dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Für Tibor (Tibbah): Glob-Ál (km. T-kyd, Bigmek, Frog)

Für Tibor (Tibbah) - Glob-Ál (km. T-kyd, Bigmek, Frog)

off off off off off
Album: nincs kép
Előadó: Für Tibor (Tibbah)
Album: Keressük!
Szövegírók: T-Kyd
Tibbah
Bigmek
Frog
Zeneszerzők: Keressük a zeneszerzőt!
Kiadó: Keressük!
Stílus: Keressük!
Címkék: Keressük!
Megtekintve: Ma 2, összesen 16534 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

Glob-Ál (km. T-kyd, Bigmek, Frog)

[T-Kyd]
Haver, légy eredet, hogy tiszteljék a nevedet!
Légy igazi egyéniség! Bloose Broavaz személyiség!

[Tibbah]
Sírgödrökből felnő a betonház
Körülötte kontraszt,szürke gettóláz
Atomfelhő, a zivatar megráz
Kiég a polgár, mint a rosszul tekert bláz
A zsíros góré az aprót tapossa
Addig az alattvaló a kövét felmossa
Gyémánt világ ez, csak hamis kövekből
A szerektől álmodott másik szerepkör
Gyönyörű plázasor mellé épült városok
Oda járnak nászútra a frissszegény házasok
Üdülő kiscsalád, konzerv gulyáslé
Szemben a sznoboknál delfinből halászlé
Paloták tövében kis kulipintyó
Hova nem járnak le a fullos ringyók
Vastag álarc takarja az arcokat
Nincs rád szükség, kitépik a lapodat

[T-Kyd]
Magadnak születtél, magadtól éld az életed
Ragadnak rád a rímek, ezt már le nem tépheted
Szakadnak szét az álmok, ember légy, ne gépezet
Szabadnak születtél, szárnyalj akár a képzelet
Szavaknak hiánya kivégez, add a két kezed
Agyadnak tudás kell, vagy bevégzed a végzeted
Akadnak állatok, kik nem látják a lényeget
Fakadjon új virág, egy új világ vagy ég veled

[Bigmek]
Egyre tágabb a valóság, mégis a porond összemegy
Menő brókerek, ügyészek, mégis potom összegek
Kösz, de nem kéne, hogy én legyek a pokol őrszeme
Mert a képmutatás, a pózolás meg a pornó ölne meg
Baszunk az egészre, ezért vágunk a Földön sebeket
Pakolom a zsebeket, mert már főhős nem leszek
Épphogy kapok szerepet, minek kaparni fölöslegesen?
A fröccsöm megveszem, míg az ösztön megvezet
Meg a köcsög emberek, a kölcsönbe kamatot kapók
Ezek kaparósjegyek, köztetek egy kalandor vagyok
Mint kanos kamaszok, baszok
De ebben a közegben, még az egyenes út is kanyargós nagyon
Kiskapuk, csalások, hamis eszmerendszerek
Az, hogy egyszer megmered, egyszer még se tennéd
Ha lopsz, nem lehet kézen fogni az enyves kezeket
Bahúznak, és a végén a nyomor minden embert eltemet
Ellenem, ellened, ellenünk, mostmár egyre megy
Egyed meg amit kaparnak a szád elé, láttam én eleget
Azok érnek keveset, akik sokat soha sem kaphatnak
Fussatok százfelé, ha túléded, köszönd meg magadnak

[T-Kyd]
Magadnak születtél, magadtól éld az életed
Ragadnak rád a rímek, ezt már le nem tépheted
Szakadnak szét az álmok, ember légy, ne gépezet
Szabadnak születtél, szárnyalj akár a képzelet
Szavaknak hiánya kivégez, add a két kezed
Agyadnak tudás kell,vagy bevégzed a végzeted
Akadnak állatok, kik nem látják a lényeget
Fakadjon új virág, egy új világ vagy ég veled

