dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Hegedűs a háztetőn (musical): Kísértetjáték

Hegedűs a háztetőn (musical) - Kísértetjáték

off off off off off
Album: nincs kép
Megtekintve: Ma 1, összesen 10830 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Kísértetjáték

Nagymama: Jó régimódi szó:

Rabbi: Mazeltov, mazeltov.

Nagymama: De szerencsét hozó.

Rabbi: Mazeltov, mazeltov.

Nagymama: Csak ezt kívánom én, hisz remek vőlegény a szabó Motel Kamzojl.

Golde: Motel?

Nagymama: Nincs hozzá hasonló.

Rabbi: Mazeltov, mazeltov.

Nagymama: A családja is jó.

Rabbi: Mazeltov, mazeltov.

Nagymama: A lelke mint a hab, ő jámbor mint a pap, a szabó Motel Kamzojl.

Golde: Szabó? Biztosan eltévesztette. Bizonyára mészárost gondolt.

Tevje: Tán félreértetted, Dédi, ő nem szabó.

Mészárost gondolsz, Dédi, kinek neve Lázár Wolf!

Nagymama: Nem! Én szabót mondtam, Tevje.

A drága Cejtel, az, ki rólam kapta szép nevét,

szabót kap, mint vőlegényt.

Ezt így jósolták meg.

Kórus: Mazeltov, mazeltov.

Nagymama: Az égben köttetett.

Kórus: Mazeltov, mazeltov.

Nagymama: Egy szép, derék legény, ki kedves és szerény: a szabó Motel Kamzojl.

Golde: De mi már kihirdettük! Megállapodtunk a mészárossal.

Tevje: De mi már kihirdettük, Dédi, másképp.

Az alku megvolt, Dédi, Lázár mészárossal rég.

Nagymama: Nem! Nem! És ha egy történt, Tevje, rajtad szárad.

És ami Lázár Wolfot illeti, amit akarsz, mondsz neki.

Kórus: És áldott lesz a ház, mazeltov, mazeltov.

Ha boldog lesz a nász, mazeltov, mazeltov.

A vőlegény de jó, a lányodhoz való, a szabó Motel Kamzojl.


Tevje: De hiszen mészáros!

Kórus: A szabó Motel Kamzojl.

Tevje: Mondom, hogy mészáros.

Kórus: Psz! Pszt! Nézd! Ki az ott? Ki az ott? Ki jön ott? Ó! Ó! Ó! Ó!

Jaj, ki ez a nő, ki dühében így reszket?

1. szóló: Odanézz!

2. szóló: Jön!

3. szóló: Borzalom!

4. szóló: Csak nem?

5. szóló: Tevje, ez a veszted!

Mind: Ki a sírból jött és minket megkísért,

ott a Lázár Wolf néhai neje jön, Fruma Sára.

Fruma Sára: Hogy jössz ahhoz, hogy a férjemre sózod a lányod?

Kórus: A te lányod!

Fruma Sára: A tisztes szomszédasszonyt haló poraiban bántod!

Kórus: Miért bántod?

Fruma Sára: Gyalázat, ha lányod helyemre fekszik az ágyba!

Kórus: Olyan ágyba.

Fruma Sára: Ha ez csak így mehet, ne legyen a nevem Sára.

Kórus: Fruma Sára.

Fruma Sára: Azt hiszed, kifoszthatsz, he? Nálam a szekrényben nem nyúlhat be.

Enyém a gyöngy, enyém a ház. Neked egy frász, slussz, pássz.

Kórus: Legyen hát örök a gyász, csak övé a ház.

Fruma Sára: Gyöngy!

Kórus: Ház.

Fruma Sára: Gyöngy!

Kórus: Ház.

Fruma Sára: Gyöngy!

Kórus: Ház.

Fruma Sára: Gyöngy!

Kórus: Gyöngyház.




Fruma Sára: Hogy süllyedhet ide ilyen tanult, okos ember?

Kórus: Okos ember.

Fruma Sára: Azé legyen lányod, kit az ég is neki rendel!

Kórus: Neki rendel.

Fruma Sára: Add csak áldásodat nyugodtan az ifjú párra.

Kórus: Ifjú párra.

Fruma Sára: De ha megengeded, elmondom, hogy mi az ára.

Kórus: Jön a dráma!

Fruma Sára: Ha lányod Lázár Wolfhoz megy, én bosszulom meg.

És várom az ágynál, majd a nászéjszakán.

Míg csókuk csupa méz, egy hideg, csontos kéz.

Hol a pici nyaka, itt a pici nyaka. Fulladjon a baba.

Megfojtom a lányod, ha Lázár Wolfhoz adod őt.

Golde: Gonosz szellem! Fulladjon a folyóba. Süllyedjen a föld alá! S ha arra gondolok, hogy mindez a mészáros miatt. Ha az én Cejtel nagymamám, nyugodjék békében, vette magának a fáradtságot, és idejött a másvilágról, hogy elmondja nekünk ezt a dolgot a szabóról, csak azt mondhatom, hogy ez így van jól, és nem is lehet másképp. Ámen.

Tevje: Ámen.

Golde: Jó régimódi szó:

Tevje: Mazeltov, mazeltov.

Golde: Már tudta nagyanyó.

Tevje: Mazeltov, mazeltov.

Golde: Hogy jön egy vőlegény, ki kedves és szerény: a szabó Motel Kamzojl.

