dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Itt járt Mátyás király - rockopera: Szegedi egyezmény

Itt járt Mátyás király - rockopera - Szegedi egyezmény

off off off off off
Album: nincs kép
Előadó: Itt járt Mátyás király - rockopera
Album: Keressük!
Szövegírók: Csík Csaba
Zeneszerzők: Laczó Zoltán Vince
Kiadó: Keressük!
Stílus: Keressük!
Címkék: Keressük!
Megtekintve: Ma 7, összesen 2968 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Szegedi egyezmény

Garai: Országunk gondja most nádorként rám szakadt.
Imádkozom, hogy meg ne rogyjak ekkora súly alatt.
Uralkodónk mennybe szállt, úgy fáj ez a veszteség!
De könnyet ejteni nincs időm; mást rótt rám az ég!
Arról kell döntenem, hogy ki legyen, aki a trónra lép.
Ki lenne méltó erre, és: elfogadja-e a nép?
Nem könnyű feladat ez, én mégis vállalom,
A szent koronára esküszöm, hogy betöltöm hivatalom.

Szilágyi: Milyen elvetemültség, nádor úr, hogy a szent koronára esküszik!
Csak állt, amikor jöttek érte és tétlenül nézte, hogy elviszik!
Mintha nem tudnánk, hogy Garai úr a szíve mélyén mit is akar!
Maga lép trónra, ha hagyjuk ezt, de sose lehet ennyire buta a magyar!
Mit tett valaha a nádor úr, amire kicsit is büszke lehet?!
Hunyadi László vére ma is vádként lebeg a feje felett!

Erzsébet: Nincs a földön másképp igazság, csak ha Garai úr meglakol!
Hunyadi Mátyás trónra lép és „lesz egy pásztor, egy akol”!

Garai: Ha nyomná bűn a lelkemet, most sírnék mint a zápor,
De tetteimért csak hála jár az országtól!
Azt hittem, szeret a nép, és mit kell hallanom!
Ha ez a Mátyás megjelenik, ki kell irtanom!

Erzsébet: Maga csak ne irtsa tovább a fiaimat!
Nem folyt elég nemesi vér?
Isten az égben, ne hagyd ma ezt!
Egy anyai szív epedve kér!
Amikor bajban a hon,
És valakinek a népet kellene megóvnia,
Marakodnak csak a koncon napestig!
Ocsmány dolog ez a politika!

Beckensloer: Kérem, hallgassanak meg! Minek ez a parttalan kivagyiság?
Szilágyi úr! Garai úr! Együtt önökė lehet a világ!
Ez a Mátyás ifjú még, nincs vele gond, csacsi gyerek.
Azt teszi majd, mit kell. Ugye tudják, hiszen okos emberek.
Minek a sok rút vádaskodás? Jöjjön hát Mátyás,
Ha a nádor urat semmi régi ügyért nem éri bántódás!

Garai: Részemről mehet az ügy, mert jó ember vagyok.
De ugye nincs harag, ha feltételt szabok?
Nádorként támogatom, vegye hát áldásomat,
Ha ez a Matyi gyerek nőül veszi Anna lányomat.

Szilágyi: Miért ne egyeznénk bele, nádor úr? Legyen a lánya Mátyás neje.
Hátha jó lesz ez a frigy arra, hogy végre békét szerezzünk vele.
Ám a kormányzó majd én leszek, amig öt év el nem telik.
Az ifjú Mátyás gyámjaként vigyázok a rendre, ha megengedik!

Szilágyiak: Mert az országnak az a férfi kell, ki sose fél, sosem alkuszik.
Aki a szent koronát is visszaszerzi, s elűzi a törököt a Boszporuszig.

Sz.-ak, B. J: A nemzet boldogan osztozik ezen a nagyszerü diadalon.
Mikor a szultán térdre hull...

Sz. M., B. J.: Miénk lesz a legnyugatibb birodalom!
Sz. E.: Ez a leghőbb óhajom!

Erzsébet: Mátyás, ő az, kit óhajt most e bús haza!
Őt idézi, őt hívja Magyarország jajszava!
Felvirágzott ország, fényes nemzet lesz a hon!
Dicsőséget, gazdagságot Mátyás hoz e szép napon!

Beckensloer: Legyen a fejedelem Mátyás! Nincs vele gond, csacsi fiú.
Azt teszi majd, amit akar a honi nemesi kar, leszek a koronatanú!
Legyen a Hunyadié a trón, ám a miénk a hatalom!
Most születik, amire vár Buda sok ideje már: a nemesi birodalom!

Garai: Fátylat rá, hol a hiba! Alakuljon új liga!
Legyen a vejem ez a csacsi gyerek! Ilyen ez a politika.
Történjék meg ez a nász! Cseppet sem fájlalom.
Legyen a haza neve: Hunyadi és Garai birodalom!

Férfiak: Legyen a Hunyadié a trón,
És a miénk a hatalom!
Megszületik, amire vártunk:
A nemesi birodalom!