[Frog]
Megy a globális szopás, kajak mondom
Én is gondolkodnék, de valami megzavar folyton
A levegőben érzem a szmogot
Meg azt, hogy ma sincs semmi új, mindenki azt csinálja csak amit szokott
Ezért nem láttok, mielőtt beszólnál
A nép nagy része depó már
Neked hogy ízlik az élet, amit bekóstolsz?
Nehogy tempót válts
Mert lemaradni gáz, mások eltaposnak tesókám
Ja meg ne számíts a szavakra
Nézd csak meg: szavazhatsz a szarabbnál szarabbra
Szabadság...azt már buktad! Ez a szégyen
Hogy tanulás meg meló, de jó, hogyha nem halsz éhen
Mi ez? Tényleg túl sok a típushiba
Tömeghisztéria, meg kéne BP-nek tisztulnia
Unom a műsort, ezért adom a külön számot
És a szavak üldöznek, amivel savat küldök rátok

[T-Kyd]
Magadnak születtél, magadtól éld az életed
Ragadnak rád a rímek, ezt már le nem tépheted
Szakadnak szét az álmok, ember légy, ne gépezet
Szabadnak születtél, szárnyalj akár a képzelet
Szavaknak hiánya kivégez, add a két kezed
agyadnak tudás kell,vagy bevégzed a végzeted
Akadnak állatok, kik nem látják a lényeget
Fakadjon új virág, egy új világ vagy ég veled

Édentől keletre, egy elátkozott szigeten
A verbális valóság valós lyukat üt a szíveken
Hiába zárod reteszre a retinádat
Vénádba lőjük a rímet, ez lesz eredeti nálad
Hallgasd a BB-t, hagyd a picsába a tv-t
A kultúra már nem kultúrál, mert kiszívták a vérét
A sok éhenkórász MC hiába kéri a bérét
Mert a média messziről leszarja a magunkfélét
Az 5 csillagos V.S.O.P., a 4 csíkos Adidas
A panelba szült nemzedéket lenézed te gagyi fasz
How many real MC éhezik itt M.o.-ban?
És hány szardarab szemétláda hízott meg a technoban?
Hány kivénhedt kurafi gazdagszik a Retroval
Nekik az A6-os, csak mi járkálunk metróval
Hagyjál a gettóval, ez nem compton, ez kultúra
A Művészetek völgyéből a csúcsra, ez túl dúrva

[T-Kyd]
Magadnak születtél, magadtól éld az életed
Ragadnak rád a rímek, ezt már le nem tépheted
Szakadnak szét az álmok, ember légy, ne gépezet
Szabadnak születtél, szárnyalj akár a képzelet
Szavaknak hiánya kivégez, add a két kezed
agyadnak tudás kell,vagy bevégzed a végzeted
Akadnak állatok, kik nem látják a lényeget
Fakadjon új virág, egy új világ vagy ég veled

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján

A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd mintegy száz kiállító kínálatában.

 

Az MBH Bank Gourmet Fesztivál esetében már hagyomány, hogy mindig más-más témát helyez a fókuszba. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.

 

„A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű. A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A „női energiákat” erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is” – mondta el Nemes Richárd , a Gourmet Fesztivál főszervezője.

 

„Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett” – mesélte Fekete Zsóka , aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de ezután a húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára már az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága immár közel 400 szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.

 



 

Ormós Gabriellának esze ágában sem volt pékséget nyitni. A kommunikációs szakmát azonban felváltotta a kovász bűvölete. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra Ormós Gabriella, aki a Jenői Pékség, egyben a Kovászlabor közösség alapítója.

 

 

 

Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztro-bloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje. „Az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktoráltam, és emellett kezdtem el blogot írni” – emlékszik vissza Zsuzsanna, mint mondta, akkoriban nagyon sok időt töltött könyvtárakban, de  hiányzott neki, hogy két kézzel alkosson. A nagy vízválasztó néhány szilikon bonbonforma volt, amit vásárolt, „ajándékba készítettem velük bonbonokat, ami hatalmas élmény volt” – mondja Zsuzsi. Innen ívelt az út a Michelin-kalauz által ajánlott Laurel Budapestig.