Tevje: Hát elröppen a baj.

Golde: Mazeltov, mazeltov.

Tevje: A dédi jót akar.

Golde: Mazeltov, mazeltov.

Tevje: A dédi mindent lát, a férje, hogy hívják?

Golde: A szabó, Motel Kamzojl.

Tevje-Golde: A szabó, Motel Kamzojl, a szabó Motel Kamzojl.

Tevje: Köszönöm!

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján

A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd mintegy száz kiállító kínálatában.

 

Az MBH Bank Gourmet Fesztivál esetében már hagyomány, hogy mindig más-más témát helyez a fókuszba. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.

 

„A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű. A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A „női energiákat” erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is” – mondta el Nemes Richárd , a Gourmet Fesztivál főszervezője.

 

„Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett” – mesélte Fekete Zsóka , aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de ezután a húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára már az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága immár közel 400 szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.

 



 

Ormós Gabriellának esze ágában sem volt pékséget nyitni. A kommunikációs szakmát azonban felváltotta a kovász bűvölete. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra Ormós Gabriella, aki a Jenői Pékség, egyben a Kovászlabor közösség alapítója.

 

 

 

Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztro-bloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje. „Az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktoráltam, és emellett kezdtem el blogot írni” – emlékszik vissza Zsuzsanna, mint mondta, akkoriban nagyon sok időt töltött könyvtárakban, de  hiányzott neki, hogy két kézzel alkosson. A nagy vízválasztó néhány szilikon bonbonforma volt, amit vásárolt, „ajándékba készítettem velük bonbonokat, ami hatalmas élmény volt” – mondja Zsuzsi. Innen ívelt az út a Michelin-kalauz által ajánlott Laurel Budapestig.

 



„Az MBH Bank nagy örömmel támogatja immár második éve a Gourmet Fesztivált, mely évről-évre a tavasz egyik fénypontja és fontos találkozási alkalom, ahol számos ügyfelünket láthatjuk vendégül. A Gourmet Fesztivál nemcsak felvonultatja a hazai gasztronómiai élet legjavát, de az idei rendezvényen kiemelt figyelmet kapnak a kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátásban. A hazai vállalkozások és kiemelten a női vállalkozók támogatása szívügyünk, így reméljük, hogy az idei fesztivál nemcsak fontos találkozási lehetőség lesz sokak számára, hanem inspirációt is nyújt, új recepteket ismerhetünk meg a gasztronómiában és a vállalkozásban egyaránt” –  emelte ki Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

 

A Samsung támogatásával létrejött Gourmet Akadémia színpadának zárónapja idén egy igazán különleges gasztro-kulturális élményt tartogat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig mindig egyedi és megismételhetetlen. “Amit láthatunk, az egy improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, az előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - kiváló színészgárda kelti életre: a Gourmet Akadémia színpadán Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.

 

A Gourmet Akadémia színpada számos további programmal készül idén is. Maki Stevenson, a Makifood Cookery School and Events alapítója japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. A Kovászlabor workshopon Ormós Gabriella pék, a Jenői Pékség megálmodója a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviár specialistája egy izgalmas kóstoló keretében mutatja be mindazt, amit az igazán jó kaviárokról tudni érdemes. A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el annak koronázatlan királynőjétől, a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Tóth Szilárd - a SALT Budapest séfje - a Gourmet nagykövete, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készíti el mindannyiunk szíve csücskét, a rántott húst – persze egy kicsit extrábban, mint azt megszoktuk. Szintén izgalmasnak ígérkezik a bibimbap készítés Kim Taeyennel és Mautner Zsófiával, ahol a koreai konyha szakértője enged betekintést a koreai gasztronómia világába és persze megtudhatjuk, mi is az a bibimbap. Két különös hangulatú apró étterem séfje is bemutatkozik a színpadon: Kiss Zaida, a budapesti Zinchenco Kitchen séfje és Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje koprodukciós finomfőzelékkel érkezik. Hogy készül egy vegán desszert? Veganizálható-e egy hagyományos desszert? Ezekről fog beszélni az idei fesztivál nagykövete, Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje, aki kóstolót is hoz a vegán sütijeiből. És azt is megtudhatjuk, hogyan készül az igazi erdélyi padlizsánkrém, a vineta, Kati mama és György Réka (Páva Étterem) segítségével.




 

Az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál vasárnapja – lévén gyereknap – a fiatal korosztály és a kisgyermekes családok számára is tartogat meglepetéseket. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a Gourmet-ra, de lesznek ajándék édességek és gyerek workshopok is. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel . A Gourmet Akadémia színpadán is számítanak a kicsikre: A KitchenAid workshopján fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő - gyerek párosokkal fog tésztákat és “pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.

 

Végezetül, de nem utolsó sorban Nemes Richárd elmondta, hogy összeállt a fesztiválon kiállító több mint 50 étterem és cukrászda teljes kínálata is. A fesztivál idei menüjének különlegessége, hogy számos pénztárcabarát étel is szerepel benne, amelyeket legfeljebb 2.500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók.

 

Az idei Gourmet kiállítóit itt láthatjuk, belépőjegyet pedig itt lehet előzetesen vásárolni, a helyszíni jegyárakhoz képest jelentős kedvezménnyel.

 

www.gourmetfesztival.hu





Fotó: Gourmet Fesztivál