dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
FankaDeli: Nem alkuszom

FankaDeli - Nem alkuszom

off off off off off
Magyar földre
Előadó: FankaDeli
Album: Magyar földre
Megjelenés: 2009
Hossz: Keressük!
Szövegírók: Kőházy Ferenc (FankaDeli)
Kőházy Ferenc
Zeneszerzők: Kőházy Ferenc (FankaDeli)
Kiadó: Night Child Records
Stílus: Keressük!
Címkék: Keressük!
Megtekintve: Ma 6, összesen 43559 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Nem alkuszom

Nem alkuszom, nem adok egyetlen falut sem,
A máséból nekem nem kell egy falat sem.
De mi a miénk, egy szép napon visszajár,
Mert az én fajtám nem lesz birkanyáj.

Akár egy jászkuni fiú, a nehéz lovasságnak,
Az alföldi rónáról rontok a világnak.
Azt hazudják rólunk, hogy a gyűlölet vezérel,
Pedig mifelénk csak is a szeretet a vezérelv.
Ez magyar, ez szívből angyalok szárnyával,
Én meghalok, de jönnek majd utánam százával.
Nincs jogom számolni, mennyi az ellenség,
Megyek, amíg élek, hogy szavaim rettegjék.
Áruló fattyak, hazug bérencek,
Hol nincsenek bűnösök, csak is védencek.
Mint golyót szedő huszár, Feri élő célpont,
De sok ezren suttogják, igen ez szép volt.
Igen, ezt így kell, mert nem lehet nem tenni,
Másra ne számíts, magad tudod menteni.
Ami még menthető, halálra ítélt népemet,
De majd egy hajnalon dobszóval érkezek.


Nem alkuszom, nem adok egyetlen falut sem,
A máséból nekem nem kell egy falat sem.
De mi a miénk, egy szép napon visszajár,
Mert az én fajtám nem lesz birkanyáj.

Nem alkuszom, nem adok egyetlen falut sem,
A máséból nekem nem kell egy falat sem.
De mi a miénk, egy szép napon visszajár,
Mert az én fajtám nem lesz birkanyáj.


Ha egy átlag magyar tudná, hogy honnan jön a népünk,
Hogy mi is a valóság, hogy mennyit is érünk?
De inkább azt a rohadt, mocskos dobozt választja,
És mivel nincs kérdés, nem is vár válaszra.
Hungarorum eliminates, tudod mit jelent?
Hogy a magyar kiirtassék, én ezért adok jelet.
Ha én felébredtem, akkor bárki képes,
Összerakták a tervet, hogy te bizony szétess.
Nomádok, betyárok, most meg csőcselék,
Magas a felbontás, de milyen a töltelék?
Batthyány Lajos már a cellában elvérzett,
Bedrogozva mondta, labanc puska csövének.
Éljen a magyar haza, éljen a magyar haza!
Itt kong a fejemben utolsó három szava.
A szemétdomb is Magyarföld, ha tetszik, ha nem,
Na te dörzsölt kufár, hogy lopod el a hitem?


Nem alkuszom, nem adok egyetlen falut sem,
A máséból nekem nem kell egy falat sem.
De mi a miénk, egy szép napon visszajár,
Mert az én fajtám nem lesz birkanyáj.

Nem alkuszom, nem adok egyetlen falut sem,
A máséból nekem nem kell egy falat sem.
De mi a miénk, egy szép napon visszajár,
Mert az én fajtám nem lesz birkanyáj.


Hiába születsz ezerszer, ha nem hittel halsz,
Hiába minden győzelem, ha el csalt a harc.
Gróf Teleki László, és a hatvan párbaj,
Egy igaz magyar élet, bármikor halált vállal.
Előttem ezer Haynau, de akkor sem félek,
Mert ti zsoldosok vagytok, mi viszont vitézek.
Vágd le a lábam és puszta kézzel húzom,
Vágd le a kezem és nézd meg a vigyorom.
Akár Rákóczi egy tollal, lemondok mindenről,
Nem kérek az uzsorádból, sem a hitelből.
Ahogy kartárstűz szakítja a vörös sipkát,
Úgy riad fel, ki meghallja Kőházy Fankát.
Tehetnék sok mindent, mint egy menő repper,
De sok mindent nem teszek, mint egy magyar ember.
Legyen bitóm rövidebb, had érezzem a kínt,
Amit sok millió anya, ki a fiáért sírt.
Ahogy a Klapka légió, mint fantom a sötétben,
Feri öreg sólyom, egy oroszlán bőrében.
Mint Petőfi Sándor, a segesvári harcmezőn,
Ló és kard nélkül, puszta kézzel ölt.
Na ki csinálja utána, ki egy magyar férfi,
Ki az ki kiirtásunk tovább nem nézi?
Tizenhárom aradi, iszkolás helyett maradt,
Mert bennünk becsület van, nem pedig harag.
Bármit mondasz kufár, rólam bíz lepereg,
Mert a szökésem oka, a hazaszeretet.
Tizenhárom aradi és sok ezren mellettük,
Fentről figyelnek, hogy a sorsunk mikor követjük.

Nem alkuszom, nem adok egyetlen falut sem,
A máséból nekem nem kell egy falat sem.
De mi a miénk, egy szép napon visszajár,
Mert az én fajtám nem lesz birkanyáj.

Nem alkuszom, nem adok egyetlen falut sem,
A máséból nekem nem kell egy falat sem.
De mi a miénk, egy szép napon visszajár,
Mert az én fajtám nem lesz birkanyáj.

