dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Szeder: Szél

Szeder - Szél

off off off off off
Hab a tetején
Előadó: Szeder
Album: Hab a tetején
Megjelenés: 2014
Hossz: 0:00
Szövegírók: Szeder-Szabó Krisztina
Lukácsházi Luca
Zeneszerzők: Szeder-Szabó Krisztina
Kiadó: Keressük!
Stílus: modern sanzon
Címkék: Keressük!
Megtekintve: Ma 5, összesen 5489 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Szél

Ó szél, ó szél, ó szél,
Súgd meg, hova mész, hova mész, hova mész
Ó szél, ó szél, ó szél
Kérlek engem is vigyél, vigyél, vigyél

S látunk majd: pipázó hernyót
és csillogó hegycsúcsot
turkáló malacot
égig érő paszulyt
hatalmas rét,
a felhők tetején
lábunkat lógatjuk,
gőzéből labdázunk
hőlégballont fújunk
madártól begyűjtünk minden zenét
ezer mesét

Ó szél, ó szél, ó szél,
Súgd meg, hova mész, hova mész, hova mész
Ó szél, ó szél, ó szél
Kérlek engem is vigyél, vigyél, vigyél

Kis patak, virágok,
sárkányok, királyok
konfetti és szalag,
tornácon gyurgyalag
trombitaszó
csillagtakaró
tornyos vár, lila köd
gyémánthátú teknőc
repülő víziló
kis kunyhó, száz ajtó,
fatetőn ház
forgó kacsaláb

Ó szél, ó szél, ó szél
Kérlek engem is vigyél, vigyél, vigyél
Utazzunk száz paripán, ó a hegyek tüzén

Hullámot hevesen háborgató
Fátyolos fuvallat, fellegfújó
Szisszenve száguldó szabadúszó
Sebesen süvöltő elsuhanó

Vigyél új világba, vigyél ezeregy éjszakába

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Nyolcadik alkalommal adták át a Petőfi Zenei Díjakat

Kilenc kategóriában ismerte el a közmédia a hazai könnyűzene kiemelkedő előadóit és alkotásait. A rangos szakmai díjakat az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió kultikus gyártóbázisán, az A38 Hajón vették át a díjazottak. A nagyszabású eseményre dalpremierrel készült László Evelin és Pély Barna, extra produkcióval lépett fel Szőke Nikoletta, Sárik Péter, valamint a Negál, továbbá Nagy Adri, a Phoenix RT-vel és a Here We Are együttessel.



László Evelin

 

A közmédia küldetése, hogy új, értékteremtő hazai produkciókra irányítsa a nagyközönség figyelmét és országos csatornákon mutassa be a magyar zene sokszínűségét, támogassa a zenében maradandót alkotni vágyó fiatalokat, valamint műsorokkal ünnepelje a gazdag zenei örökséget és sokszínűséget. Mindezekhez kapcsolódva évről évre könnyűzenei díjátadón ismeri el a műfaj meghatározó szereplőit és a feltörekvő tehetségeit. Idén kilenc kategóriában vehettek át díjat az előadók az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió munkatársaitól, köztük a Kossuth-díjas és Petőfi Zenei Díj Életműdíjas Nagy Ferótól, a Petőfi Rádió Magyarock Nagy Feróval című műsor házigazdájától.

 

A Petőfi Zenei Díjátadón „Az év dala” elismerést A Dal 2024 nyertes produkciójának dalszerző énekese, László Evelin vette át, ezzel újabb díjat nyert a Legényessel. Az intim üzenetet megfogalmazó szerzemény zenéjét és szövegét a férje ihlette és lényege önmagunk elfogadása. Az eredetileg folk stílusú produkció a nép-, a rock- és a szimfonikus zene fúziójában csendült fel a dalválasztó döntőjében.

 

Szarka Tamás, Kossuth-díjas és Petőfi Zenei Díjas előadóművész Otthon vagyunk című dala érdemelte ki „Az év zenei felvétele” díjat. A Felvidéket bemutató dal és a hozzá készült klip tavaly augusztus 20-án, az államalapítás emléknapján jelent meg. A felvidéki zeneszerző és a népviseletbe öltözött zoboraljai asszonykórus, valamint a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákjai énekét ikonikus helyszínek képsorai kísérik. A díjat Nagy Feró, Kossuth-díjas és Petőfi Zenei Díj Életműdíjas előadóművész, a Petőfi Rádió műsorvezetője adta át.



Szarka Tamás

 

„Az év koncertje” Ákos harmincéves szólókarrierjének ünnepi, Operában tartott előadása lett. A nagyszabású jubileumi koncerten új formában – versekkel, kórus és komolyzenei kísérettel – elevenedtek meg a Kossuth-díjas énekes, dalszerző, zeneszerző dalai, így a közönség egyszerre érezhetett nosztalgiát és kaphatott vadonatúj zenei és vizuális élményeket. Az előadóművész harmadik alkalommal részesült Petőfi Zenei Díjban: második alkalommal nyerte meg a kategóriát, a díj alapításának évében pedig „Az év férfi előadójának” választották.

