dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Wasabi Kht.: Szabadulnék

Wasabi Kht. - Szabadulnék

off off off off off
Album: nincs kép
Előadó: Wasabi Kht.
Album: Keressük!
Szövegírók: Hajdu Kornélia
Zeneszerzők: Keressük a zeneszerzőt!
Kiadó: Keressük!
Stílus: Keressük!
Címkék: Keressük!
Megtekintve: Ma 1, összesen 2325 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Szabadulnék

Szólj, ha rám érsz még, szólj, ha rám mersz nézni,
kiben tudnék még egy kicsit bízni…
Van egy olyan mélyről jövő érzés bennem,
elfutok, hogy nem is kell majd űzni.

Szétterülve, úszva mindig, elmerülve énekekben,
fájdalomban, félelemben, az egész életemben
valami megvolt mindig, van, ami sosem lesz meg,
van, amit megkaphatnék, de valahogy mégsem kérek

Szabadulnék még, mindenem oly léha,
oda vágyom már, ahol minden szép, kellemetlen arcok,
érthetetlen vágyak, és az álmokból is nagyon elég.

Kincseskert az ágyad, Glóriával várnak, jó barátok körülvesznek,
felhő fölött sokszor angyalokat látnak,
de tévedés, hogy körülvesznek.

Nem, én mást akartam, ilyenről nem is tudtam,
vágyaimmal hadakoznak, és mindent elkoboznak,
nyomorult hamis szörnyek, mindenhol meggyötörnek,
beléd még nem hatoltak, bennem már feloldódtak rég..

Szólj ha rám érsz még, szólj ha rám mersz nézni,
van egy olyan mélyről jövő érzés bennem,
elfutok, hogy nem is kell majd űzni…

Nem, nem, nem akartam, ilyenről nem is tudtam,
vágyaimmal hadakoznak, és mindent elkoboznak,
nyomorult hamis szörnyek, mindenhol meggyötörtek,

beléd még nem hatoltak, bennem már feloldódtak rég…

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Kylie Minogue érkezik a Szigetre!

Rengeteg újítás is vár

Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget

 

Hatalmas bejelentéssel indult a Sziget 2024-es programjait és újításait bemutató sajtótájékoztató. Eszerint a fesztivál első napján, augusztus 7-én a Sziget Nagyszínpadára érkezik a BRIT Awards-on idén „Global Icon” különdíjjal elismert, nem mellesleg tavaly évvégi, legújabb lemezének egyik daláért Grammy-díjat is bezsebelt legendás pop szupersztár, Kylie Minogue. 

 

A hagyományos forgatókönyvtől eltérően ezúttal Csiszár Virág, a Sziget booking managere kezdte a fesztivál sajtótájékoztatóját, méghozzá egy nagy bejelentéssel. „Az már korábbról ismert, hogy olyan nagy nemzetközi sztárokat láthatunk idén a Nagyszínpad headliner sávjában, mint Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix és Fred again.. Ha pedig azt nézzük, hogy a korábbi sávokban fellép – mások mellett – Skrillex, Stormzy, Fisher, Raye, Janelle Monáe vagy akár Tom Odell vagy Louis Tomlinson, láthatjuk, hogy rendkívül sokszínű és erős programja lesz az idei Nagyszínpadnak. Nagy örömmel jelentem be, hogy ehhez a sorhoz csatlakozott - a nyitónap főfellépőjeként - az ausztrál szupersztár, Kylie Minogue” - mondta Virág.



 

A többszörös platinalemezes Kylie Minogue karrierjének újabb fénykora vette kezdetét 2023 nyarán a “Padam Padam” című slágerének köszönhetően. A Grammy-t is elnyert dal Kylie legfrissebb, ’Tension’ című albumán hallható, mely a kritika szerint „telis-tele van csillogó, ellenállhatatlan, könnyen fogyasztható dalokkal, amelyeknek egyetlen célja, hogy a hallgatót szerelemre és táncra bírja, ha nem is mindig ebben a sorrendben”. Az új album a visszatérés örömét árasztja, mely Kylie jól ismert erősségeit mutatja be énekesként, dalszerzőként és popzenei előadóként egyaránt. A világhírű popsztárnak a zenei világra gyakorolt jelentős hatását egy komoly elismeréssel is díjazták: Kylie Minogue kapta idén a BRIT Music Awards “Global Icon” különdíját, melyet az “igazán kivételes művészeknek” - legutóbb 2021-ben Taylor Swift kapta - ítélik oda. A Globális Ikon-díjat Dua Lipa adta át Minogue-nak, aki "a pop örökös királynőjeként" említette őt.



 

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője a fesztivál újításait vette sorra. „Tavaly nagyot léptünk a Sziget vendégélmény fokozásában – a visszajelzések alapján – a látogatók nagy megelégedésére” – mondta Kádár.

„A higiénia terén az európai fesztiválok élvonalában is példaértékűek a szolgáltatásaink, ezt nem csak a látogatók, de a nemzetközi fesztiválszcéna szakemberei is elismeréssel nyugtázták. A Sziget látványvilága is nagyot színesedett úgy a vendégtérben, mint a programhelyszínek tekintetében. A fenntarthatóság terén is sokat fejlesztettünk, ezen a téren már egy nemzetközi közösséggel, az Európa élvonalába tartozó fesztiválokkal együttműködve közösen dolgozunk tovább. Kiemelendő még a fesztiválon igénybe vehető szállások változatos kínálatának és szolgáltatásainak sokszínűsége” – tette hozzá a főszervező. „A programkínálat mellett ma már a nemzetközi pályán a vendégélmény a legnagyobb hívószó, ha nem a legnagyobb vonzerő. A korábbi éveket jelentősen meghaladó előzetes érdeklődés a Sziget iránt nagymértékben ennek is köszönhető” – mondta Kádár. „Az elővételes jegyidőszakban nagyon megugrott az eladott bérletek száma, külön fontos számunkra, hogy a magyar látogatók vásároltak – hosszú évek után először – a legtöbben Early Bird hatnapos bérleteket. A napijegyek árait pedig idén átlagban nem emeltük, sőt, a diákjegyekkel és a 21 év alattiaknak idén bevezetett „U21” bérlet megjelenésével a fiatalok - az első időszakban - a tavalyinál is olcsóbban juthattak bérlethez.”  



 

Free To Be ... – a Szigeten, szabadon

 

Idén 30. alkalommal jelentkezik a Sziget. „Több, mint 30 évvel ezelőtt nekünk is volt egy álmunk:  egy hely, ahol egy hétig együtt lehetünk, ahol mindenki megélheti a személyes szabadságát, az atmoszférát, a “flow”-t, amit egy vibráló fesztivál nyújthat, ahol megférnek egymás mellett különböző stílusok, programok és kultúrák” – mesélte Kádár Tamás. A Sziget hamar szimbólummá vált. Egy ideális világgá, ahová belépve magunk mögött hagyjuk a mindennapok gondjait, a „kinti hétköznapok” félelmeit, megosztottságát, igazságtalanságait. Ahol valóban átélhető a szeretet forradalma, az elfogadás, az együvé tartozás. „A Sziget alapértékei harminc éve változatlanok.  Hiszünk a kulturális sokszínűségben, a különbözőség elfogadásában, az egymás iránti figyelemben, a közösség erejében, a személyes boldogsághoz való jogban, a szeretet erejében, bármi is történjék közel vagy távolabb körülöttünk a világban” – emelte ki Kádár. „Európa egyik legnagyobb fesztiváljaként aktívan kiállunk az alapértékeink mellett és büszkék vagyunk arra, hogy törekvéseinket idén a European Festival Awards a társadalmi ügyek melletti kiállást elismerő „Take a Stand Award” elismeréssel díjazta” – tette hozzá. „Öt évvel ezelőtt a Love Revolution égisze alatt foglaltuk össze azokat az alapértékeket, melyek az üzeneteinkben és programjainkban is visszaköszöntek. „Az eltelt három évtizedben a Sziget és közönsége egy olyan nemzetközi közösséggé vált, mely együtt valósította meg azt az „álomállamot”, amit ma már szerte a világban a Szabadság Szigetének hívnak.  A Sziget, a szabad Szitizenek elfogadó közössége. A Sziget az a hely, ahol szabadon lehetünk önmagunk, ahol szabadon lehetünk Szitizenek” – ennek ad keretet mostantól a ”Free To Be…”, mely a Sziget számos pontján köszön majd vissza.

 

Kiemelt szempont a vendégélmény fokozása

 

„A fesztiválszcéna folyamatos változása és a látogatói igények sokfélesége minket is évente újabb fejlesztésekre ösztönöz” – folytatta Kádár. Ennek fényében idén is találkozhatunk újabb megoldásokkal a fesztiválon, de a programhelyszínek kialakításánál is több újítást jelentettek be a Sziget szervezői. Egyrészt már a bejárat utáni fogadótér is egy új képet mutat. A vendégközpontú és még gördülékenyebb ügyfélkezelést segítendő, a vendégeket egy új Welcome Zone fogadja majd, ami azon túl, hogy egy tökéletes találkozási pont, itt kerül kialakításra a megújult Városközpont is, ahol elérhető lesz minden olyan szolgáltatás, ami a látogatóknak nagy segítség a fesztivál forgatagában. Itt lesz az információs központ, a talált tárgyak osztálya, a közönségszolgálat, az ún. Szitizen Center vagy a biztonsági kérdésekben segítő panasziroda. Lesz egészségügyi szolgálat, ATM automata, powerbank illetve FestiPay feltöltés is, de itt vásárolhatnak a látogatók szigetes ajándékokat vagy City Passt, amivel Budapest számos szolgáltatását kedvezményesen vehetik igénybe. Szintén a vendégélményt fokozza, hogy a szervezők átalakítják a Nagyszínpad közönségterét is. Egyrészt kialakítanak egy kordonnal elkülönített „fan pit”-et, egyfajta rajongói zónát, valamint további újítás, hogy a koncertek jobb élvezhetősége érdekében eltűnik a közönségtér közepén álló keverőtorony (FOH), ehelyett a nézőtér két szélén álló kisebb építmény veszi át ennek szerepét.