Erzsébet: Legyen hát Mátyásé a trón!
Illesse őt a hatalom!
Így lesz Magyarországból
Dicső birodalom!

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján

A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd mintegy száz kiállító kínálatában.

 

Az MBH Bank Gourmet Fesztivál esetében már hagyomány, hogy mindig más-más témát helyez a fókuszba. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.

 

„A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű. A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A „női energiákat” erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is” – mondta el Nemes Richárd , a Gourmet Fesztivál főszervezője.

 

„Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett” – mesélte Fekete Zsóka , aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de ezután a húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára már az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága immár közel 400 szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.

 



 

Ormós Gabriellának esze ágában sem volt pékséget nyitni. A kommunikációs szakmát azonban felváltotta a kovász bűvölete. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra Ormós Gabriella, aki a Jenői Pékség, egyben a Kovászlabor közösség alapítója.

 

 

 

Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztro-bloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje. „Az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktoráltam, és emellett kezdtem el blogot írni” – emlékszik vissza Zsuzsanna, mint mondta, akkoriban nagyon sok időt töltött könyvtárakban, de  hiányzott neki, hogy két kézzel alkosson. A nagy vízválasztó néhány szilikon bonbonforma volt, amit vásárolt, „ajándékba készítettem velük bonbonokat, ami hatalmas élmény volt” – mondja Zsuzsi. Innen ívelt az út a Michelin-kalauz által ajánlott Laurel Budapestig.

 



„Az MBH Bank nagy örömmel támogatja immár második éve a Gourmet Fesztivált, mely évről-évre a tavasz egyik fénypontja és fontos találkozási alkalom, ahol számos ügyfelünket láthatjuk vendégül. A Gourmet Fesztivál nemcsak felvonultatja a hazai gasztronómiai élet legjavát, de az idei rendezvényen kiemelt figyelmet kapnak a kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátásban. A hazai vállalkozások és kiemelten a női vállalkozók támogatása szívügyünk, így reméljük, hogy az idei fesztivál nemcsak fontos találkozási lehetőség lesz sokak számára, hanem inspirációt is nyújt, új recepteket ismerhetünk meg a gasztronómiában és a vállalkozásban egyaránt” –  emelte ki Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

 

A Samsung támogatásával létrejött Gourmet Akadémia színpadának zárónapja idén egy igazán különleges gasztro-kulturális élményt tartogat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig mindig egyedi és megismételhetetlen. “Amit láthatunk, az egy improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, az előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - kiváló színészgárda kelti életre: a Gourmet Akadémia színpadán Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.

 

A Gourmet Akadémia színpada számos további programmal készül idén is. Maki Stevenson, a Makifood Cookery School and Events alapítója japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. A Kovászlabor workshopon Ormós Gabriella pék, a Jenői Pékség megálmodója a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviár specialistája egy izgalmas kóstoló keretében mutatja be mindazt, amit az igazán jó kaviárokról tudni érdemes. A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el annak koronázatlan királynőjétől, a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Tóth Szilárd - a SALT Budapest séfje - a Gourmet nagykövete, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készíti el mindannyiunk szíve csücskét, a rántott húst – persze egy kicsit extrábban, mint azt megszoktuk. Szintén izgalmasnak ígérkezik a bibimbap készítés Kim Taeyennel és Mautner Zsófiával, ahol a koreai konyha szakértője enged betekintést a koreai gasztronómia világába és persze megtudhatjuk, mi is az a bibimbap. Két különös hangulatú apró étterem séfje is bemutatkozik a színpadon: Kiss Zaida, a budapesti Zinchenco Kitchen séfje és Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje koprodukciós finomfőzelékkel érkezik. Hogy készül egy vegán desszert? Veganizálható-e egy hagyományos desszert? Ezekről fog beszélni az idei fesztivál nagykövete, Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje, aki kóstolót is hoz a vegán sütijeiből. És azt is megtudhatjuk, hogyan készül az igazi erdélyi padlizsánkrém, a vineta, Kati mama és György Réka (Páva Étterem) segítségével.




 

Az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál vasárnapja – lévén gyereknap – a fiatal korosztály és a kisgyermekes családok számára is tartogat meglepetéseket. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a Gourmet-ra, de lesznek ajándék édességek és gyerek workshopok is. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel . A Gourmet Akadémia színpadán is számítanak a kicsikre: A KitchenAid workshopján fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő - gyerek párosokkal fog tésztákat és “pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.

 

Végezetül, de nem utolsó sorban Nemes Richárd elmondta, hogy összeállt a fesztiválon kiállító több mint 50 étterem és cukrászda teljes kínálata is. A fesztivál idei menüjének különlegessége, hogy számos pénztárcabarát étel is szerepel benne, amelyeket legfeljebb 2.500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók.

 

Az idei Gourmet kiállítóit itt láthatjuk, belépőjegyet pedig itt lehet előzetesen vásárolni, a helyszíni jegyárakhoz képest jelentős kedvezménnyel.

 

www.gourmetfesztival.hu





Fotó: Gourmet Fesztivál