 



A Magna Cum Laude kapta „Az év együttese” címet. A zenekar 1999 nyarán egy gyulai, zeneszerető baráti körnek köszönhetően alakult meg, számos szakmai kitüntetéssel, egyebek mellett 2019-ben Artisjus-díjjal is elismerték munkásságukat. Az idén 25 éves zenekar jubileumi koncertjének felvételét június 15-én láthatják a Duna nézői, illetve Mező Misivel műsorvezetőként is találkozhatnak szombatonként a Jézus és… adásában. „Az év együttese” a koncertje miatt nem tudott részt venni a díjkiosztón, Galler András „Indián”, videoklip rendező vette át a nevükben az elismerést.

 

„Az év női előadója” díjat Gubik Petra vehette át. A Junior Prima díjas művészt nemcsak színházi előadásokban, hanem a Duna showműsorainak fellépőjeként is láthatta már a közönség. A Csináljuk a fesztivált! döntőse volt, a Petőfi Zenei Díj – Életmű Gála – Földes László „Hobo” műsorban blues műfajban mutatkozott be, A Dal 2024 extra produkciójában Freddie-vel duettezett.



Gubik Petra

 

Fehérvári Gábor Alfréd ‘Freddie’ „Az év férfi előadója”. Az immár kétszeres Petőfi Zenei Díjas énekes, műsorvezető a Csináljuk a fesztivált! legutóbbi évadának győztese. A közmédia dalversenyének extra produkciójában Gubik Petrával énekelt dalválogatást Szenes Iván születésének 100. évfordulója tiszteletére, valamint Hobo-dalfeldolgozással köszöntötte az idei Életműdíjas előadóművészt a Duna gálaműsorában. Az énekes a Petőfi Zenei Díjátadón koncertje miatt nem tudott részt venni, ezért a díjat kollégája és barátja, Rátonyi Kriszta, a Duna műsorvezetője vette át.

 

„Az év hangszeres előadója” díjat a Parno Graszt kapta. Az együttes zenei világát autentikus cigányfolklór adja, dalaik  hagyományos hangszereléssel – kanna, kanál, tambura, gitár, nagybőgő, szájbőgő – születnek. Céljuk, hogy megőrizzék és megismertessék a közönséggel a cigány társadalom hagyományait, zenei és tánckultúráját, emellett új szerzeményekkel, és a magyarról cigány nyelvre fordított szövegekkel gazdagítják a néphagyományokat. A zenekar alapító dalszerzője, Oláh József a Duna idei dalválasztó műsorában az elődöntős versenyzőket segítette daluk áthangszerelésében. A díjátadó időpontjában koncertező zenekar nevében az elismerést Oláh József felesége, Oláhné dr. Borbély Kata vette át.

 

Az Arcidra „Az év felfedezettje” lett. A Dal 2024 döntős zenekarának hangzásvilága egyszerre progresszív és konzervatív, illetve közönségbarát pop és gondolatébresztő underground-alter stílusú. A 2020-ban alakult együttes a Duna dalversenyében nemcsak a szakmai zsűrit győzte meg, a közönséget is meghódította.



Arcidra

 

„Az év rádiós koncertje” elismerést a 4S Street kapta. A 2018-ban alakult zenekar a Petőfi Rádióban adott mini koncertjét rangos díjra váltotta. Idén jelent meg harmadik albumuk, a bemutatón Vikidál Gyula is fellépett. Az erdélyi magyar, indie-pop-rock együttes 2022-ben „Az év zenekara” lett.



4S Street

 

Az esemény új magyar dalok megszületését is ösztönözte, dalpremierrel érkezett „Az év dala” címmel elismert László Evelin. A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Artisjus-díjas Pély Barna vadonatúj, a magyar sportolókat buzdító, a párizsi olimpiára írt dalát hozta el a közönségnek, amelyhez az MTVA készített klipet. Az előadóművész zenekara vonósokkal és vokalistákkal egészült ki a különleges alkalomra. A díjátadó lehetőséget teremtett a generációk és a műfajok találkozására, Szőke Nikoletta Sárik Péterrel és A Dal 2024 döntősével, a Negállal lépett színpadra. A Petőfi Zenei Díj „Az év hangszeres előadója” elismeréssel kitüntetett jazz-zongoraművész az idei dalválasztó elődöntőjében szakmai tanácsaival segítette a rock bandát. A dalverseny egy másik új formációt is életre hívott A Dal versenyzőiből, Nagy Adri, a Here We Are zenekarral és a Phoenix RT-vel énekelt.

 

A Dunán, az M2 Petőfi TV-ben és a Petőfi Rádióban élőben közvetített Petőfi Zenei Díjátadó újranézhető a Médiaklikk.hu-n.


Forrás: mediaklikk.hu

Fotók: mediaklikk.hu/MTI/Máthé Zoltán