 

A koncertélményt ne írja felül a kellemetlen sorban állás

 

Tavaly a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a már régóta felújításra szoruló, így az áteresztő képességében biztonsági okokból visszafogott K-híd miatt, a nagy világsztárok koncertjei után a látogatók kiengedése lelassult. „Sajnos a K-híd felújításáról továbbra sincsenek bíztató hírek, csak ígéretek, ezért a tömegirányítás terén igyekszünk újabb megoldásokat bevezetni, hogy a koncertélményt ne írja felül a sorban állás” – mondta Kádár. Egyrészt a Nagyszínpad táncteréről egy új útvonalon irányítják a közönséget a kijárat felé. Technikai újítás, hogy több helyen lesznek olyan digitális információs táblák, ahol valós idejű adatokkal tájékoztatják a közönséget, hogy egyes útvonalakon mennyi idő alatt lehet a kijáratot vagy a taxi szolgáltatásokat elérni. A nagy érdeklődésű fesztiválnapokon - igény szerint - a H-híd irányába is megnyitják a gyalogos forgalmat, ezzel is elkerülve a feltorlódást. A H-hídtól éjszakai buszjáratok is közlekednek majd a Margit híd irányába, de sűrítik a hajójáratokat és a taxis közlekedésben is lesznek majd változások, például egy új BOLT taxidroszt a H-híd irányában.

 

Biztonságosabb fesztiválozás

 

A Sziget, a napi 95-ezres befogadó képességével Magyarország – ha úgy tetszik – 10. legnagyobb „városa”, a látogatók biztonsága és egészségügyi ellátása mindig is kiemelt szempont volt a szervezők részéről. A biztonsági és ellátási rendszer továbbra is úgy készül, hogy a nagyvárosnyi közönséget védeni és szolgálni tudja. „Az elmúlt több mint 30 év tapasztalatai alapján azt gondoljuk, hogy jól ismerjük azokat a kiemelt eseteket, amikre mindenképpen fel kell készülni, de fontosnak tartjuk, hogy a látogatók is vigyázzanak magukra és egymásra. Az információs felületeink bővítésével arra törekszünk, hogy ezután is minden kérdésre legyen hatékony válasz, a Sziget Városközpontban pedig minden eshetőségre szeretnénk megnyugtató, “egyablakos” megoldást nyújtani. Az idei fejlesztéseinkkel nem csak abban lépünk előre, hogy még hatékonyabban kezeljük a problémákat, de abban is, hogy a látogatók komfort- és biztonságérzetét is növeljük” – mondta Kádár. Ennek érdekében olyan „segítő zónákat” hoznak létre a fesztiválon, ahol nyugodt körülmények és szakmai segítség várja azokat, akik esetleg pánikroham, vagy bármilyen mentális és pszichés probléma miatt kérnek segítséget. Az egészségügyi ellátás terén pedig a balesetek többségét jelentő bokaficam vagy egyéb sérülések ellátásán túl egy olyan “védőhálót” igyekeznek biztosítani, mely az egészségügyi problémával élők - mozgáskorlátozottak, cukorbetegek vagy gyógyszer szedésre kötelezettek, stb. - számára nyújt biztonságos szórakozást.



 

Vendéglátás: változatos kínálat, kényelmi szolgáltatások, környezettudatos megoldások

 

A tavalyi fejlesztéseket megtartva, illetve továbbfejlesztve, változatos kínálattal, kényelmi szolgáltatásokkal és „pénztárcabarát” ételekkel készül a Sziget a vendéglátás terén. Továbbra is konyhás blokkokban, azaz food-court-okban kínálják az ételeket a tavalyihoz hasonló elrendezésben úgy, hogy mindenki megtalálja a számára kedvező kínálatot. A választékban ugyanúgy lesznek magyaros ízek, mint nemzetközi ételek. Kádár Tamás elmondta, hogy az ételt kínáló helyeknek minimum egy, ún. pénztárcabarát ételt kell tartaniuk, ezeket a szervezők előre egyeztetik a vendéglátósokkal, és folyamatosan ellenőrzik a kínálatot is. „Jelenleg folynak az egyeztetések a vendéglátósokkal a kínálatról és az árakról is egyaránt” – mondta Kádár. „Egyrészt arra kértük a partnereinket, hogy általában a tavalyinál olcsóbb árak legyenek az irányadóak, másrészt a „budget-friendly” ételeknél a megfizethetőség és a tartalom a látogatók elégedettségét szolgálja. A sült krumpli-szósz kombó nem alternatíva” – tette hozzá a főszervező. Elmondta, hogy idén is lesznek a fesztivál területén – főleg a VIP részen – prémium kategóriás egységek, de nem ebből kell messzemenő következtetéseket levonni a Sziget általános árait illetően.

 

A vendéglátás terén idén is kiemelt szempont a környezettudatosság. A szerződött partnerek a műanyag zacskók, nylon táskák, eldobható tányérok, evőeszközök és egyéb csomagolóanyagok helyett kizárólag papír vagy környezetbarát, lebomló anyagokból készült kellékeket használhatnak.  Előnyt jelent, ha a vendéglátósok energiatakarékos megoldásokat választanak, ha a standjaikat környezetbarát anyagok felhasználásával alakítják ki, ha az alapanyag beszerzéseik során a fenntarthatóság kiemelt szerepet kap. 2024-ben, a tavalyi évhez képest egy szigorúbb kritériumrendszer alapján ellenőrzik a vendéglátó egységeket a szervezők. Ezzel a lépéssel is igyekeznek egy még környezettudatosabb, jelentősen kisebb karbonlábnyomú vendéglátást kialakítani, figyelmet fordítva a látogatók szemléletformálásra is. További újítás, hogy a korábbi ivóvízközpontok a food court-okban elhelyezett ivóvízvételi lehetőségekkel is bővülnek idén.

 

Idén is folytatódik a Szigeten a Diageo tudatos és felelős alkoholfogyasztást népszerűsítő DRINKiQ kampánya, amely mérsékletességet ösztönző üzenetekkel, hasznos tippekkel és alkohollal kapcsolatos információkkal segíti a bulizókat, hogy felejthetetlen élményben legyen részük. A fesztiválozók ismét felfrissülhetnek a koncertek között az ingyenes DRINKiQ ivóvízpontokon, ahol idén egyéb újratöltődést támogató meglepetésekkel is várják majd őket a szervezők. A gyűjthető DRINKiQ repoharakon a mértékletességre bíztató üzenetek mellett QR kód is található, amely a kampány weboldalára vezet. A látogatók itt további információt találnak az alkoholról, annak testre és lélekre gyakorolt hatásairól, valamint egy kvízzel az alkohollal kapcsolatos tudásukat is felmérhetik.



 

Fenntartható fesztiválozás

 

A Sziget fenntartható törekvéseit a világszerte több száz fesztivált, rendezvényt és helyszínt vizsgáló A Greener Future tanúsítási rendszer értékelte. „A budapesti Sziget fesztivál nagy erőfeszítéseket tesz a fesztivál fenntarthatóbbá tételére” – írták a minősítésben. „Igazán lenyűgöző továbbá a civil szervezetek programja is a Civil Szigeten. A fesztivál ideje alatt rengeteg programot tartottak az éghajlatváltozással, a befogadással, a sokszínűséggel és az egyenlőséggel kapcsolatban. Még a Nagyszínpadon is!” – emeli ki az értékelés. A Sziget, a Green Deal Circular Festivals, azaz a teljesen körforgásos és klímasemleges fesztiválokért küzdő, élvonalbeli európai fesztiválok közösségének aktív tagjaként 2023-ban már pontos, más fesztiválokkal összehasonlítható adatokat gyűjtött a fesztivál ökológiai lábnyomáról öt témakör, az energia, anyagáramlás, utazás és szállítás, víz és vendéglátás mentén. A Green Deal körforgásos fesztiválok mérései – így a Sziget adatai is – mindenki számára elérhetők, segítenek a megfelelő beavatkozási pontok és prioritások megállapításában, valamint visszajelzést adnak a beavatkozások sikerességéről.

 

2024-ben az szigetes ajándékboltokban vásárolható minden textiltermék már organikus pamutból fog készülni, a zero waste megoldásokat alkalmazó Ursuslupus pedig upcycled, azaz továbbhasznosított termékeket gyárt az előző évben a Szigeten hagyott sátrak anyagából. Szintén fenntarthatósághoz tartozik, hogy a fesztiválra nem feltétlenül szükséges – sokszor szemétként otthagyott – sátrakkal érkezni. A Szigeten alkalom lesz sátrat bérelni, melyet kaució fejében visszaváltanak a rendezvény végén. Ezen felül, azokat a látogatókat, akik saját sátorral érkeznek, a szervezők kedvezménykuponnal ösztönzik, hogy le is bontsák a sátraikat, és ne hagyják szemétként a területen.



