kereső
Kereső
Betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Cseh Tamás: Horda

Horda

Mink vagyunk a Horda
Száll a puszta porja
Bele patanyomba
Mink vagyunk a, mink vagyunk az
erre járó szemenszedett horda,
mink vagyunk a, mink vagyunk a
szélkavarta fajta puszta porja
Puszta fajta porja
Puszta fajta porja
Puszta fajta porja

Iga, kaloda, korda
nyűg, istráng, hám, csorda
pányva, béklyó, szolga
Mink vagyunk a, mink vagyunk a
belenyomva patanyomba porja
Mink vagyunk a, mink vagyunk a
belenyomva patanyomba porja
Szolga csorda horda
Szolga csorda horda
Szolga csorda horda
Szolga csorda horda


Ecsédit lekapta egy tatár a tevéről, maga elé rántotta a nyeregbe, és fokhagymaszagú lehelettel borzasztotta.
Aztán karikák Ecsédinek, fényes gömbök a szem előtt, köhögés a porfelhőben, majd hirtelen csend lett. Ájult, puha némaság, mint a negyvenéves álomban hajdanán.

Amikor Ecsédi ismételten felocsúdott, látta, hogy a tatárok már lemozdonyoztak, egyesek kardjukra dőlve bóbiskolnak, kápát igazítanak, jellegzetes ugató hangjukon jót nevetnek, és az a tatár, aki előtt Ecsédi ült a nyeregben (ez maga a kán volt), kezében egy költő zengő koponyája, néha kortyolt belőle egy kis velőt, és közben kamerába néz, aranyfogsorral nevet, és arról nyilatkozik a BBC-nek és egyéb nyugati újságíróknak, hogy az egész csak ijesztgetés volt, ők jó fiúk, ez egy népszokás, folklórbemutató, és késsel metszett szemével bele is kacsintott egy osztrák kamerába. Még azt is nyilatkozta a tatár kán, hogy mindenki azt mondja ugye, hogy mi tatárok így meg úgy, hogy bűnösök vagyunk (a tolmács az fordított), de hát ez ma már népi játék, és az mért baj az, hogy mi tatárok ugye nem ismerjük a keresztény bűntudatot.

És ekkor a kán háta mögül, a ló farától kihajolt egy kicsi szőke fej deréktájon, és odasziszegett Ecsédinek (aki ugye a ló nyakán ült, mint zsákmány);
Bácsi kérem, bácsi kérem! A nevem Tímea, elrabolt keresztény hajadon vagyok, kilencedik hónapos terhes, mindenórás.

- Állj! - ordította Ecsédi a kamerába, olyan hangon, hogy a kán is abbahagyta a nyilatkozatot - Itt kérem - mondta Ecsédi hibátlan angolsággal hátramutatva - egy elrabolt lány is van!

Lawrence rúgtatott elő tevéjével a tömegből, a kán mellé léptetett, és mivel szívből kedvelte az elmaradott népeket, egyben kitűnően ismerte a TV médiumtermészetét hibátlan tatár nyelvjárásban a következőket súgta a kán szőrös fülébe:

- Idefigyelj, te kán. Ha most itt az egész világon megtudják, hogy te kislányokat izélgetsz, akkor itt békefenntartó-megtorló akciót lesz, és stande-pityere (ezt is mondta Lawrence, stande-pityere, ami tatárul úgy hangzik uhaliamma me), akkor gazdasági szankciókkal sújtja a művelt világ a tatárokat, úgy vigyázz, ezt a műsort itt most szenátorok is látják, és ha belőled 2 hét múlva bankigazgató lenne - márpedig az leszel, ha itt sikerül a szerkezetváltás - akkor majd mit kezdesz ezzel a folttal a múltadban. He?

A kán bólintott, hogy értette, a kamerák felé fordult, aranyfogsorral mosolygott, aztán maga elé rántotta Tímeát, a mellvértjére ölelte őt is meg Ecsédit is, és azt nyilatkozta a művelt világnak:

- Nem vagyok én komitácsi barbár, kommunista bitang, sem hegylakó párttitkár, ezt a két foglyot ezennel szabadon engedem. Éljen New York, éljen Rockefeller!

Óriási üdvrivalgás tört ki a piacon, a virágárusok virággal, konfetti-esővel és egyebekkel dobálták a kánt, egy angol tolmácsnő szájon csókolta nyelvesen, lerángatták a lováról és feldobálták a levegőbe. És miközben a művelt világ magába fogadta a megtért barbárt, helyette Tímea nyilatkozott az összes TV állomásnak, szatellitákon keresztül mondta el az ő történetét. Ez a történet, amely körülbelül másfél órán keresztül tartotta izgalomban a világ közvéleményét, így kezdődött:

-Kedves Világ? Benda Tímea vagyok, fogaim épek, és szűz voltam egészen tavalyig. Tanyasi lány vagyok, édesapámmal éltem a dél-magyar határvidéken...

