Előadó: | Irie Maffia |
---|---|
Album: | Fel a kezekkel! |
Megjelenés: | 2007 |
Hossz: | 4:58 |
Szövegírók: |
Busa István Horváth Gáspár Dési Tamás élő Márton |
Keressük a zeneszerzőt! | |
Kiadó: | szerzői kiadás |
Stílus: | Keressük! |
Címkék: | Keressük! |
Hogyanisten? Ne hagyd elmenni! Baszd fel a kéket, baszd fel a kéket- akurvaanyját! Jó gyerünk mennyé, mennyé, mennyé elenged, ELENGED! Jó betérve menny utána, feljelentem a gecibe! Yo, nyomjad már kéket, Gyula!
Itt ülök egy széken, egy kis szoba közepében
Előttem egy asztal, a lámpa fénybe nézek
Kérdésekkel faggatóznak felőlem a kékek
Nem akarok semmi mást csak azt, hogy lelépjek
De nem emlékszem arra, hogy ők mér' hoztak be engem
A gondolatok összevissza kavarognak a fejemben
Mikor mész az utcán nézd meg kivel állsz szóba
Egy dílerrel és máris vár a rendőrségi szoba
Nem kell álmodoznod ahhoz, hogy repülni tudj
A kibaszott kurva kokain hozzád is eljut
Sok pénz ez a dolog nyakig benne vagy a szarban
Mér' játszod a vakot? -az életed el van baszva
Tompán szólnak szavaim, de itt valami sántít
Ne várj semmit senkitől, csak az életed számít
Mért adsz nekem fegyvert, és mért formálsz keményre?
A képzeletnek nincs szüksége fegyverre és késre.
Refr.:
A gandzsámat akarod?
Baszd fel a kéket, baszd fel a kéket!
Anyádba takarodj!
Baszd fel a kéket, baszd fel a kéket!
Szolgálsz és védesz?
Baszd fel a kéket, baszd fel a kéket!
Dorgálsz és szétversz?
Baszd fel a kéket, baszd fel a kéket! 2x
Bután jövök dukál a szívem plutániumot pumpál
Butánt köpök, kutyák között, undok vírus korumpál
Nem panaszkodjak úgy ám, nem szólok ha muszáj
Lekaszabol a szamuráj ha muszáj
Katyusák, nagypuskák, virtuális hacukák
Tamajgó puruttyák, pacuhák, nyakazó kultúrák, yakuzák
Na húzás, míg nincs késő, a képcső bilincsétől
Az utcán inni két sört, a hétfő mindig széttör
Össznépi kihatások, pia(ha)tás, füstös légkör
Rendőr tépi a szád, fóliaváz fűtől szép zöld
Nézőpont kérdése, éh bérre teszi zsebre a kopó
Nincs apropó-naplopó-fasszopó!
Mi nem narkósok vagyunk ti bénák, szirénás hiénák
Ítél, kitér, megkímél ha pénzt lát
Kontorlálja vénád, méreg a mérlegen
Sehol semmi értelem, generáció lázító történelem
Refr.:
A gandzsámat akarod?
Baszd fel a kéket, baszd fel a kéket!
Anyádba takarodj!
Baszd fel a kéket, baszd fel a kéket!
Szolgálsz és védesz?
Baszd fel a kéket, baszd fel a kéket!
Dorgálsz és szétversz?
Baszd fel a kéket, baszd fel a kéket! 2x
Íme egy zöld löket, mit pár kölökkel pörkölök el
Én kerek vagy te kersz, rögtön pödörnöm kell
Összegössze jössz-e eszeveszett lőszer lószar
Közeg izeg-mozog nesze neked módszer fosztja
Hogyha kedve szottyan, mer' ő a szonda szolga
Hátha akad valami potya motyó a horogra
Goromba csíra nem sejti mi a síva, s atíva
Szidja, nem szívja, rosszat ír a szatíra
Szadista, csicska kutyáját rád uszítja (Grrr)
A polgároknak tiltja, majd ő árusítja
A válluk csillagokkal kirakva, a markuk kitartva
Borult, korrupt agyuk Szent Istvánt akarja
Személyiség zavar bekavar hatalomvágy szaga ront rád
Itél kitér szava csak a rontás kormány szopás
Feszül a póráz a lépteket szaporázd testvér
Bazdmeg a bankjegyed nincs igazság, nincs békesség!
Refr.:
A gandzsámat akarod?
Baszd fel a kéket, baszd fel a kéket!
Anyádba takarodj!
Baszd fel a kéket, baszd fel a kéket!
Szolgálsz és védesz?
Baszd fel a kéket, baszd fel a kéket!
Dorgálsz és szétversz?
Baszd fel a kéket, baszd fel a kéket! 4x
A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd mintegy száz kiállító kínálatában.