 

Csiszár Virág, a Sziget booking managere a nagy helyszínek bemutatásával folytatta, így sorra vette a Nagyszínpad, a Revolut Színpad, a Bolt Party Aréna és a Colosseum neveit. „A Nagyszínpad headliner felhozatalában tehát ott lesz az első napon az új lemezével érkező szupersztár, Kylie Minogue, majd generációjának egyik legsokoldalúbb előadója, Halsey, az Oasis első lemezanyagával érkező Liam Gallagher, a hatalmas show-jairól ismert szupersztár DJ, Martin Garrix , a kortárs pop legegyedibb hangú ikonja, Sam Smith, valamint a modern elektronikus popzene legkurrensebb producere, Fred again...” – mesélte a booking manager. A Nagyszínpad korábbi sávjában olyan nevek sorakoznak, mint a brit hip-hop kulcsfigurája, Stormzy, a minden idők egyik legsikeresebb fiúbandájából ismert Louis Tomlinson, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, a szcéna egyik legkeresettebb tehetsége, Fisher, valamint az elektronikus zenei Grammy-rekorder, Skrillex . A délutáni sávokban pedig - mások mellett - már biztos, hogy jön a Szigetre Tom Odell, Joker Out, Yves Tumor, Becky Hill vagy Raye.

 

Virág kiemelte: „Idén is egyedi produkciókkal várunk hazai előadókat is. Friss hír, hogy Beton.Hofi ott lesz majd a Nagyszínpadon, mint ahogy érkezik a Margaret Island is. Az pedig már ismert tény, hogy hosszú évek után újra lesz hazai koncert a Nagyszínpad kiemelt sorában: Azahriah csütörtökön Halsey előtt lép majd színpadra.

 

Az alternatív zenei irányzatokat tömörítő Revolut Színpad (korábban FreeDome) nagysátrának programjából is kaptunk ízelítőt. Itt lép fel – az összesen 36 előadó közt – a Big Thief, Fontaines D.C., Marc Rebillet, a L'Imperatrice, Aurora, MØ, a Crystal Fighters, Barry Can’t Swim és a zárónapon Four Tet. „A zárónap azért ígérkezik sokat sejtetőnek, mert aznap a Nagyszínpadon lép fel Skrillex, utána pedig Fred again.., majd a Revolut Színpadon kezd Four Tet, ők hárman tavaly a Coachella zárónapján varázsolták el a közönséget egy közös fellépéssel, és egybehangzó akaratuk volt, hogy a Szigeten ugyanarra napra hívjuk meg mindhármukat” – tette hozzá Virág.

 

A Bolt Paty Aréna az elektronikus zenét kedvelők Mekkája, ahol naponta a világ legismertebb party brand-jei adják egymásnak a terepet. Érkezik az őrületes performanszairól ismert elrow, a keményebb stílusokat képviselő Q-Dance, a világ legnagyobb techno rendezvényét is jegyző Awakenings, a Martin Garrix nevével fémjelzett STMPD vagy az „Univerzum legnagyobb drum&bass és dubstep partija”, a Rampage. Utóbbi a hazai Next Level csapatával kollaborál majd és a hazai frontot erősíti majd a Be Massive csapata is. Csiszár Virág kiemelte: szombaton, az STMPD napján a Nagyszínpadon lép fel Martin Garrix, nem lenne meglepetés, ha a holland világsztár aznap a Bolt Arénában is felbukkanna.”

 

Az alternatív elektronikus zene krémjét vonultatja fel, az ókori amfiteátrumokat idéző díszletben megjelenő Colosseum, mintegy félszáz előadónak teret adva. Közülük ott lesz például Richie Hawtin, Honey Dijon, Ellen Allien, Sven Väth, Nico Moreno vagy a Måneskin basszusgitárosa, VICTORIA, ezúttal szóló projektjével.



 

Kardos József, a Sziget programigazgatója a programhelyszínek terén várható változásokra hívta fel a figyelmet:„Több helyszínt tematikus csoportba rendeztünk össze, egyfajta „zónákat” kialakítva, hogy a kínálatában vagy gondolatiságában összetartozó programhelyszínek közel kerüljenek egymáshoz, ezzel is segítve a látogatók tájékozódását, hogy mindenki könnyebben megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot”. Eszerint például a Civil Sziget és a társadalmi kérdéseket a fiatalok szempontjából körüljáró Think for Tomorrow, illetve a fogyatékkal élők speciális problémáira rávilágító XS Land a FutureGrounds zóna részei lesznek. Az ArtFusion Field elnevezésű zóna égisze alatt jelentkezik majd az ArtGarden (korábban ArtZone), a színházi helyszín, a Nagy Utcaszínház, az Iparművészeti Múzeum, a Cirque du Sziget és a Vándor Vurstli is. A nappali és közösségépítő aktivitások a PlayGround zónán belül lesznek megtalálhatók, mint a SportZone, GameLandHub, vagy a még kialakítás alatt álló olimpiai helyszín is.

 

A programigazgató elmondta, hogy idén visszatér a Nagy Utcaszínház, méghozzá egy elbűvölő darus produkcióval, amit a francia Cie Gratte Ciel társulat hoz el. Az Ibis × ALL támogatásával, The Buzz néven jelentkezik a korábbi Európa Színpad, olyan nemzetközi zenekarokat felvonultatva, akik hazájukban már komolyabb sikereket értek el, de nemzetközi szinten még nem mindenhol ismertek. Ezúttal Free To Be…Special néven láthatók a Nagyszínpad átállásainak szünetében azok a “special partyk”, amik olyan előadásokkal és rövid felszólalásokkal színesítik a programot, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra, valamint az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségre igyekeznek felhívni a figyelmet. Idén is lesz dropYard, a Sziget hip-hop és rap színpada, ahol nem titkolt cél, hogy ennek a népszerű műfajnak a lehető legszélesebb nemzetközi merítését tudják bemutatni. Idén is a Sziget árnyas északi csúcsát tölti meg programokkal a LightStage és vibrálóan sokszínű programokkal vár mindenkit a Global Village, egy sziget a zenei óceánban, ahol a fesztiválozók más kultúrák hangzásvilágát fedezhetik fel, a tradicionális zenétől az elektro-world-ig. A Sziget megújult művészeti helyszíne az ArtGarden, egy különös, barátságos és mesés kert, ahova a különböző művészeti ágak invitálják a fesztiválozókat minden nap. És elmaradhatatlan helyszín a Cirque du Sziget, mely idén is a világ minden tájáról érkező, változatos produkciókkal nyűgözi le a látogatókat. Mint ahogy a Sziget sokszínűségében már megszokott a Szinház- és Tánc helyszín, a Sétáló Utcaszínházak, vagy a Magic Mirror varázslatos forgataga…

 

De nézzük sorban:

 

Free to Be… Special a Nagyszínpadon

 

Idén is visszatérnek a Nagyszínpadra a special party-k, ezúttal Free to Be… Special néven, hogy az átállások közti szünetben minden nap 10 percben olyan előadásokkal és rövid felszólalásokkal színesítsék a programot, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra, valamint az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségre igyekeznek felhívni a figyelmet. A kiemelt témák ezúttal is világszerte relevánsak: a környezetvédelem, az emberi jogok, az egyenjogúság és a béke fontosságára reflektálnak. A meghívott nemzetközi vendégek mellett ismét színpadra lép a Superar gyermekkórus, hogy közös éneklésre buzdítsa a közönséget. 

 

Zenei programhelyszínek

 

dropYard

 

A dropYard a Sziget hip-hop és rap színpada, ahol nem titkolt cél, hogy ennek a népszerű műfajnak a lehető legszélesebb nemzetközi merítését tudjuk bemutatni. Nappal break programok, break yoga és BMX-bemutatók után jönnek az élő fellépések, majd éjszaka Dj-szettek várhatók több stílusban, melyek idén kicsit tovább tartanak, mint az elmúlt években. A nappali programok a már megszokott módon, bár egy kicsit kiszínesítve kínálnak délutáni kikapcsolódást.

 

A késő délelőtti órákban Break YOGA-val indul a nap, melyet tematikus tánc workshop követ. Minden egyes nap más stílusba nyerhetnek betekintést a Szitizenek. A workshopokat követően BMX flatland bemutatókkal folytatódik a program, melyet minden nap Cypher Town battle és táncbemutatók zárnak. Az idei év egyik érdekessége, hogy az ALL STARS battle-en (főverseny) kívül egy újabb tematikus exhibition battle is készül a pénteki napra, amely koncepció megálmodója a francia Dj Kapela . A párbaj az ALL STARS battle-hez hasonlóan 2vs2 kategória lesz, mely párosok közül az egyik break, a másik pedig house táncos, így az esemény elnevezése nem meglepő módon Break down the House X Cypher Town battle.

 

Idén is számos, nemzetközileg is elismert csapat érkezik a dropYard színpadára, többek között a holland Ghetto Funk Collective, és a kizárólag a Szigetre egyesülő Team Brazil breaktáncosokból álló formációja. A párbajokat nem csupán dj-k kísérik a legjobb hip-hop és break beatekkel, hanem a fesztivál több napján beatboxerek és élőzenés párbajok is lesznek. A táncosok a világ számos pontjáról érkeznek megmutatni a tehetségüket, többek között Franciaországból, Brazíliából, az Amerikai Egyesült Államokból, Hollandiából, Németországból, Görögországból és még sok más országból, beleértve Magyarországot is természetesen.

