Előadó: | Siska Finuccsi |
---|---|
Album: | Keressük! |
Szövegírók: |
Siska |
Keressük a zeneszerzőt! | |
Kiadó: | Keressük! |
Stílus: | Keressük! |
Címkék: | Keressük! |
Terep a lakóterep a Siska a Dipa a Steve a Phat
[Phat]
Béci a házban mögöttem az egész környékem
pénzem se valutában sem kötvényben
csak élem a saját törvényem
a mikrofon az önkényem
én istenítem őt ő istenné tesz engem nem ismersz yo
pörög a CD ébred a vihar lehúz az örvényem
szellemek a lőtérre
rímmel tárazom a töltényem és TŰZ
torkolat fojtogat nem hagyom, hogy megtörténjen
többé áll a bál másra figyel többé soha nem válok köddé
spanom a korboncnok kajak nem játszik felkoncol
nem hagy életbe a Wacuum szippant a Fészekbe
Dipa ha kiszemel a teleszemle nem közöl le, többé nem kezelsz le senkivel érd be a semmivel vagy mehetsz a faszba Finuccsi a szádba varja a sav a pofád lemarja ha Siska a májkot tartja és én a győri kapcsolat vágod? Engem nem láttál, rólam nem hallottál de ezt elmondtam már százszor ezerszer itt a gang srác a hangerőt tekerd fel BP TB Győr elég a ketrecből robban az utcarap borulj most térdre ha magad felismered a sorok között MO fia és lánya a jövőd várja, hogy meg ne bánja a múltat a jelent, hogy igaz világunk legyen ezen az elátkozott szent helyen.
Hiphop(hiphop), MO(MO), mi a fasz? /2x/
Refr:
Nem ismersz, csak látsz, mi van veled srác?
A mi fajtánk nem az amire te vágysz! /3x/
Nem ismersz csak látsz, csak látsz, csak látsz,csak látsz,csak látsz,csak látsz...
Steve
Csiribá-csiribú, abrakadabra
itt az El Presidente, pattanj a farkamra
éljen a hiphop, a technót vedd halkabbra
keress rám a neten, aztán nyomj rá az ajkadra,
mert amit mutatok, ti annak fogtok ismerni
korboncnok Pisti, egy nagypofájú kispesti
dicsak ezt érd be azzal, hogy hallasz
a pokolba kívánsz, vagy az istenednek vallasz
hogy megismerd a rappem a fél életed rámegy
Ámen
de sosem kopik fel az állam
mert ha fellépni megyek el, 50000 az áram
nem kell körém banda meg semmiféle ganja
hogy az agyamat az őrületbe hajtsa
szürke egerek között vagyok a színes manga
fortyogó láva minden csórónak magma
elátkoztak a papok rajtam a pentagramma
égeti a bőröm, a szemem alatt monokli
elégetett kelták pora alatt vonaglik
a kór, a század mikor lázad
a betonházak mítoszának adok szárnyat
legyen veled őszinte a százéves bánat
rájöttem az ember egy gusztustalan állat
bármit bevállal, azt hiszi mindent ismer
és tegnap óta úgy tudja, a Földön ő az Isten
nem vágod ki vagyok, neked csak egy vándor
a teljesség felé haladok, mint Weöres Sándor
az én utam végtelen, mert velem van a Buddha
a te kutadban nincs más, csak nyakig érő mutra
az indulatodat tűrd az ingujjadba
az öntudatodat elkenem, mint a nutellát
csumi, The Steve voltam, rappeltem, Guten Tag!
