kereső
Kereső
Betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Hobo Blues Band: Középeurópai Hobo blues I

Középeurópai Hobo blues I

"Mikor még kiskölyök voltam,
Ötéves srác",
Nem tudtam, mi van a szoknyád alatt,
Mi az, ami ráz.
Felnőttem rég,
Negyvenöt vagyok.
Tudom miért és
Mit akarok.
Az első csajom azt mondta:
"Inkább a falra mássz,
Ne rám! Ne rám!"
A második azt mondta:
"Menj! Inkább nézd meg a Helgát!"
Helga segíts! Nem megy, segíts!

Régen, amikor ez a zene ellepte a világot, ezt az országot, meg ezt a várost is, virágoknak képzeltük magunkat a zene szép rétjén. Én például azt hittem, magas vagyok, karcsú és bársonyosak a szirmaim. De amikor feltűnt az első kecske a réten, megijedtem, hogy jön és leharapja a fejemet. Gyorsan tüskéket kezdtem növeszteni mindenhol. Azt hittem, megúszom. De ekkor megjelentek az emberek kaszákkal és rájöttem, nincs menekvés. Nincs menedék. Mégis szerencsém volt: értem jött egy lány. Kitépett tövestől, hazavitt és belerakott egy cserépbe. Azóta mindennap öntöznek, de nincs senki, aki cserélné alattam a földet. Csak egy hobó vagyok egy virágcserépben. Egy maroknyi földben. Ó, mit tettetek ezzel a földdel? Ebben a földben a kín a virág. Virágok közt veled lenni, tudom szép volna kedvesem. Virág sincsen, te sem vagy már, mondd, miért hagytuk, hogy így legyen.
Mikor a hobók útjára léptem, ti még kis srácok voltatok.
Mikor a hobók útjára léptem, ti még kis srácok voltatok.
Megvertek százszor,
Megnyírtak párszor.
Nem maradt más, nem maradt más, se János, se Tamás. Nem maradt más, szinte senki. Szinte senki, semmi.
Embernek, férfinak lenni. És ez, azt mondják, nagyon kevés. Sokan azt mondják nagyon kevés. Nekem nem sikerül olyan nehéz.
Embernek lenni, olyan nehéz. Nehéz!

Hírek
Hírek

Szikradal premier

Fesztivál himnusz született


Az elismert, Artisjus-díjas szövegíró Orbán Tamás gyermekeknek is tanítja a dalszövegírást. Az általa szervezett különleges táborokban ízelítőt kaphat bárki a dalszövegírás menetéből és azokból az irodalmi alapvetésekből, amelyek nélkül a könnyűzenében sem boldogulhat egy rímfaragó.

2019. első állomásaként Nógrád megyében, a Litkei Általános Iskolában folytatódott a megújult “Dalszerzés oktatása általános iskolákban” elnevezésű program.
Ezúttal a szakmai csapatban Orbán Tamás mellett Csiszár Ferenc zeneszerző-producer oktatta a gyermekeket. A táborban résztvevő, 10-14 év közötti gyerekek 3 napon át ismerkedhettek a dalszerzés műhelytitkaival. 

A Litkével szomszédos Ipolytarnócon megrendezett 100 Szikra Művészeti Műhelyhét programjaihoz kapcsolódva a helybeli gyerekek kaptak felkérést arra, hogy a két szakember segítségével együtt elkészítsék a térség művészeti fellendítését célul kitűző fesztivál himnuszát.

A közös munka eredményeképp elkészült a „Szikradal”, amely éppúgy szól róluk, mint a fesztivál küldetéséről:

"Szikra, te légy a szikra!
Tiéd a vágyad, ha valóra váltod.
Szikra, te légy a szikra,
a fáklya az éjben, gyújtsd meg a lángot!"

A Szikradal teljes szövegét a Zeneszöveg.hu-n ITT találod!