 

A Beatbox Europe egy nemzetközi szervezet az európai beatbox közösség számára, melyet négy, különböző régióból érkező elhivatott beatboxer és szervező alapított, hogy a közösség egységét és kreativitását összefogják. Idén először mutatkoznak be a Szigeten és három nap azonos időpontban mutatják be több ország beatbox bajnokát, akik között világbajnokok is vannak. Itt lesz velünk D-Low, Solo MOM, Rogue Wave, Kristof, Middle School és Eklips is.

 

Az esti fellépők közül érdemes kiemelni Zola, vagy L’Entourloop fellépését, akik Franciaországban elég nagy neveknek számítanak, sőt az utóbbinak Azahriah-val is van közös számuk; P Money grime koncertje után csatlakozik hozzá Whiney, és átmennek drum and bass műfajba a Bladerunnaz alapításának 25. évfordulója tiszteletére. Zseniális új albumával érkezik Songer, Kojaque pedig Íroszágból látogat a Szigetre, és kiadója, a Soft Boy Records égisze alatt még DJ-szettet is vállalt. Rushy remek, feltörekvő angol rapper, Joe Unknown-t a neve ellenére talán már többen ismerik, és ha török rap, akkor Ezhel fellépését sem érdemes kihagyni. A hazai szcénát pedig a Wavy képviseli rengeteg vendéggel, Ótvar Pestis, Pogány Induló, Sisi, Bongor, Lil Frakk, a nagyszínpados Beton.Hofi koncert éjjelén pedig a Citromale Gang égisze alatt Hundred Sins, Beatrick & Friends fellépésén bulizhatnak a látogatók.



 

ibis × ALL presents The Buzz

 

The Buzz lett az Európa Színpad új neve, ami nem véletlen, hiszen a kezdetektől az volt a cél, hogy az itt fellépő kisebb-nagyobb zenekarokra irányuljon a nemzetközi és hazai közönség figyelme, legyen körülöttük egy kis buzz, hiszen ezen a színpadon sok olyan, hazájukban már komolyabb sikereket elért zenekar mutatkozik be, akik nemzetközi szinten még kevésbé ismertek.

 

A program nem csak feltörekvő zenekarokból áll (bár itt lépnek fel a Sziget nemzetközi tehetségkutató versenyeinek győztesei is), de több olyan, már ismert fellépőt is sikerül minden évben elhívni, akik biztosan megtöltik a helyszínt. A színpad programja stílusfüggetlen, a minőségi zene és a profi produkciók állnak a középpontban, a válogatást a Sziget nemzetközi promoterei és a szervezők kutatómunkája segíti.

 

Különleges élményben lesz részük mindazoknak, akik a Hollandiából indult Revelland zenekarainak fellépésére érkeznek. A program alapvető célja a fogyatékkal élők számára is élvezhető koncertek, fesztiválok szervezése. Ennek megvalósítását a tavaly tavasszal elnyert EU-támogatás tette lehetővé, amelyet követően hat fesztivált kértek fel arra, hogy ajánljanak több, ilyen témákban is nyitott zenekart. Az együttesek kiválasztása után kreatív workshopok keretében elhangzott ötletek alapján hoztak létre a zenekarok a maguk koncertjeihez olyan kiegészítéseket, mint például a dalok vizuális megjelenítése, jeltolmácsolás hallássérültek számára, de sok, más érzékszervre - szaglásra, ízlelésre - ható megoldással is készülnek.

 

A fellépők közül érdemes kiemelni az ausztrál Royel Otis koncertjét, akiket első megjelenésük óta nagy figyelem övez és remek kritikákat kapnak, de említésre méltó a nagyon fiatal koruk ellenére hatalmas sikereket elérő Jeremias, az egyik új, nagy kedvenc, az angol Artemas, de végre sikerült összehozni a norvég szupersztár pop-rap zenekar, a Karpe: Omar Sheriff szigetes koncertjét is. Érkezik továbbá a vidám pop-elektronika stílusban tevékenykedő ClockClock, a God is an Astronaut, a Skaar, a New West és a Dead Poet Society is. Két fontos, fiatal olasz zenekart is hallhatnak majd a látogatók, Venerus és Naska személyében. A hazai fellépők közül Co Lee, Elefánt, Jazzbois, a Freakin’ Disco és IamYank képviselteti magát. A Might Delete Later különleges projektjével érkezik: meg fog osztani egy telefonszámot a látogatókkal, amin üzenetet lehet neki hagyni a Szigetről, és ő ezen üzenetek egy részéből állít össze zenét a fellépésén.

 

Global Village

 

A Sziget szívében, különböző kultúrákkal, hangokkal és színekkel körülvéve van egy hely, ahol a sokszínűség egészen más szintre emelkedik: ez a Global Village. Egy sziget a zenei óceánban, ahol a fesztiválozók más kultúrák hangzásvilágát fedezhetik fel a tradicionális zenétől az elektro-world-ig.

 

A program már reggel 10:00 órakor kezdődik egy csoportos jógaórával, ahol a ragyogó napsütés közepette a nyújtózás és meditálás kap szerepet, összekapcsolva a testet, a lelket és az elmét egy varázslatos környezetben. Ezt követően jön a Rajasthanból származó Dhoad Gypsies , akik nemcsak játszanak a hangszereiken, hanem magával ragadó zenéjük mellett kalbelia táncosaikkal egy érzéki hullámvasútra invitálják a látogatókat Rajasthan hagyományainak és spiritualitásának bemutatásával.  Ezután jönnek a workshopok, ahol egzotikus hangszereken tanulhatnak meg játszani az érdeklődők, vagy új zenei stílusokat fedezhetnek fel szenvedélyes szakértők vezetésével.

Délután a Global Village Tuareg sátra az intim koncertek színhelyévé válik. Olyan előadók lépnek fel többek között, mint a tibeti díva, Yunchen Lhamo, akinek varázslatos hangja a nyugalom és az elmélkedés állapotába repít.

 

A tánc is fontos szerepet kap a programban, mint az életöröm univerzális kifejezője, egy közös nyelv, amely mindenkit összeköt, függetlenül attól, hogy ki honnan jön. A szervezők kiemelt célja, hogy az előző évekhez hasonlóan folytassák a magyar népzene és néptánc megismertetését és népszerűsítését a nagyszámú külföldi látogatók körében. Erre ad módot a minden nap más-más tájegységek zenéiből és táncaiból álló táncház sorozat, amely a Magyar Kör Egyesület szervezésében Farkas Zoltán „Batyu” vezetésével történik minden nap.

Végül, amikor leszáll az este, a Global Village fénybe borul, és hangsúlyt kapnak az ikonikus zenekarok előadásai. Zanzibári zenéktől a venezuelai ritmusokig, a mágikus német Bukahara és a brazil énekesnő, Flavia Coelho dallamaitól egészen Sidi Wacho cumbia-hip-hop-orientális keverékéig minden hang rezonál a sokszínűséggel és inkluzivitással. Helyi legendák, mint például a Romano Drom, a Besh o Drom, a Bohemian Betyars vagy a Duckshell visznek hazai színt a világzenei kavalkádba. A koncertek közben és után sem marad a közönség zene nélkül, hiszen a helyszín rezidens belga lemezlovasa, DJ Mukambo szolgáltatja az afro-latin-groove ritmusokat.



 

Buli Színpad

 

Az elmúlt években sikerrel működő Tribute színpad folytatásaként debütál ez a helyszín, ami a Nagyszínpad programja utáni felhőtlen szórakozást hivatott szolgálni a legjobb tribute és pop-előadók közreműködésével. A Sziget fontos célkitűzése, hogy az éjszakai idősávban is legyenek élő koncertek, illetve, hogy a táncolni vágyó közönség is élő zenekarok által szolgáltatott minőségi zenére rophasson. A szervezők elképzelése, hogy már nem működő, de ikonikus előadók Tribute zenekarait hívják el, illetve néhány napon, főleg hazai pop előadókat hallhasson a közönség élőben, vagy Dj szettel a lemezeket pörgetve.

 

Sziget Beach Chill Zone

 

A látogatók körében népszerű Sziget Beach mind programjában, mind kialakításában megújul idén. Ez az a helyszín, ahova el lehet vonulni a nagy nyüzsgésből, ha valaki egy kis nyugalomra, pihenésre vágyik. De ez az afterpartyk helye is, ahol a látogató a nyugodt ambient és deep house zene mellett zárhatja az éjszakai bulimaratont, a napfelketében gyönyörködve. 

 

Délelőtt közös Tai Chi program lesz a TaCsu szervezésében, ahol kora délután nemzetközi és hazai, főleg akusztikus énekes-dalszerzőket hallgathat a közönség. A hangulatos Duna-parton a délutáni órákban minden nap a helyszínre adaptált kortárs táncelőadást nézhetnek meg az odalátogatók: Piergiorgio Milano olasz koreográfus Vague című előadását, amelyben a folyó és az ember harmónikus kapcsolatát emelik ki a mozgásszínház eszközeivel. Késő délutántól hajnalig a mélyebb elektronikus chill zenék lesznek hazai és nemzetközi live act és Dj fellépők közvetítésében. A programban olyan nemzetközi nevek kaptak helyet, mint Fakear, Two Lanes és Niklas Paschbourg, akik live act formációval, vagy épp Kora és Sinca, akik 3 órás napfelkete-szettel érkeznek, de a látogatók meghallgathatják a csodálatos Kitty Florentine naplemente koncertjét is. A színpad fenti, árnyékos, erdős részen való tájolása lehetővé teszi, hogy a fellépéseket a Duna-parton chillezők is hallhassák.

