Előadó: | Berecz András |
---|---|
Album: | Keressük! |
Szövegírók: |
Tradícionális Berecz András |
Keressük a zeneszerzőt! | |
Kiadó: | Keressük! |
Stílus: | Keressük! |
Címkék: | Keressük! |
Igyál, igyál, s adj nekem es,
szonnyan ne haljak meg én es!
Szervusz, szervusz, te jó barát,
ki-ki tudja maga baját,
csuhajja!
Én es tudom a magamét,
más es tudja a magáét.
Én es tudom az enyimet,
el es igazgatom őket,
csuhajja!
Haja, haja, meg ne hallja,
szeretőmnek kondor a haja.
Bár olyan kondor ne volna,
hogy a szem ne fogna rajta!
Bár olyan kondor ne volna,
hogy a szem ne fogna rajta,
csuhajja!
Ne búsuljon, komámasszon,
csak az Isten rozsot adjon!
Csak az Isten rozsot adjon!
Annak egy csepp levet adjon!
Megigyuk a rozsnak levét,
dícsérjük a Jézus nevét,
csuhajja!
Fakó lovam térdig áll a sárba',
a gazdája mulat a csárdába'.
Mulass, gazdám, mulass utoljára,
holnap visznek idegen országba!
Búja lehet annak a kismadárnak,
akit ősszel kalickába zárnak,
há' annak a gyergyai legénynek,
akit ősszel katonának visznek!
A diófa vereset virágzik,
édes rózsám ölembe' játszódik.
Játszódj, babám, úgyse játszol sokáig,
októbernek legelső napjáig!
Kalapomba' nemzeti szín rózsa,
hazajövök nyolc esztendő múlva,
hazajövök, legénynek maradok,
azt veszek el, akit én akarok.
Gyerünk, pajtás, vígan hazafelé,
a váradi nagy kaszárnya felé!
1890-esek ágya,
üresen marad az nemsokára!
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál zárónapján a kulináris kalandozások és a színházi műfaj improvizatív elemei elegyednek a közönség előtt formálódó gasztro-kulturális élménnyé. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig egyedi és megismételhetetlen.
Amit láthatunk, az egy „improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, a Flódni előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - egy kiváló színészgárda viszi színpadra, így az MBH Bank Gourmet Fesztivál programhelyszínén az improvizációs színjátszás kiválóságai, Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
Fotó: Gourmet Fesztivál