Nem alkuszom, nem adok egyetlen falut sem,
A máséból nekem nem kell egy falat sem.
De mi a miénk, egy szép napon visszajár,
Mert az én fajtám nem lesz birkanyáj.

Nem alkuszom, nem adok egyetlen falut sem,
A máséból nekem nem kell egy falat sem.
De mi a miénk, egy szép napon visszajár,
Mert az én fajtám nem lesz birkanyáj.

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján

A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd mintegy száz kiállító kínálatában.

 

Az MBH Bank Gourmet Fesztivál esetében már hagyomány, hogy mindig más-más témát helyez a fókuszba. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.

 

„A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű. A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A „női energiákat” erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is” – mondta el Nemes Richárd , a Gourmet Fesztivál főszervezője.

 

„Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett” – mesélte Fekete Zsóka , aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de ezután a húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára már az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága immár közel 400 szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.

 



 

Ormós Gabriellának esze ágában sem volt pékséget nyitni. A kommunikációs szakmát azonban felváltotta a kovász bűvölete. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra Ormós Gabriella, aki a Jenői Pékség, egyben a Kovászlabor közösség alapítója.

 

 

 

Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztro-bloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje. „Az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktoráltam, és emellett kezdtem el blogot írni” – emlékszik vissza Zsuzsanna, mint mondta, akkoriban nagyon sok időt töltött könyvtárakban, de  hiányzott neki, hogy két kézzel alkosson. A nagy vízválasztó néhány szilikon bonbonforma volt, amit vásárolt, „ajándékba készítettem velük bonbonokat, ami hatalmas élmény volt” – mondja Zsuzsi. Innen ívelt az út a Michelin-kalauz által ajánlott Laurel Budapestig.

 



„Az MBH Bank nagy örömmel támogatja immár második éve a Gourmet Fesztivált, mely évről-évre a tavasz egyik fénypontja és fontos találkozási alkalom, ahol számos ügyfelünket láthatjuk vendégül. A Gourmet Fesztivál nemcsak felvonultatja a hazai gasztronómiai élet legjavát, de az idei rendezvényen kiemelt figyelmet kapnak a kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátásban. A hazai vállalkozások és kiemelten a női vállalkozók támogatása szívügyünk, így reméljük, hogy az idei fesztivál nemcsak fontos találkozási lehetőség lesz sokak számára, hanem inspirációt is nyújt, új recepteket ismerhetünk meg a gasztronómiában és a vállalkozásban egyaránt” –  emelte ki Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

 

A Samsung támogatásával létrejött Gourmet Akadémia színpadának zárónapja idén egy igazán különleges gasztro-kulturális élményt tartogat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig mindig egyedi és megismételhetetlen. “Amit láthatunk, az egy improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, az előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - kiváló színészgárda kelti életre: a Gourmet Akadémia színpadán Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.

 

A Gourmet Akadémia színpada számos további programmal készül idén is. Maki Stevenson, a Makifood Cookery School and Events alapítója japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. A Kovászlabor workshopon Ormós Gabriella pék, a Jenői Pékség megálmodója a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviár specialistája egy izgalmas kóstoló keretében mutatja be mindazt, amit az igazán jó kaviárokról tudni érdemes. A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el annak koronázatlan királynőjétől, a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Tóth Szilárd - a SALT Budapest séfje - a Gourmet nagykövete, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készíti el mindannyiunk szíve csücskét, a rántott húst – persze egy kicsit extrábban, mint azt megszoktuk. Szintén izgalmasnak ígérkezik a bibimbap készítés Kim Taeyennel és Mautner Zsófiával, ahol a koreai konyha szakértője enged betekintést a koreai gasztronómia világába és persze megtudhatjuk, mi is az a bibimbap. Két különös hangulatú apró étterem séfje is bemutatkozik a színpadon: Kiss Zaida, a budapesti Zinchenco Kitchen séfje és Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje koprodukciós finomfőzelékkel érkezik. Hogy készül egy vegán desszert? Veganizálható-e egy hagyományos desszert? Ezekről fog beszélni az idei fesztivál nagykövete, Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje, aki kóstolót is hoz a vegán sütijeiből. És azt is megtudhatjuk, hogyan készül az igazi erdélyi padlizsánkrém, a vineta, Kati mama és György Réka (Páva Étterem) segítségével.




 

Az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál vasárnapja – lévén gyereknap – a fiatal korosztály és a kisgyermekes családok számára is tartogat meglepetéseket. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a Gourmet-ra, de lesznek ajándék édességek és gyerek workshopok is. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel . A Gourmet Akadémia színpadán is számítanak a kicsikre: A KitchenAid workshopján fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő - gyerek párosokkal fog tésztákat és “pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.

 

Végezetül, de nem utolsó sorban Nemes Richárd elmondta, hogy összeállt a fesztiválon kiállító több mint 50 étterem és cukrászda teljes kínálata is. A fesztivál idei menüjének különlegessége, hogy számos pénztárcabarát étel is szerepel benne, amelyeket legfeljebb 2.500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók.

 

Az idei Gourmet kiállítóit itt láthatjuk, belépőjegyet pedig itt lehet előzetesen vásárolni, a helyszíni jegyárakhoz képest jelentős kedvezménnyel.

 

www.gourmetfesztival.hu





Fotó: Gourmet Fesztivál