dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Mesedalok: Mátyás király

Mesedalok - Mátyás király

off off off off off
Album: nincs kép
Előadó: Mesedalok
Album: Keressük!
Szövegírók: Keressük a szövegírót!
Zeneszerzők: Keressük a zeneszerzőt!
Kiadó: Keressük!
Stílus: Keressük!
Címkék: Keressük!
Miről szól a(z) 'Mátyás király' dalszöveg ?
A vers a magyar urak összegyűléséről szól, akik Buda városába érkeztek János vajda hívására, hogy királyt válasszanak. A koronát háromszor dobva az égbe, Mátyás fejére szállt, így ő lett a vitéz vezető és a magyarság dicső fejedelme. A vers utolsó része Mátyás király uralkodásának tetteit és történelmi hozzájárulásait méltatja. Felidézi, milyen király volt ő, és bizonyságot ad igaz tetteiről. A vers így összefoglalja Mátyás király történelmi jelentőségét és uralkodásának emlékét.
Nyomj egy like-ot ha tetszik ez a rovat!
Megtekintve: Ma 14, összesen 83573 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Mátyás király

Magyar urak jőnek, Buda városába,
Vitéz, jó vajdájok János hívására,
Szépen összegyűlvén királyra szavazni,
Háromszor az égbe koronát feldobni.

Háromszor repült az korona az égbe,
Háromszor is szállt az Mátyás szép fejére.
Így lett az országnak jó vitéz vezére,
Így lett az magyarnak dicső fejedelme.


Milyen király volt Ő,
Íme bizonyságot,
Igaz tetteinek,
szép históriája.

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Jubileumi nemzetközi gitárfesztivált rendeznek Szegeden

Koncertek, mesterkurzusok, workshopok, szakmai előadások, hangszerkiállítás és elsősorban fiatalok számára szervezett verseny is szerepel a június 6-án kezdőd 25. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál programja között.

 

A fesztivál Magyarország legrégebben működő és egyben az egyik legjelentősebb gitár eseménye, melyen a világ legkiválóbb gitárművészei lépnek föl, a jubileum alkalmából pedig számos színes program is várja az érdeklődőket.


A fesztivált Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző alapította 1999-ben. Ő maga több mint harminc országban lépett fel, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bartók Béla Művészeti Karának docenseként az ország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb klasszikus gitár közösségét fogja össze.


A fesztivál június 6-án lengyel gitáresttel kezdődik, melyen Marcin Kuzniar és Mateusz Kowalski koncerteznek. Másnaptól a rendezvényen résztvevő neves művészek tartanak mesterkurzusokat, valamint két napon át hangszer- és eszközkiállítás is látható a fesztivál helyszínén, az SZTE művészeti karának épületében.


Június 7-én előbb Csáki András és Girán Péter előadását hallgathatják meg az érdeklődők, majd a Duettek estje következik, melyen a portugál Project Windsbraut és az amerikai-spanyol Orphika Duo lép színpadra.


Június 8-án rendezik a 10. Szeged Altamira Nemzetközi Gitárversenyt, melyen a zeneművészeti szakgimnáziumok és felsőfokú zeneművészeti képzőintézmények növendékei mellett más formában gitárt tanuló diákok is részt vehetnek, sőt a pro kategóriában kormegkötés nélkül is megmérettethetik magukat az indulók. Este a Rosalli Gitárstúdió, valamint Mayer Attila előadása hallható, a fesztivál záró dzsessz és latin gálaestjének egyik fellépője Pusztai Antal lesz, aki az alapítás óta visszatérő szereplője a rendezvénynek, mellette pedig a Flamenco Sopianae látványos produkcióját élvezheti majd a közönség.


Fotó: Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál