dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Cseh Tamás: Szöveg 13.(Mélyrepülés)

Szöveg 13.(Mélyrepülés)

És már állt a szépséges, magával ragadó, forgatagos tánc, ott táncolt mindenki. Lee van Cleef Soltész Babával fordult, Ady Endre Koncz Zsuzsával lejtett. És ott táncoltak mind a kormos képű lakók is, faliórástul, pólyástul, mindenestül, és ott táncoltak a pántolók, mozdonyozók, delejezők, meg a szervezők is. Joó Zsuzsa toppant be hirtelen, megcsókolta Novákot jobbról-balról, hogy csak úgy csattant, és mondta, hogy: - Csakhogy itt vagy! Elintéződött! Elintéződött! Elhalasztva, elhalasztva! Akkor megy az ország, amikor akarod! Meg amikor a helyzet is úgy kívánja. De mi van veled? Reggel óta próbálom ezt elújságolni telefonon. A lakásomban voltál, nem? - Igen - mondta Novák -, ott voltam a lakásodban, csak nem vettem fel a telefont. - Azt vettem észre. - És mást? Mást… nem vettél észre, Zsuzsika? - Nem, mást nem. - Akkor jó. Nincs is azóta semmi komoly újság. De azért…, ha rám hallgatsz, mész, és keresel magadnak egy albérletet. Azzal félretolta a nőt az útjából, megkerülte a táncolókat, leült egy sarokasztalhoz. Ült és nézett. Joó Zsuzsa utána ment. - Hölgyválasz! - Gyere Novák, táncolni! - Unom ezt a tangót - mondta Novák. - Járjátok nélkülem. A nő kétségbe esett, hogy: - Béla, ne kezdd megint! Tudod te, mennyire feszélyezi az embert örömtánc közben, ha valaki csak ül, és néz! Azt hiszed, mi jókedvünkből csináljuk? Csak nem képzeled? Attól, hogy te itt ülsz, kínossá válik az egész. Elszégyelli magát az ember. Na nézd meg, hát ezt akartad? Látod, látod? Látod, mi lesz ebből megint? - és a táncolókra mutogatott, ahol valóban megváltozott a mozgásrend egy kissé. - Te Zsuzsa! Tudod te, mit mondott Mikulszky kapitány Midway mellett, mikor másodszor készült rárepülni Yamamoto vezérhajójára, és figyelmeztették, hogy ha ezt megteszi, nem marad annyi üzemanyaga, hogy visszatérjen a földre? Tudod, mit mondott a beszart navigátornak? Hogy: "Fogd be a pofád!" És szóról-szóra ezt mondom én is neked.
Közben a teremben az volt látható, hogy egy pár oldalazva megközelíti az ajtót, és kisurran. Mások rosszullétet mímelnek. Egy estélyi ruhás nő bemászik a cserépkályhába, a WC-k ajtaját alig lehet becsukni, annyian szoronganak a kis helyiségekben, a táncparkett egyik percről a másikra kiürült.
De Novák csak ült, és nézett. Látta, hogy a helyiség lassan elnéptelenedik, Joó Zsuzsa is hisztérikusan kirohan az utolsók között, látta, hogy a szomszéd asztalnál felegyenesedik egy civilnek öltözött, tagbaszakadt, ballonkabátos férfi, végigméri őt, aztán nagy léptekkel megindul a telefon felé. De Novák csak ült, és nézett. Ült, és nézett, és dúdolt magában:

Hallgass bele

Hírek
Hírek

Az eredeti Magyar Himnusz - Hymnus


Ezúttal egy mindannyiunkat érintő, zenetörténeti szempontból is jelentős hírrel érkezünk. Nem véletlenül a mai napon.