 

LightStage

 

Idén is a Sziget árnyas északi csúcsát tölti meg programokkal a LightStage: napközben, 12:30 és 16:30 óra között koncertek, éjjel pedig parázs Dj-szettek várják a Szitizeneket. A Blokk építészműhely által tervezett, fából és LED-fényekből épült butikszínpadon Európa minden szegletéből, műfaji megkötöttség nélkül érkeznek az izgalmasabbnál izgalmasabb fellépők. Itt lesz például Giuse The Lizia, az olasz indie új csillaga, a német soul énekes, Jiska , akit 2022-ben New Music Award-ra jelöltek, és Szakács Erika Voice győztes is. Kihagyhatatlan a svéd pop rajongóinak Klara Keller, az autenBoldtikus punk-rock kedvelői pedig négy remek brit banda (köztük a The Meffs) koncertjén is kitombolhatják magukat. A Nagyszínpad után kezdődő éjszakai sávban az alternatív rocktól, a brit popon át, az electro pop-ig ívelő, változatos Dj-szettek szolgáltatják a talpalávalót.

 

Nem zenei programok

 

ArtFusion Field:

 

Nagy Utcaszínház

 

Idén újra visszatér a Nagy Utcaszínház, méghozzá egy elbűvölő darus produkcióval, amit a francia Cie Gratte Ciel társulat hoz el. A ROUGE! légi akrobatái mutatják be tehetségüket ebben a multidiszciplináris showban, miközben a folyamatosan változó színpadkép a technikai stáb ügyességét is próbára teszi.

 

A piros szín a műsor fő eleme. A tűz és vér színe, energiával, veszéllyel és elszántsággal párosíthatjuk, de ez a szenvedély, a vágy és a szerelem színe is. A ROUGE! az élet ünneplésére hívja a fesztiválozókat. Akrobaták és táncosok a színpadon és a magasban egyaránt egy látványos produkció keretein belül bravúroznak. Lengőoszlop-, kötél- és trapézartisták mutatványai ejtik ámulatba a közönséget a piros kavalkád közepette minden nap 23:00 órától a Theatre-and-Dance Corner melletti területen.

 

Cirque du Sziget

 

A Cirque du Sziget idén is a világ minden tájáról érkező, változatos produkciókkal nyűgözi le a látogatókat, melyeket három helyszínen, a cirkuszi nagysátorban, a külső színpadon, illetve a kinti füves területen, egymást követő váltásban tekinthetnek meg az érdeklődők minden nap 14:00 órától. Ahogy azt a visszatérő látogatók már megszokhatták, a nagysátor programja egy közös előadással kezdődik, ahol a Sziget és a Cirkusziskolák Nemzetközi Szövetségének (FEDEC) együttműködésében magyar és külföldi cirkusziskolák növendékei mutatják be tehetségüket. Idén a Baross Imre Artistaképző a Diótörő diadala című előadása mellett a kijevi cirkusziskola Lyalka című produkciója jön a Szigetre. A délután öt órakor kezdődő, Galapiat Cirque és Lucho Smit francia-holland kollaborációjában rendezett, humorral fűszerezett előadás a tradicionális és a kortárs cirkuszi elemek ötvözésével feszegeti a határokat. Este nyolckor a cseh Cirk La Putyka lép színpadra az elbűvölő Runner című műsorával, telis-tele lenyűgöző akrobatikával, tánccal és eredeti élőzenével, ami az idő koncepcióját vizsgálja egy rohanó világban. Éjfél előtt fél órával az etióp Circus Abyssinia második alkotása, a Tulu érkezik a cirkuszi sátorba, egy ikon igazi történetét ünnepelve. A zenei aláfestést élőzene szolgáltatja, miközben a nézők megismerhetik az első olimpiai aranyat nyert afrikai nő történetét.

 

A kültéri terület kiemelkedő performansza a délután három órakor kezdődő Stories in the city! a kanadai Les Dudes társulattól, ami egy cirkusszal, zenével és humorral teli műsor. Érdemes megnézni a FORCE nevű koreai társulat Suzik című produkcióját minden nap 18:00 órai kezdettel, a darab a versenyszellem mögött meghúzódó együttműködés harmóniáját mutatja be. A francia Julot Cousins egy 11 méteres imbolygó oszlopon fogja előadni Hula Hoopla!!! című műsorát hullahopp karikák segítségével. A Compagnie Allégorie triója, két akrobata és egy énekes, Franciaországból jön bemutatni a LOOking fOr performanszát, ahol dallamokkal és játékokkal hívnak egy utazásra. A spanyol Planeta Trampolí Back2Classics trambulin showja a klasszikus cirkuszt és az urban stílust keveri egy zenés-táncos produkcióban tele humorral. A kültéri programot ezúttal is tűzshow zárja, egy igazi pirotechnikai kavalkád, amit minden nap 22:45-kor tekinthetnek meg a látogatók a francia The SuperShow előadásában.

 

ArtGarden

 

A Sziget megújult művészeti helyszíne, az ArtGarden egy különös, barátságos és mesés kert, ahova a különböző művészeti ágak, a Medence Csoport által kurált jeles képviselői invitálják a fesztiválozókat minden nap 11:00 és 20:00 óra között.

 

A Neolux csoport lampionjainak köszönhetően este is hangulatos helyszínen idén új és már ismerős közreműködőkre is számíthatnak a látogatók, így mindenki megtalálhatja azt, amire igazán vágyik. Visszatér a nagysikerű Re+concept kreatív újrahasznosító műhely, ahol a szigetlakók használt reklámanyagokból készíthetnek magaguknak egyedi táskát. Az akusztikus élmények szerelmeseit saját, személyre szabott hangszer készítésére invitálja a Kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény csapata, a Grooverider óriás mókus-hangkereke, valamint a Hangzóliget - Terebessy Tóbiás szerethető kézi hajtású, interaktív akusztikus installációja. A Bartók-negyed szereplőivel együttműködésben csaknem tíz különféle program valósul meg, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a városrészre jellemző kreatív energiákkal. Többek közt kollektív origamiépítésre, növényvilág inspirálta fejdíszek készítésre, textilnyomásra, közös álomváros-tervezésre, képeslap-színezőkre, társasjátékozásra is lesz lehetőség, a KÉK közösségi kertjében pedig egy folyamatosan épülő installációban a fesztiválozók maguk is ültethetnek növényeket.

 

A Sziget 30 Contemporary Art a fesztivál művészeti helyszíneit bemutató retrospektív dokumentációs fotókiállítás, ami az elmúlt 30 év legjobb szigetes art-projektjeinek világát és a legemlékezetesebb pillanatokat összegzi.

 

Az ArtGarden számára készül a Varázserdő, az idei Esterházy Art Awards nyertes Mendreczky Karina és Kortmann-Járay Katalin, valamint a Gross Arnold Galéria által Gross Arnold (1929-2015), a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, a rézkarc műfajának egyik legizgalmasabb újragondolójának közös kortárs képzőművészeti installációja. A mesés, kalandos világot idéző alkotásban a résztvevők az aktuális jelenből kiszakadva egyszerre lehetnek a múlt és a jövő dimenzióiban. Emberarcú virágok, varázslatos gombák, fura madarak és chill-üldögélők várják a látogatókat.

 

Theatre-and-Dance Corner

 

Idén is délelőttől egészen estig, két szabadtéri színpadon és sok-sok egyéb, a színházi területen megvalósuló programmal várja a Theatre-and-Dance Corner kortárstánc és színház iránt érdeklődő látogatókat, és mindazokat, akik kötetlen formában ismerkednének a műfajjal.

 

Interaktív előadásokban ezúttal sem lesz hiány. A helyszín programja minden reggel közös tánccal indul, melybe bárki bármilyen tánctudással becsatlakozhat. Visszatér a Sleeping Beauty Dream Experiment című alvó installációja, ahol egy vezetett álomtúrán vehetnek részt a látogatók. Tell Daddy című projektjében az Egyesült Királyságból érkező Bush Hartshorn különleges lehetőséget kínál mindazoknak, akik elmondanák neki azt, amit saját édesapjukkal sosem tudtak megosztani - a félórás “fogadóóra” érzékeny teret kínál a soha ki nem mondott szavak megosztására és meghallgatására. Fiatal táncosok mutatkoznak be minden délután öt órától Cserepes Gyula Táncra fel! című programjában, ahol a rövid koreográfiákat a nézőkkel közös tánc követi. Este tíz órától pedig az adott nap fellépői hívják közös jamre a látogatókat, akiknek egy valódi táncos közösségi élményben lehet részük.

 

A magyar fellépők sorát erősíti Tózsa Mikolt fiatal színházi alkotó is, It’s a Match – or will be – maybe című performansza egy kísérlet: a nézők részvételével keresi az utat a magány, az intimitás és a kapcsolatfüggőség ambivalens összefüggései között.

 

A hazai fellépők mellett kilenc különböző ország produkciói is bemutatkoznak. A dán Himherandit Productions Mass Effect című előadásában a táncosok fizikai határaikat feszegetik, érintve a kimerülés, a motiváció és a csoportdinamika kérdéseit – az előadás utolsó részében pedig magyar táncosokkal kiegészülve érik el energiájuk legfelső szintjeit.