 



„Az MBH Bank nagy örömmel támogatja immár második éve a Gourmet Fesztivált, mely évről-évre a tavasz egyik fénypontja és fontos találkozási alkalom, ahol számos ügyfelünket láthatjuk vendégül. A Gourmet Fesztivál nemcsak felvonultatja a hazai gasztronómiai élet legjavát, de az idei rendezvényen kiemelt figyelmet kapnak a kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátásban. A hazai vállalkozások és kiemelten a női vállalkozók támogatása szívügyünk, így reméljük, hogy az idei fesztivál nemcsak fontos találkozási lehetőség lesz sokak számára, hanem inspirációt is nyújt, új recepteket ismerhetünk meg a gasztronómiában és a vállalkozásban egyaránt” –  emelte ki Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

 

A Samsung támogatásával létrejött Gourmet Akadémia színpadának zárónapja idén egy igazán különleges gasztro-kulturális élményt tartogat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig mindig egyedi és megismételhetetlen. “Amit láthatunk, az egy improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, az előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - kiváló színészgárda kelti életre: a Gourmet Akadémia színpadán Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.

 

A Gourmet Akadémia színpada számos további programmal készül idén is. Maki Stevenson, a Makifood Cookery School and Events alapítója japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. A Kovászlabor workshopon Ormós Gabriella pék, a Jenői Pékség megálmodója a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviár specialistája egy izgalmas kóstoló keretében mutatja be mindazt, amit az igazán jó kaviárokról tudni érdemes. A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el annak koronázatlan királynőjétől, a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Tóth Szilárd - a SALT Budapest séfje - a Gourmet nagykövete, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készíti el mindannyiunk szíve csücskét, a rántott húst – persze egy kicsit extrábban, mint azt megszoktuk. Szintén izgalmasnak ígérkezik a bibimbap készítés Kim Taeyennel és Mautner Zsófiával, ahol a koreai konyha szakértője enged betekintést a koreai gasztronómia világába és persze megtudhatjuk, mi is az a bibimbap. Két különös hangulatú apró étterem séfje is bemutatkozik a színpadon: Kiss Zaida, a budapesti Zinchenco Kitchen séfje és Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje koprodukciós finomfőzelékkel érkezik. Hogy készül egy vegán desszert? Veganizálható-e egy hagyományos desszert? Ezekről fog beszélni az idei fesztivál nagykövete, Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje, aki kóstolót is hoz a vegán sütijeiből. És azt is megtudhatjuk, hogyan készül az igazi erdélyi padlizsánkrém, a vineta, Kati mama és György Réka (Páva Étterem) segítségével.




 

Az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál vasárnapja – lévén gyereknap – a fiatal korosztály és a kisgyermekes családok számára is tartogat meglepetéseket. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a Gourmet-ra, de lesznek ajándék édességek és gyerek workshopok is. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel . A Gourmet Akadémia színpadán is számítanak a kicsikre: A KitchenAid workshopján fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő - gyerek párosokkal fog tésztákat és “pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.

 

Végezetül, de nem utolsó sorban Nemes Richárd elmondta, hogy összeállt a fesztiválon kiállító több mint 50 étterem és cukrászda teljes kínálata is. A fesztivál idei menüjének különlegessége, hogy számos pénztárcabarát étel is szerepel benne, amelyeket legfeljebb 2.500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók.

 

Az idei Gourmet kiállítóit itt láthatjuk, belépőjegyet pedig itt lehet előzetesen vásárolni, a helyszíni jegyárakhoz képest jelentős kedvezménnyel.

 

www.gourmetfesztival.hu





Fotó: Gourmet Fesztivál