából.
Önnek mit mutatnak a műszerei, kapitány?
Űrsikló:
Igen, látom! Mesterséges tárgy!
Úgy tűnik, mintha egy űrhajó vágna át a
Naprendszeren.
Próbálom befogni, hátha küld rádióadást
valamelyik hullámhosszon. (rádiózaj)
Wobi:
...glümikte pentei.
Dám mokli tumba, szimól áteri pumbet.
Szőri ukma, melikapri dumbál.
Nomorgol, mümme!
Űrsikló:
Központ, úgy tűnik szükség lesz tolmácsra.
Tisza-2 Űrközpont:
Dolgozunk rajta, Űrsikló.
Mindjárt vonalban a legfejlettebb magyar
tolmácsrobot építője,
Erős Anton, azaz Toni.
Miskolc, vétel!
Toni:
Halló, itt Miskolc!
Tiszta a vonal, a robot készen áll!
Jöhet az adás, meglátjuk, mire megyünk vele.
Űrsikló: Toni egy gyerek?!
Tisza-2 Űrközpont:
Emlékeztetném, kapitány, hogy Ön pedig egy sikló.
Űrsikló: Nos… igen. Indítom az adást.
Wobi/Tolmácsrobot:
(Nomorgol, mümme!...)
Ne féljetek, békével jöttem!...
(Mo Wobi, malmen otóma.)
Wobi vagyok, az űrvándor!
Tisza-2 Űrközpont:
A Föld üdvözli a békés vándort!
Űrsikló:
Üdvözöllek én is!
Mi járatban vagy itt, kedves Wobi?
Wobi/Tolmácsrobot:
(Malmen otóma…) Én kutató vagyok.
Űrsikló:
Én is! Elárulnád, hogy honnan jöttél, és mit kutatsz?
Wobi/Tolmácsrobot:
(Glümikte pentei, Mirmón….)
Szülőbolygóm a Mirmón.
Küldetésem, hogy hírt vigyek magunkról a
világegyetem távoli világaiba.
Űrsikló:
No és régóta úton vagy már?
Wobi/Tolmácsrobot:
Hajjaj, de mennyire! De már hazafelé tartok,
három galaxissal odébb igyekszem, a Mufurc-ködbe.
Onnan már csak egy ugrás a Mirmón.
Toni:
Esetleg beugrasz útközben Miskolcra is?
Wobi/Tolmácsrobot:
Köszönöm a meghívást,
de talán majd legközelebb.
Már nagyon hazahúz a szívem.
Űrsikló: Akkor hát jó utat, Wobi!
Toni: Jó utat!
Tisza-2 Űrközpont: Jó utat, szerencsés hazatérést!
Wobi/Tolmácsrobot:
Nektek is minden jót, Földlakók!
Űrsikló:
Ami azt illeti, egy kicsit már nekem is hiányzik a Föld.
És elsőre ennyi kaland talán elég is!
Tisza-2 Űrközpont:
Kezdhetjük a visszatérést, Űrsikló!
Űrsikló:
Megkezdtem az ereszkedést, beléptem a légkörbe!
Minden rendszer kifogástalan, a hőpajzsok működnek.
Kinyitottam az ejtőernyőket, lassan ereszkedem!
Földet értem! Ismétlem: az űrsikló földet ért!
Mindenki:
Fel, fel, fel, az űrbe fel!
Százezernyi csillag énekel!
Tisza-2 Űrközpont:
Máris indítható,
Űrsikló:
Újra indítható,
Wobi,az űrvándor:
Igen, indítható, A legújabb űrsikló!
A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd mintegy száz kiállító kínálatában.
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál esetében már hagyomány, hogy mindig más-más témát helyez a fókuszba. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.
„A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű. A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A „női energiákat” erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is” – mondta el Nemes Richárd , a Gourmet Fesztivál főszervezője.
„Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett” – mesélte Fekete Zsóka , aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de ezután a húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára már az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága immár közel 400 szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.
Ormós Gabriellának esze ágában sem volt pékséget nyitni. A kommunikációs szakmát azonban felváltotta a kovász bűvölete. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra Ormós Gabriella, aki a Jenői Pékség, egyben a Kovászlabor közösség alapítója.
Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztro-bloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje. „Az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktoráltam, és emellett kezdtem el blogot írni” – emlékszik vissza Zsuzsanna, mint mondta, akkoriban nagyon sok időt töltött könyvtárakban, de hiányzott neki, hogy két kézzel alkosson. A nagy vízválasztó néhány szilikon bonbonforma volt, amit vásárolt, „ajándékba készítettem velük bonbonokat, ami hatalmas élmény volt” – mondja Zsuzsi. Innen ívelt az út a Michelin-kalauz által ajánlott Laurel Budapestig.
„Az MBH Bank nagy örömmel támogatja immár második éve a Gourmet Fesztivált, mely évről-évre a tavasz egyik fénypontja és fontos találkozási alkalom, ahol számos ügyfelünket láthatjuk vendégül. A Gourmet Fesztivál nemcsak felvonultatja a hazai gasztronómiai élet legjavát, de az idei rendezvényen kiemelt figyelmet kapnak a kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátásban. A hazai vállalkozások és kiemelten a női vállalkozók támogatása szívügyünk, így reméljük, hogy az idei fesztivál nemcsak fontos találkozási lehetőség lesz sokak számára, hanem inspirációt is nyújt, új recepteket ismerhetünk meg a gasztronómiában és a vállalkozásban egyaránt” – emelte ki Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.
A Samsung támogatásával létrejött Gourmet Akadémia színpadának zárónapja idén egy igazán különleges gasztro-kulturális élményt tartogat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig mindig egyedi és megismételhetetlen. “Amit láthatunk, az egy improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, az előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - kiváló színészgárda kelti életre: a Gourmet Akadémia színpadán Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
A Gourmet Akadémia színpada számos további programmal készül idén is. Maki Stevenson, a Makifood Cookery School and Events alapítója japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. A Kovászlabor workshopon Ormós Gabriella pék, a Jenői Pékség megálmodója a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviár specialistája egy izgalmas kóstoló keretében mutatja be mindazt, amit az igazán jó kaviárokról tudni érdemes. A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el annak koronázatlan királynőjétől, a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Tóth Szilárd - a SALT Budapest séfje - a Gourmet nagykövete, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készíti el mindannyiunk szíve csücskét, a rántott húst – persze egy kicsit extrábban, mint azt megszoktuk. Szintén izgalmasnak ígérkezik a bibimbap készítés Kim Taeyennel és Mautner Zsófiával, ahol a koreai konyha szakértője enged betekintést a koreai gasztronómia világába és persze megtudhatjuk, mi is az a bibimbap. Két különös hangulatú apró étterem séfje is bemutatkozik a színpadon: Kiss Zaida, a budapesti Zinchenco Kitchen séfje és Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje koprodukciós finomfőzelékkel érkezik. Hogy készül egy vegán desszert? Veganizálható-e egy hagyományos desszert? Ezekről fog beszélni az idei fesztivál nagykövete, Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje, aki kóstolót is hoz a vegán sütijeiből. És azt is megtudhatjuk, hogyan készül az igazi erdélyi padlizsánkrém, a vineta, Kati mama és György Réka (Páva Étterem) segítségével.
Az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál vasárnapja – lévén gyereknap – a fiatal korosztály és a kisgyermekes családok számára is tartogat meglepetéseket. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a Gourmet-ra, de lesznek ajándék édességek és gyerek workshopok is. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel . A Gourmet Akadémia színpadán is számítanak a kicsikre: A KitchenAid workshopján fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő - gyerek párosokkal fog tésztákat és “pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.
Végezetül, de nem utolsó sorban Nemes Richárd elmondta, hogy összeállt a fesztiválon kiállító több mint 50 étterem és cukrászda teljes kínálata is. A fesztivál idei menüjének különlegessége, hogy számos pénztárcabarát étel is szerepel benne, amelyeket legfeljebb 2.500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók.
Az idei Gourmet kiállítóit itt láthatjuk, belépőjegyet pedig itt lehet előzetesen vásárolni, a helyszíni jegyárakhoz képest jelentős kedvezménnyel.
www.gourmetfesztival.hu
Fotó: Gourmet Fesztivál