- My God! - fordult a kamerák felé Lawrence: - Mint látják, terhes a picim!

- Kilenc hónappal ezelőtt - folytatta megrázó nyilatkozatát Tímea - édesapám elhalálozott. Ekkor én a holttest mellől felállván a kúthoz mentem, hogy vizében megnézzem arcomat. És megállapítottam, hogy szép vagyok, hölgyeim és uraim. Tanyánk a kereskedelmi utak kereszteződésénél épült a zöldhatáron...

-Na jó, de ki az apa? Goddam! - kiáltott fel Lawrence. És akkor az egész világ felszisszent. Emberek hajoltak előre New York-ban, Máltán és Grúziában a karosszékeken zsámolyokon és gyékényeken, afrikai putrikban, karóba húzottak biccentették előre a fejüket, hogy jobban lássák a képernyőt, (egy híresen nyugodt svéd ráordított a feleségére: Most ne pofázz, Tímea meg fogja mondani, ki az apa!), és másnap a világlapok így kommentálták az eseményt:

Hírek
Hírek

Dreherfeszt, a sörgyárfesztivál szeptember 1-jén

A DreherFeszt szeptember 1-jén, szombaton, most is legendás környezetben várja az igazán jó bulik és a hideg, frissen csapolt különlegességek kedvelőit. A sörgyárfesztiválon 5 népszerű underground és fesztiválzenekar koncertjén bulizhatunk, fellép a Cloud 9+, a Magashegyi Underground, a Bëlga, a Kelemen Kabátban és a Lóci Játszik. Emellett a DreherFeszt Felfedező tehetségkutató döntőjén 5 feltörekvő tehetséges banda méri össze tudását a kisszínpadon. Természetesen idén sem maradhatnak el a Dreher különlegességek, amiket hagyományosan csak erre az alkalomra fejlesztettek ki a sörfőző mesterek. Ezentúl pedig fergeteges Dj-partik, kultikus Főzőház-túra, játékok és színes programok, felejthetetlen élmények várnak ránk, hamisítatlan sörgyári hangulattal fűszerezve. Sőt, azon felül, hogy magadnak csapolhatod a sört, a Dreher Minőségi Csapolt Sör Program versenyén megnézheted, hogy miként csinálják azt a profik.  

 

Részletes program:

 

NAGYSZÍNPAD

16:30-17:30 Lóci Játszik

18.00-19:15 Magashegyi Underground

19:45-21:00 Kelemen Kabátban

21:30-23:00 Bëlga

23:15-00:30 Cloud 9+

 

KISSZÍNPAD

17:00–22:00 Fellép a Lángoló Gitárok és a Dreher közös zenei tehetségkutatójának, a DreherFeszt Felfedezőnek 5 döntőse. A bandák, akik már egyenes ágon bejutottak: 

Down For Whatever, 

Beatkoho, 

The Palace,

Úrfi 

További infó és közönségszavazás: http://felfedezo.langologitarok.hu/zenekarok/

 

EGYÉB PROGRAMOK, HELYSZÍNEK

14:00–16:00 A Dreher Minőségi Csapolt Sör Program Csapolóversenye

14:00–18:00 

•          Főzőház-túra

•          Dreher Inside – Izgalmas feladatokkal és laza hangulattal várják a Dreher munkatársai azokat, akik szeretnének bepillantani a Sörgyárak kulisszái mögé

14:00–20:00 

•          Suhanj Alapítvány akadálypálya és kranking bemutató, 

•          RetúrPack játékok 

•          Dreher Ésszel Iszom program kitelepülés

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Az eseményt csak 18 éven felüliek látogathatják!

 

A DreherFeszt partnerei: Rock FM, Funzine, Lángoló Gitárok, Infinety

 

helyszín:          Dreher Sörgyárak (1106, Budapest, Jászberényi út 7-11.)

időpont:           2018. szeptember 1. szombat: 14:00–02:00

megközelítés: A rendezvény ideje alatt 30 percenként ingyenes buszjáratok közlekednek az Örs vezér tere és a fesztivál között.

jegyárak:

Elővételben (korlátozott számban): 2018. augusztus 31-ig 2000 Ft

Helyszínen: 2500 Ft. 

A jegyekhez a fesztiválon beváltható, egy darab 0,5 l-es sörkupon jár.