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál esetében már hagyomány, hogy mindig más-más témát helyez a fókuszba. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.
„A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű. A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A „női energiákat” erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is” – mondta el Nemes Richárd , a Gourmet Fesztivál főszervezője.
„Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett” – mesélte Fekete Zsóka , aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de ezután a húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára már az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága immár közel 400 szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.
Ormós Gabriellának esze ágában sem volt pékséget nyitni. A kommunikációs szakmát azonban felváltotta a kovász bűvölete. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra Ormós Gabriella, aki a Jenői Pékség, egyben a Kovászlabor közösség alapítója.
Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztro-bloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje. „Az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktoráltam, és emellett kezdtem el blogot írni” – emlékszik vissza Zsuzsanna, mint mondta, akkoriban nagyon sok időt töltött könyvtárakban, de hiányzott neki, hogy két kézzel alkosson. A nagy vízválasztó néhány szilikon bonbonforma volt, amit vásárolt, „ajándékba készítettem velük bonbonokat, ami hatalmas élmény volt” – mondja Zsuzsi. Innen ívelt az út a Michelin-kalauz által ajánlott Laurel Budapestig.
„Az MBH Bank nagy örömmel támogatja immár második éve a Gourmet Fesztivált, mely évről-évre a tavasz egyik fénypontja és fontos találkozási alkalom, ahol számos ügyfelünket láthatjuk vendégül. A Gourmet Fesztivál nemcsak felvonultatja a hazai gasztronómiai élet legjavát, de az idei rendezvényen kiemelt figyelmet kapnak a kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátásban. A hazai vállalkozások és kiemelten a női vállalkozók támogatása szívügyünk, így reméljük, hogy az idei fesztivál nemcsak fontos találkozási lehetőség lesz sokak számára, hanem inspirációt is nyújt, új recepteket ismerhetünk meg a gasztronómiában és a vállalkozásban egyaránt” – emelte ki Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.
A Samsung támogatásával létrejött Gourmet Akadémia színpadának zárónapja idén egy igazán különleges gasztro-kulturális élményt tartogat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig mindig egyedi és megismételhetetlen. “Amit láthatunk, az egy improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, az előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - kiváló színészgárda kelti életre: a Gourmet Akadémia színpadán Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
A Gourmet Akadémia színpada számos további programmal készül idén is. Maki Stevenson, a Makifood Cookery School and Events alapítója japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. A Kovászlabor workshopon Ormós Gabriella pék, a Jenői Pékség megálmodója a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviár specialistája egy izgalmas kóstoló keretében mutatja be mindazt, amit az igazán jó kaviárokról tudni érdemes. A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el annak koronázatlan királynőjétől, a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Tóth Szilárd - a SALT Budapest séfje - a Gourmet nagykövete, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készíti el mindannyiunk szíve csücskét, a rántott húst – persze egy kicsit extrábban, mint azt megszoktuk. Szintén izgalmasnak ígérkezik a bibimbap készítés Kim Taeyennel és Mautner Zsófiával, ahol a koreai konyha szakértője enged betekintést a koreai gasztronómia világába és persze megtudhatjuk, mi is az a bibimbap. Két különös hangulatú apró étterem séfje is bemutatkozik a színpadon: Kiss Zaida, a budapesti Zinchenco Kitchen séfje és Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje koprodukciós finomfőzelékkel érkezik. Hogy készül egy vegán desszert? Veganizálható-e egy hagyományos desszert? Ezekről fog beszélni az idei fesztivál nagykövete, Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje, aki kóstolót is hoz a vegán sütijeiből. És azt is megtudhatjuk, hogyan készül az igazi erdélyi padlizsánkrém, a vineta, Kati mama és György Réka (Páva Étterem) segítségével.
Az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál vasárnapja – lévén gyereknap – a fiatal korosztály és a kisgyermekes családok számára is tartogat meglepetéseket. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a Gourmet-ra, de lesznek ajándék édességek és gyerek workshopok is. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel . A Gourmet Akadémia színpadán is számítanak a kicsikre: A KitchenAid workshopján fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő - gyerek párosokkal fog tésztákat és “pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.
Végezetül, de nem utolsó sorban Nemes Richárd elmondta, hogy összeállt a fesztiválon kiállító több mint 50 étterem és cukrászda teljes kínálata is. A fesztivál idei menüjének különlegessége, hogy számos pénztárcabarát étel is szerepel benne, amelyeket legfeljebb 2.500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók.
Az idei Gourmet kiállítóit itt láthatjuk, belépőjegyet pedig itt lehet előzetesen vásárolni, a helyszíni jegyárakhoz képest jelentős kedvezménnyel.
www.gourmetfesztival.hu
Fotó: Gourmet Fesztivál