 

Idén két izraeli társulat is színesíti a fesztivál programját. Galit Liss izraeli koreográfus Blue Zone című darabjában idős, 67-82 év közti hölgyek előadásában mutatja be az érett test fizikai képességeit és jellemzőit. Roni Chadash izraeli táncos-koreográfus Chapters of Joy című koreográfiájával tér vissza a Szigetre, mely a táncról, a táncosokról, a zenéről és a szenvedélyről szól, ötvözve a klasszikus és modern elemeket.

 

Àngel Duran spanyol táncos-koreográfus számára sem ismeretlen a fesztivál, Cowards elnevezésű darabja napjaink férfiképét, a férfiak jelenlegi helyzetét, feladatát és viselkedését veszi górcső alá. Az Intro című előadás a francia Mellina Boubetra bemutatkozó darabja, melyben három táncos kutatja a testi állapotok és az érzések kifejezésének kapcsolatát.

 

Nathan Felix-Rivot szintén Franciaországból érkezik, BEWARE című szólójában a felületesség és az érzékiség összefüggéseire fókuszál, míg Alexander Vantournhout belga alkotó egy különleges, Screws című installáción vezeti végig a fesztiválozókat, ahol mikro-előadásokat láthatnak, melyek a testek és az általuk mozgatott tárgyak kapcsolatát vizsgálja.

 

Az Egyesült Királyságból látogat a Szigetre a Company Chamaeleon. Umbra, a darab címe latinul árnyékot jelent, a koreográfia az emberekben lévő fény és sötétség állandó váltakozását mutatja be. Vizsgálja, hogyan viselkedünk, mit rejtünk el és mit árulunk el magukból attól függően, hogy kivel találkozunk éppen.

 

Kubából érkezik Susana Pous koreográfus és társulata, a Mi Compañía, akik előadásuk, az Infinito részleteit mutatják be. A darab egy belső utazás, mely az ősök tudását elegyítve a személyes élményekkel kutatja mindazt, amit az emberek tudnak a népükről és a kultúrájukról.

 

Magyar és külföldi fellépőket felsorakoztatva, nemzetközi csapattal érkezik a SubLabPro társulata, a Ring című darabban a táncosok egy körben állva egyensúlyoznak a koreográfia előadása és a kísérletezés közti határvonalon, kutatva a választ a kérdésre, hogy vajon mi a jelentősége egy régi formációnak kortárs kontextusban.

 

Vándor Vurstli

 

A Karzat Színház utcaszínházi előadása, a Vándor Vurstli egy múltidéző házi vidámpark, a magyar vásári szórakoztatás és a városligeti vurstli hagyományainak őrzője, hosszú évek óta a Sziget egyik legnépszerűbb és legvidámabb programhelyszíne. A változatlan jókedvet és varázslatos hangulatot számos célbadobó játék, horgászatok, vadászatok, jövendőmondó, a Magyar Zsonglőr Egyesület eszközkölcsönzője és számos egyéb program garantálja minden nap 13:00 és 21:00 között.

 

A spanyol Tombs Creatius Xics del Xurrac elnevezésű játékparkja egyszerre tornáztatja meg az elmét és kínál nagyszerű szórakozási lehetőséget és idén is visszatér a fesztiválozók nagy kedvence, Németország legkisebb óriáskereke.

 

A spanyol Osadia társulata egy fantasztikus hajshow keretein belül varázsol színpompás hajkoronát minden nap több tucat látogatónak, az olasz-ausztrál Di Filippo Marionette pedig saját készítésű bábjaik segítségével előadott, versekkel és viccekkel tűzdelt darabjával bűvöli el a közönséget. A bábművészek táborát erősíti hazai színekben Nizsai Dániel is.

 

A látogatók különleges bepillantást nyerhetnek egy tajvani bűvész világába a Diary of a Magician előadásán. A titokzatos napló távoli tájak hegyein és tengerein repíti át a nézőket, miközben a több évszázados kínai költészet verseit modern mágikus mutatványok kísérik egy szó szerint varázslatos performansz során.

 

Nem érdemes kihagyni az argentin Tony Fratello előadását, aki különleges tehetséggel bír az egyensúlyozás, zsonglőrködés és humor területén egyaránt. A kortárs cirkuszi performansz humorral, színházi elemekkel és élőzenével keveredik egy igazán emlékezetes előadásban, ami megnevettet kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

Az Egyesült Királyságból érkezik Drew Colby kézi árnyjátékával. Az árnyékképek létrehozásának és animálásának művésze csak a kezét használja műalkotása során, mely komédia, szépség és csoda forrása is egyben, az ő előadása zárja a helyszín programját a fesztivál minden napján.

 

Sétaló Utcaszínházak

 

A Sétáló Utcaszínházak mozgó előadások, amelyek közösségi térré formálják az utcát. Idén kilenc produkció vonja be, üdíti fel, nevetteti meg vagy készteti gondolkodásra a szigetlakókat, akik sosem tudhatják, hogy melyik sarkon bukkan fel egy-egy ismeretlen lény, vagy milyen vonuló produkció sodrában találják magukat.

 

Visszatér a holland Close Act társulata, akik ezúttal ötméteres, világító madárszerű lényekkel veszik uralmuk alá a fesztivál főbb útjait Birdmen című produkciójukkal. A spanyol Sarruga két előadást is hoz a Szigetre, a Hannavas óriás zsiráfokkal és elefántokkal délután, a Kremah hatalmas, füstölgő sárkányokkal pedig este szelfizhetnek a látogatók. Érkezik a német Dundu csapata is három különböző méretű világító bábuval, akik különböző időpontokban és a legváratlanabb helyeken bukkannak fel, hogy szórakoztassák a fesztiválozókat. A katalán Brincadeira dobosai sodró lendületű produkciói garantáltan felpezsdítik a napot. Vertical című előadásukkal fekete szettben délután, legújabb show-jukkal, ami a Merograde címet kapta, pedig este, világító jelmezben táncoltatják meg az érdeklődőket.

 

Az Egyesült Királyságból érkező Working Boys Club bárpultja egész másképpen funkcionál, mint ahogy azt megszokhatták a látogatók. Érdekes hangok, lüktető elektronika lelőhelye ez, az alkotók, akik létrehozzák a zenét pedig maguk a résztvevők.  Apró bábjaival az olasz Puppet Street Band a füstös ír kocsmák hangulatát varázsolja a Szigetre, bábjátékuk és zenei tehetségük mosolyt csal minden arra járó arcára.

 

Lenyűgöző és egyben különleges, ahogyan a spanyol LaDinamo csapata koncertet ad tricikliről vagy épp egy nyolckerekűről, melyen a nézők úgy érezhetik magukat, mintha egy rockkoncerten lennének. Vad szólók, lendület és precizitás jellemzi a zenéjüket.

 

Hogy néz ki egy big band, amikor a zenészek mellettünk sétálnak, és a 60-as, 70-es évek mellett a legújabb slágerek átiratait is csak egy karnyújtásnyira tőlünk játsszák? A hazai színekben fellépő Brass On The Road bizony tudja, hogyan kell megszólaltatni a szigetlakók szívéhez vezető hangokat. Napközben a szintén magyar Óriásbuborék Show csapatával is összefuthatnak a látogatók, akik szappanbuborékaikkal igyekeznek lenyűgözni a fesztiválozókat. És ha valaki kedvet kap, hogy megtanulja a buborékkészítés fortélyait, csatlakozhat is a fellépőkhöz. 




 

Élőszobor kiállítás - Rövid zenetörténet

 

A mozdulatlanság művészei idén ismét új formában mutatják meg magukat a Szigeten. Az idei élő kiállítás vezérfonala a zenetörténet, így a produkciók egy-egy meghatározó személyiséget, vagy zenefejlődési momentumot formálnak meg. 

 

Tizenkét performansz lesz látható naponta 16:30-18:00 és 18:30-20:00 óra között a Cirque du Sziget felé vezető úton. Ahogy az eddigi években is, a művészek nemzetközileg is igen változatos képet mutatnak. A művészi koncepció és megvalósítás során partner a szakma méltán elismert csapata, a portugál Staticman Living Statues Masters, és vezetőjük, Antonio Santos, aki kilenc éven keresztül tartotta a mozdulatlanság Guinness világrekordját és mellette öt másik világrekordot is felállított az élőszobor művészeti területén.



 

Szecessziós Detox az Iparművészeti Múzeummal

 

A magyarországi múzeumok közül egyedüliként, önálló programhelyszínen várja az Iparművészeti Múzeum a Sziget vendégeit 2024-ben is. A Szecessziós Detox minden nap 13:00 és 20:00 óra között fogadja azokat, akik az éjszakai pörgést szeretnék nyugodt körülmények között kipihenni, kreatív módon, századfordulós alakok és történetek között feltöltődve készülni a következő estére. Mindig népszerű a múzeumpedagógiai csapat workshopja, ahol a Dresszkód kiállítások vászontáskáira varázsolnak szecessziós és art deco motívumokat. Az ITALművészeti múzeum című minikiállításon évszázadok szomjas története elevenedik meg: a poharak, a korsók, a kancsók, a kelyhek, a likőrös szettek különleges világában mindenki felfedezheti kedvencét a gyűjtemény szabadtéri tablótárlatán. A szecessziós műtárgyakat bemutató napozószékekből nappali pihenő áll össze, ahol frissítőkendővel és friss gyümölccsel várják a betérőket, ezen a helyszínen rendel délutánonként Miss Wendy Wellcare szanatóriuma is, aki századfordulós praktikákkal segít eltüntetni a fesztiválos lét testi-lelki nyomait. Szintén a Mare Temporis társulata eleveníti fel a békebeli mutatványosok világát: kecses akrobata hölgyekkel, győzhetetlen erősemberrel és a szecesszió legravaszabb bűvészével hoznak nosztalgikus szórakozást a Sziget múzeumi helyszínén délutánonként. A múzeum legújabb kiállítása, a május 11-től látogatható Dresszkód: art deco az irányzat jellegzetes stílusjegyeivel természetesen a Szigeten is megjelenik: jöhet a térdvillantás, a trikókombiné és a bubifrizura!