Siska
Jöttök a vérszagra, mint éhes pitbull délben,
de ketrecen kívül vagytok, míg én megfürdök a vérben,
rím az érdem, nyakamban érem,
siska a szeren a shownak folytatodnia kell
tovább, a rap örök szerelem nekem
válogatott szókincs, a bazdmeg és a pina,
de minek szépítsem a dolgokat, ha beütött a pia?
meg a miafffontos itt a nézd ez részletkérdés
majd elválik a megmérettetésen nem csak félreértés,
add a májkot a számhoz, szól a májk meg én, mi ketten,
Tibbah alámbasz egy beatet, az egész szakma megretten,
verd a szettem, Bloose Broavaz, hallod a rappem,
unom a sok ghostface-t a fórumon, én vállalom a tettem,
szebben nem mondhatom bazdmeg, szopja ki az ország,
ti a kórság, mi a vakcina, full extrás orvosság
itt a ziccer, leszarom hogy valójában ki tisztel,
ne akarj izom-politikát, ha én vagyok a miniszter,
az összes prosztó mögöttem, miva'? mit tudsz te rólam?
az hogy láttál, még nem ismersz, egy újabb siska szólam,
köszi, jólvan a családom, a testvérem,a spanjaim
csak ne hagyjatok el, ahogy én sem titeket fanjaim,
nem vágod, csak szeretnéd, hogy valójában ki vagyok,
csak azt látod, hogy mit mutatok, hogy oltok meg poénkodok,
a rappem szól ezer szeletben,lángol a nyelvem,
engem ne kössetek pórázra, én szabadnak születtem,
odabaszok párat,siska senkit meg nem várat,
ne aludj el, ha beoltottál, mert rád gyújtom a házat,
aki támad, bebukja, ne kérdezzétek folyton,
csak hesszeljétek a klipem, látni, ahogy vízbe folytom,
nem kell, hogy beállj a sorba, ez nem egy szar hadsereg
gáz, hogy meghallják a neved, és mindenki rólam cseveg
hangod remek, te gyáva nyúl, belépjek válaszul?
lemosok minden csicskát, aki aljas módon hátbaszúr,
csak lépj be a ringbe...mer nem minden az, aminek látod..
vágod?
refr.
Dipa
Nem vagyok showman, se sztár, se gengszter,
nekem nem kell fegyver, én vagyok a fegyver,
századszorra százat szórok rímből, mint az AK
hogy mevívjam a harcom, egy életem van rá
egy halálom a rappemmel felzabálom az országom
minden réteget kikezdek,járda,beton az oltárom
nincs mér vezekelnem, minden bűnöm eredendő
ha már példának kell lennem, legyek elrettentő
mindig elvakit a pia, nincs egy jozan gondolatom
mindig elvakit a pina, nincs egy jozan gondolatom
a jobbik énem szerelmes, a rosszabbik csak baszna
a jó mindig elbukik, mert a rosszabb azt akarja
már nem ismerek magamra, megtéveszt az imidzsem
már azt se tudom, kit ismerek, megnézem az IWIWen
tudd a határokat, nem keresek barátokat
nem lesz mindenki a spanom, ki a partimba látogat
szerény gyerek vagyok, néha mocskos nagy pofával
kössz, keveset iszom, de tölts csak nagy pohárral
figyelek a részletekre, mert én látok, mint Deego
agyam lemásolja írásként, mint az indigo
tehetség és kitartás, a panel falain túl,
átráz a hideg, mikor átérzed szavaim súlyát
Siska, Steve, Phat, Dipa, neked csak nevek
te nem ismersz minket, mi vagyunk a TELEP!!
A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd mintegy száz kiállító kínálatában.
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál esetében már hagyomány, hogy mindig más-más témát helyez a fókuszba. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.
„A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű. A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A „női energiákat” erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is” – mondta el Nemes Richárd , a Gourmet Fesztivál főszervezője.
„Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett” – mesélte Fekete Zsóka , aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de ezután a húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára már az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága immár közel 400 szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.
Ormós Gabriellának esze ágában sem volt pékséget nyitni. A kommunikációs szakmát azonban felváltotta a kovász bűvölete. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra Ormós Gabriella, aki a Jenői Pékség, egyben a Kovászlabor közösség alapítója.
Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztro-bloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje. „Az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktoráltam, és emellett kezdtem el blogot írni” – emlékszik vissza Zsuzsanna, mint mondta, akkoriban nagyon sok időt töltött könyvtárakban, de hiányzott neki, hogy két kézzel alkosson. A nagy vízválasztó néhány szilikon bonbonforma volt, amit vásárolt, „ajándékba készítettem velük bonbonokat, ami hatalmas élmény volt” – mondja Zsuzsi. Innen ívelt az út a Michelin-kalauz által ajánlott Laurel Budapestig.
„Az MBH Bank nagy örömmel támogatja immár második éve a Gourmet Fesztivált, mely évről-évre a tavasz egyik fénypontja és fontos találkozási alkalom, ahol számos ügyfelünket láthatjuk vendégül. A Gourmet Fesztivál nemcsak felvonultatja a hazai gasztronómiai élet legjavát, de az idei rendezvényen kiemelt figyelmet kapnak a kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátásban. A hazai vállalkozások és kiemelten a női vállalkozók támogatása szívügyünk, így reméljük, hogy az idei fesztivál nemcsak fontos találkozási lehetőség lesz sokak számára, hanem inspirációt is nyújt, új recepteket ismerhetünk meg a gasztronómiában és a vállalkozásban egyaránt” – emelte ki Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.
A Samsung támogatásával létrejött Gourmet Akadémia színpadának zárónapja idén egy igazán különleges gasztro-kulturális élményt tartogat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig mindig egyedi és megismételhetetlen. “Amit láthatunk, az egy improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, az előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - kiváló színészgárda kelti életre: a Gourmet Akadémia színpadán Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
A Gourmet Akadémia színpada számos további programmal készül idén is. Maki Stevenson, a Makifood Cookery School and Events alapítója japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. A Kovászlabor workshopon Ormós Gabriella pék, a Jenői Pékség megálmodója a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviár specialistája egy izgalmas kóstoló keretében mutatja be mindazt, amit az igazán jó kaviárokról tudni érdemes. A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el annak koronázatlan királynőjétől, a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Tóth Szilárd - a SALT Budapest séfje - a Gourmet nagykövete, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készíti el mindannyiunk szíve csücskét, a rántott húst – persze egy kicsit extrábban, mint azt megszoktuk. Szintén izgalmasnak ígérkezik a bibimbap készítés Kim Taeyennel és Mautner Zsófiával, ahol a koreai konyha szakértője enged betekintést a koreai gasztronómia világába és persze megtudhatjuk, mi is az a bibimbap. Két különös hangulatú apró étterem séfje is bemutatkozik a színpadon: Kiss Zaida, a budapesti Zinchenco Kitchen séfje és Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje koprodukciós finomfőzelékkel érkezik. Hogy készül egy vegán desszert? Veganizálható-e egy hagyományos desszert? Ezekről fog beszélni az idei fesztivál nagykövete, Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje, aki kóstolót is hoz a vegán sütijeiből. És azt is megtudhatjuk, hogyan készül az igazi erdélyi padlizsánkrém, a vineta, Kati mama és György Réka (Páva Étterem) segítségével.
Az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál vasárnapja – lévén gyereknap – a fiatal korosztály és a kisgyermekes családok számára is tartogat meglepetéseket. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a Gourmet-ra, de lesznek ajándék édességek és gyerek workshopok is. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel . A Gourmet Akadémia színpadán is számítanak a kicsikre: A KitchenAid workshopján fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő - gyerek párosokkal fog tésztákat és “pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.
Végezetül, de nem utolsó sorban Nemes Richárd elmondta, hogy összeállt a fesztiválon kiállító több mint 50 étterem és cukrászda teljes kínálata is. A fesztivál idei menüjének különlegessége, hogy számos pénztárcabarát étel is szerepel benne, amelyeket legfeljebb 2.500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók.
Az idei Gourmet kiállítóit itt láthatjuk, belépőjegyet pedig itt lehet előzetesen vásárolni, a helyszíni jegyárakhoz képest jelentős kedvezménnyel.
www.gourmetfesztival.hu
Fotó: Gourmet Fesztivál