Jómagam gyerekként a nyolcvanas években hallottam a Himnuszt a „szokásos” alkalmakkor, különböző iskolai és egyéb rendezvényeken (ahol egyáltalán elhangozhatott…). Élénken emlékszem arra, hogy már akkor felmerült bennem, hogy miért lehetséges az, hogy a mi magyar Himnuszunk amolyan gyászos-kesergős, panaszkodós hangulatú. Ellentétben a „nyugati” testvéreink nemzeti énekei (pl. olasz, német, francia, amerikai, stb.) amelyek pattogós, induló jellegű és szövegében is jellemzően határozottan kijelentő, deklaráló jellegű - nem kérlelő, szánakozó, „bocs, hogy élünk” hangulatú, ahogyan annak idején számomra a saját Himnuszunk tűnt.

Hála Istennek és azon állhatatos magyar honfitársainknak, akiket szintén érdekel Himnuszunk eredete, sorsa, alakulása - mára rendelkezésünkre áll az eredeti változat, amely a fenti kérdéseimre megnyugtató választ adott. Ugyanis többek között (ezzel most nem mondok újat) a magyar nyelvnek is megvan az a szépsége, hogy ugyanaz a mondat különböző sebességgel, más környezetben pontosan ellentétes értelművé válhat. Gondolj szüleidre, vagy párodra: hány féleképpen lehetséges azt a szót kérdezni, hogy „IGEN?” - ebből nem mindegyik hangsúly megnyugtató… :)

Abban a megtiszteltetésben van részünk, hogy a Himnusz (Kölcsey versének címe: Hymnus) Erkel által komponált eredeti változatának „visszahozatalát” javasló Dr. Bencze Izabellával sikerült kapcsolatba kerülnünk. Közbenjárására kaptuk meg a mű keletkezését már több, mint 20 éve kutató, így a kapcsolatos történelmi tények és körülmények egyik legnagyobb tudású szakértőjétől, Somogyváry Ákos úrtól (aki nem mellesleg Erkel Ferenc szépunokája és egyúttal kiváló karnagy) az újra felvett, eredeti tempójú és hangszerelésű változatot, illetve engedélyt arra, hogy azt felhasználjuk és itt bemutassuk Nektek.

Dr. Bencze Izabella, mint jogász, felhívta a figyelmünket arra is, hogy Alaptörvényünk szerint Himnuszunk Kölcsey versére szerzett Erkel zene, amelyet a zeneszerző egy 1844-ben kiírt pályázatra komponált. A ma általunk ismert és énekelt Himnusz pedig egy 1938-ban Dohnányi Ernő által átdolgozott változat, vagyis Alaptörvényünk szerint is az eredeti Erkel zene a nemzeti imánk.

Álljon itt összehasonlításképpen a fent említett, eddig megszokott „lassú” változat és alatta az általunk az eredeti mű alapján készített felvétel.
Vedd észre a különbségeket:
• gyorsabb tempó
• harangszó az elején-végén (utalás a nándorfehérvári győzelemre, amely 1456. július 22. óta a törökök visszaverésének, Európa megvédőinek tiszteletére szól),
• az egyes szövegrészek közötti magyaros hegedűszólamok felemelkedő, magasztos futamai
• a fentiek összhatásaként pozitív hangvétel, bizakodó, előremutató és már nem könyörgő attitűd Hymnus eredeti változat

Előadja: a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, az István Király Operakórus, a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar, valamint a közönség, 2019. június 15-én a Magyar Nemzeti Múzeumban, Kölcsey Hymnus című versének megzenésítésére kiírt pályázat Erkel Ferenc általi megnyerésének 175. évfordulója alkalmából rendezett Emlékkoncerten. Vezényel: Somogyvári Ákos karnagy.Használjátok szeretettel, legyen ez egy új mantra számunkra, énekeljétek Ti is pozitív előjellel ezentúl!
Akit érdekel a téma, a blog oldalunkon részletesebben is foglalkozunk a Himnusszal.

Békés ünneplést kívánunk, Boldog Születésnapot Magyarország!

CSR.