 

Future Grounds

 

Civil Sziget

 

A Civil Sziget a fesztivál egyik legszínesebb és legérdekesebb találkozóhelye, ahol a fiatalok az őket leginkább érdeklő témákban – környezetvédelem, emberi- és kisebbségi jogok, külföldi tanulás és munkavállalás, drogproblémák, egészséges életmód stb. – kaphatnak információt, szolgáltatást, segítséget és csatlakozhatnak is a szervezetek munkájához. A Sziget Fesztivál minden évben pályázatot ír ki a Civil Szigeten való megjelenésre. Idén május 17-ig tudnak jelentkezni az érdeklődők, a kiírás megtalálható a fesztivál weboldalán.

 

Think for Tomorrow

 

A Milestone Intézet idén másodszor vesz részt saját helyszínnel a Szigeten. A Think for Tomorrow a közös gondolkodásra, beszélgetésre, vitázásra, kreatív alkotásra és filmnézésre hívja a Sziget látogatóit. A helyszín olyan, naponta változó társadalmi kérdésekkel foglalkozik, amelyek világszerte meghatározzák a mindennapi életünket és a jövőnkre vonatkozó kiemelten fontos és aggasztó problémákra keresik a választ.

 

Figyelemmel a Szigetre látogatók kulturális és szellemi feltöltődésére, olyan szervezetek, egyesületek mutatkoznak be, amelyek működésükben és küldetésükben is a 16-35 éves korosztály tájékozottságának, tudatosságának és kritikai gondolkodásának növelésére, valamint a fiatalok aktív társadalmi részvételének előmozdítására fektetik a hangsúlyt. A helyszínen minden nap 13:00 és 24:00 óra között várják a látogatókat, a kreatív workshopok 15:00 és 17:00 óra között kerülnek megrendezésre.

 

A Think: Future napon a jövővel foglalkozó panelbeszélgetésre kerül sor, melynek alapfelvetése, hogy teljesen új rendszerre vagy rendszerek együttes működésére van-e szükség ahhoz, hogy az emberiség jövőjéről lehessen beszélni. Hogyan függ össze a bolygó kizsákmányolása a folyamatosan növekvő globális népességgel? Milyen sci-fiket idéző technológiai megoldások merülnek fel?

 

Szó esik igazi tabunak számító témákról is, mint például a szex. A Think: Sex and Society napon górcső alá kerül, hogy hogyan befolyásolja a társadalmi környezet és a popkultúra, a social media az intim kapcsolatokat? Milyen kihívásokkal néz szembe az Alpha és Z generáció az ismerkedés, szexualitás és szex területén?

 

A Think: Apocalypse nap a klímakatasztrófa felvetette dilemmákkal foglalkozik. Mennyi ideje van hátra a bolygónak? Létrejöhet közös együttműködés a közös cél érdekében? A válság globális, de a szabályozás lokális. Felmerül a kérdés, hogy adott körülmények között elvárható-e a gazdagok szegényekkel való szolidaritása. Ehhez hasonló súlyos kérdések kerülnek megvitatásra hazai és nemzetközi szakértőket bevonva, feltérképezve az apokalipszis elkerülésének módjait és azok sürgősségi fokát. 

 

XS Land

 

Az XS Land interaktív élményparkjában több, fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet közreműködésével, az általuk kifejlesztett és működtetett játékok segítségével ismerhetik meg a látogatók a fogyatékkal élők mindennapjainak kihívásait. A szervezők személyes élményeken keresztül, játékos, szórakoztató formában szeretnék elérni a fogyatékos személyekkel szembeni társadalmi attitűdváltást.

 

Az élménypark mellett működő Easy XS Camping könnyű hozzáférést biztosít a fesztiválozáshoz különböző kemping- és egyéb szolgáltatásaival azoknak a látogatóknak, akiknek speciális segítségre van szükségük a kikapcsolódáshoz. A kemping kapacitásai korlátozottak, így érdemes az ide szóló kempingjegyet időben lefoglalni a fesztivál webshopjában. A kempingben akadálymentes WC és akadálymentes fürdőkonténer is található.

 

PlayGround

 

GameLandHub

 

Flow, lazulás, játék, barátság, izgalom és jókedv. A GameLandHub játékbirodalmában minden nap oktatók, játékmesterek, valamint egyéni és csoportos versenyek várják a jelentkezőket szigetes nyereményekért 12:00 és 20:00 óra között.

 

A látogatók megismerhetik a Rubik Kocka titkait, trükkjeit, sőt, akár profik ellen is kiállhatnak, illetve kipróbálhatják a legfrissebb és legnépszerűbb társasjátékokat is a Board Game Café kínálatából szemezgetve. A póker szerelmesei és a játékkal ismerkedők számára egész héten workshopok és izgalmas mérkőzések várnak, de ha valaki inkább a sakk mellett tenné le a voksát, szintén próbára teheti tudását. Hazánkban is egyre népszerűbb sportnak számít a darts, természetesen ez sem maradhatott ki a programból. Végül, de nem utolsó sorban PlayStation konzolok várják azokat a látogatókat, akik a Szigeten töltött időre sem szeretnének teljesen elszakadni a videójátékok világától.

 

SportZone

 

A világ minden kontinensén, minden országában az élet fontos eleme és állandó szereplője a mozgás, a sport. Az emberek kortól és nemtől függetlenül időt és energiát fektetnek abba, hogy egészségesek és napról napra fittebbek legyenek. A Sziget más, mint a többi fesztivál, itt, amikor felkel a nap, az élet folytatódik tovább, színes nappali programokkal, szórakozási és kulturális lehetőségekkel és természetesen a SportZone nyitásával. Minden nap reggel tíztől este hétig tart nyitva a sporthelyszín, így napközben bármikor betérhetnek a mozgásra vágyó fesztiválozók, hogy alaposan átmozgassák testüket, focizzanak, vagy éppen csocsózzanak a többiekkel. Röplabda és tollaslabda pálya, streetball lehetőség és pingpongasztalok várják az idelátogatókat, a lazítani vágyó fesztiválozók számára pedig csocsóasztalok és darts táblák állnak rendelkezésre. A sporthelyszínen minden sporthoz ingyenesen lehet kölcsönözni eszközöket, ütőket, labdákat. Minden nap bajnokságokkal várják az érdeklődőket, ahol nyereményekért versenyezhetnek a fesztiválozók, legyen az röplabda, streetball, labdarúgás, asztalitenisz, csocsó, tollaslabda, darts vagy street workout. 

 

Egyéb programhelyszínek:

 

Magic Mirror

 

A Magic Mirror már több, mint két évtizede ünnepli a szeretetet, az örömöt és egymás elfogadását. Ahogy a Magic Mirror saját identitása is folyamatosan megújul, néha a programstruktúra is megváltozik. Mivel az előadóművészeti területen igencsak pezseg a színtér, újabb koraesti idősávot kapott a tánc, a színház és a zene. Ennek megfelelően a Sziget Comedy stand-up program és a Mirror Talks kulturális-társadalmi beszélgetései valamivel korábbi időpontokban kezdődnek az eddig megszokottnál, mégpedig a tavaly meglepően nagy sikert aratott brunch program után: a Queens Brunch Vienna rendkívül sokoldalú drag queen-jei idén már három napon át indítják útjára a Mirror varázsszőnyegét.

 

A Magic Mirror programjának hosszú évek óta részét képző Mirror Talks idén is igyekszik a lehető legtöbb aktualitást a középpontjába állítani.  Szó lesz többek között a feminizmus és a leszbikusok viszonyáról, az OnlyFans ellentmondásos jelenségéről, a queer kultúra és a társadalom kapcsolatáról, az LMBTQIA+ közösség szexuális forradalmának inspiratív hatásairól a normatív párkapcsolati modell mély válságára.

 

A Norvégiában élő thai táncművész és koreográfus, Phitthaya Phaefuang Realness című előadása egyszerre táplálkozik a buddhizmus tanításiból, a ballroom kultúrából, az európai és a távol-keleti tánchagyományokból és a thai történelemből. A punk-trash zenei és előadóművészeti finn trió, a Muovipussi Noise Juice című performansz-koncertjén a jazz és punk kultúra egészül ki pop, elektronika és alternatív rock elemekkel, humorral fűszerezve. Hasonlóan varázslatos világba tereli a fesztiválozókat a holland Lady Joker triója, akik zene, látvány és performansz-művészet között egyensúlyozva teremtenek csodálatos mesevilágot. Különleges univerzumba repíti a nézőket Yotam Peled izraeli származású berlini táncművész is, Migrena 2x2 című előadása, amely kortárs eszközökkel jeleníti meg Jónás történetét, és a tudattalan mélységeiből emeli a felszínre az identitást meghatározó traumákat. A Trojka Színházi Társulás Szx_Mch című – Gryllus Dorka rendezésében ezúttal angolul színpadra vitt –, rendkívül aktuális előadása Lakatos Márk főszereplésével egyszerre szól heterókról és melegekről, transzokról és biszexuálisokról, a társadalom peremére szorított és privilégiumok tömkelegével megáldott honfitársainkról, és leginkább arról, hogyan élhetjük meg szerelmeinket a XXI. századi Magyarországon.

