Két gyönge kéz,
a mozdulat bizonytalan
s egy másik, tele erővel, határozottan
Néhány vonal,
felfelé törő ív
Sok butácska jel: egy ceruza-ház hazahív
De nem messze már feltűnik
az első szín, egy sárga,
de még elkenõdött, sőt, kicsit fénytelen
De lám, a lángok színesek
és látni égő szíveket,
s a gondolat, mint szivárvány, körbefut odafenn
Ez itt az én képem
Magam festem ám, kérem
s bár félkész a világ rajta, s túl egyszerű,
mégis az én képem
Így élek, és így éltem
Ez a tarka rajz nekem az életmű
Száz tévedés,
félbemaradt büszke terv
A tétova, nagy karikákkal nem bírt a radír
lágy akvarell:
az álmokban átélt csodák
Pasztell foltok, tengerek, csupa hullám a papír
De megjelennek emberek,
és mindőjükön álarc
ezer színben, de kicsit kopottan, csak kevés, ami új
Néhányukon jel, egy furcsa jel,
mi alig látható
s el is moshatja nyomtalan egy megbocsájtó ujj
Ez itt az én képem
Magam festem ám, kérem
s bár félkész a világ rajta, s túl egyszerű,
mégis az én képem
Így élek, és így éltem
Ez a tarka rajz nekem az életmű
Feltűnt már a képhatár
még messze van, de fegyelmez
és érezteti szüntelen, nem végtelen a tér
Egyszer majd csak megtelik
a tiszta lap, és ennyi,
ez a haszontalan képregény a végéhez ér
Ez az én képem,
Vigyázzanak rá, kérem
Ugyan nem egy remekmű,
de nekem épp,
ettõl szép,
pont ettől szép,
mégis szép...
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál zárónapján a kulináris kalandozások és a színházi műfaj improvizatív elemei elegyednek a közönség előtt formálódó gasztro-kulturális élménnyé. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig egyedi és megismételhetetlen.
Amit láthatunk, az egy „improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, a Flódni előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - egy kiváló színészgárda viszi színpadra, így az MBH Bank Gourmet Fesztivál programhelyszínén az improvizációs színjátszás kiválóságai, Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
Fotó: Gourmet Fesztivál