 

A Magic Mirror programja az Ukrajnában már két éve zajló háború kegyetlen realitásra is fel kívánja hívni a figyelmet. Tavaly a Mirror Talks vendége volt a UkrainePride egyik szóvivője, idén pedig a méltán híres ukrán elektronikus zenei szcéna kiemelkedő dj-ivel hívják fel a szervezők a figyelmet arra, hogy a háborúban ki kell állni a gyengébbért, pont ugyanúgy, ahogy az LMBTQIA+ közösség szerencsésebb tagjainak is fel kell karolniuk a kiszolgáltatottabbakat. Az európai underground house és techno legnagyobbjai, az ukrán Alinka, Dana Montana és Tweeman vasárnap éjszakai fellépése a zene erejével mutat rá az összefogás szükségére.

 

Az idei évtől az UNESCO világörökség részének számító berlini house és techno szcéna egyik kiemelkedő Dj-je, Dasco lesz a budapesti underground zenei szcénában üstökösként felívelő Dirty Cash partysorozat szigetes bemutatkozásának vendége. Az underground partikultúra helyett a már-már zenei fogalomként meghatározható Circuit-jelenség hazai letéteményese felé húzó közönségnek kedveznek majd a Triton dj-i és táncosai, melyre a popkultúra tánc világának egyik hazai mestere, Balogh Bence a szabadtéri színpadon táncórákkal készíti majd fel a Szitizeneket a fesztivál első két napján.

 

Ugyanitt a Magic családtagjának számító spanyol Raisha Cosima Vogue workshopokkal segít abban, hogy a látogatók még jobban tündökölhessenek az éjszakai bulikon, a holland Bezerkus Bingo pedig music quizzel készül pénteken és szombaton azok számára, akik a popzenei műveltségükkel szeretnének a barátaik előtt villogni. Persze a tündökléshez állóképességre és testi-szellemi brillírozásra is szükség lesz: a The Pamperers idén „buli-felkészítő” tanfolyamra vállalkozik az öngondoskodás jelentőségének hangsúlyozásával.

 

Többször is megfogalmazódott az igény arra, hogy a legkiválóbb fellépők többször is elbűvöljék a közönséget, ezért az idei új műsorsávban, minden este fél 9-kor a 2016-os Britain’s Got Talent-fellépése óta világszerte tündöklő Danny Beard (aki mellesleg a RuPaul’s Drag Race 4. évadának győztese) és zenekarának humoros, szexi, polgárpukkasztó és lebilincselő fellépése borzolja majd a nagyérdemű auditív és vizuális kedélyeit hat estén át, kiválóan bizonyítva, hogy az egyediség felvállalása a kiteljesedés kulcsa.

 

Amint leszáll az este, látványos showműsorok ünneplik azt, hogy a Magic Mirror mindenkié. Idén nem más, mint Bernie Dieter „weimari punkkirálynő” Klub Cabarett című lehengerlő rendezése lesz a fő műsorszám. Az 1930-as berlini kabaré műfajából inspirálódó művész előadása megjárta nem csak a londoni West Endet, de Ausztráliát és Szingapúrt is, hogy ezúttal az énekes műsorszámokat többek között légi akrobatikával és tűznyeléssel, valamint fantasztikus jelmezekkel ötvöző színpadi csodát most a Sziget közönségével is megoszthassa minden este 23:00 órakor.

 

A Magic Mirror idei záróműsora, a Color Fusion Ball vogue és drag bulija három kiemelkedően progresszív hazai csapat, a Drag Queen Hungary, a Kiki House of Bandita és a Dragvolution exkluzív együttműködésének lehengerlő eredménye. Táncosok, a dogmák ellen lázadó performerek és extatikus vogue-táncosok tűzijáték-szerű felvillanásai telítik meg élettel a legvadabb zenei ritmusokat. Hatalmas bulira és hajnalig tartó táncra persze más estéken is lehetőség nyílik: a holland Drags of Anarchy célja, hogy összehozza az LMBTQIA+ közösséget és a velük szimpatizáló nagyközönséget, összehangolva a queer művészetet és az úgynevezett mainstream szórakoztatóipart. Ennek alátámasztására érkezik a RuPaul’s Drag Race-ből jól ismert Keta Minaj és Pandora Nox, sőt utóbbi betekintést is enged művészetének alapjaiba a vasárnapi és hétfői táncóráin a Magic Mirror szabadtéri színpadán. Ha pedig már szóba került RuPaul, a mai popkultúra egy másik letéteményese, a Eurovision is képviselteti magát: az EUROfansCLUB szervezőcsapata a Magic Mirror nyitóbulijára a népszerű verseny több egykori fellépőjét is elhozza szerte Európából. Szintén határokon átívelő formációt jelent a budapesti bázisú mïus, melynek lengyel énekese, RAF megindító vokális teljesítménye és karizmatikus színpadi jelenléte különleges magasságokba emeli a vokális elektronika műfaját.

 

Sziget Comedy @ Magic Mirror

 

A Sziget Comedy Egyesült Királyságból érkező műsorvezetője és házigazdája, Dave Thompson idén is egy csillagokkal teli felhozatallal várja a humor szerelmeseit. Dave, aki egyedi humorával és a 'Teletubbies' Tinky Winkyjeként szerzett hírnevet, évek óta dolgozik együtt Péchy Kálmán producerrel a helyszín programjának összeállításában. A fesztivál ideje alatt minden nap két komikus lép színpadra.

 

Az Egyesült Királyság csak úgy ontja magából a jobbnál jobb humoristákat, így talán nem véletlen, hogy idén is többen érkeznek közülük a Sziget Comedy színpadára: Lou Conran és a futballrajongók körében bestseller könyveiről is népszerű  Eddy Brimson a fesztivál első napján, Tony Vino csütörtökön, a brit komédia és színészet nagyágyújaként ismert Stephen K Amos pénteken, a zenei komédiájával tündöklő Boothby Graffoe szombaton, az aktuálpolitikai humor mesterének számító Alastair Barrie pedig hétfőn tornáztatja meg a nézők rekeszizmait. 

 

Hiba lenne azonban azt gondolni, hogy a nagy nevettetők mind a szigetország szülöttei. Kiváló példa erre a csütörtökön színpadra lépő tajvani Kuan-wen Huang, aki friss és egyedi humorával, bevándorlói perspektívából szórakoztatja a közönséget, vagy épp a holland Edo Berger, aki az abszurd humor kiváló mestereként pénteken áll a reflektorfénybe. A szombati napon két hazai fellépő nevettet: Said Dániel , a matematikai zseniből lett humorista és a budapesti angol nyelvű komédiaszcéna úttörői között ismert Nagy Kitty kápráztatja el a magyar és nemzetközi közönséget. Vasárnap az új-zélandi Javier Jarquim magas energiaszintű előadásával és a Shakespeare Globe Színházban is elismert színésznek számító, ír Paddy Lennox műsorával, a fesztivál utolsó napján, hétfőn pedig a komikusok komikusaként is ismert román Radu Isac történeteivel találkozhatnak a nézők.

 

Before I Die

 

Candy Chang nemzetközi hírű amerikai designer-művész. Munkáival arra törekszik, hogy közösségi erővé változtassa az egyéni gondolatokat. Az egyik legismertebb, világméretűvé vált street art projektje a “Before I Die” fal. Ennek a kezdeményezésnek is a legfontosabb feladata a közösségi aktivitás. A cél az egyéni izoláció határainak átlépése. A fal lehetőséget teremt, hogy az egyes emberek megosszák egymással vágyaikat, reményeiket, félelmeiket és történeteiket.  Ez az interaktív, nyitott, művészeti projekt várja azokat az érdeklődőket minden nap 12:00-22:00 óra között, akik megosztanák gondolataikat vagy éppen újakat keresnének. A Sziget közössége a hét folyamán közösen építheti ezt a végtelen bakancslistát. Ebben az évben a helyszín éjszakai világítása is új elemekkel bővül, a fények a falat körbeölelve jelképezik a közös gondolatok építő erejét. A “Before I Die” fal az évek alatt körbeutazta az egész világot, ebben az évben a Sziget és a Banner Casting közös projektjeként, tizedik alkalommal érkezik a fesztiválra.

 

Ukraine @ Sziget

 

Szomorú aktualitása van annak, hogy most már harmadik éve törekszünk arra, hogy minél nagyobb figyelmet fordítsunk az ukrán előadóművészek felkutatására és meghívására. Idén is szép számmal lesznek a Sziget fellépői között ukrán művészek. Néhányan közülük: Artbat és Daria Kolosova a Party Arénában, a Yagody a Global Village színpadán, Dana Montana, DJ Alinka és S.A.Tweeman a Magic Mirror ukrán-estjén, Monoconda a Sziget Beach-en, Otoy a dropYardon, vagy a kijevi cirkusziskola növendékei a Cirque du Sziget helyszínen.


Fotók: Sziget