kereső
Kereső
Betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
SP Éder Krisztián: Ittisottis

Ittisottis

SP:
Sokszor dícsértem már Pestet biztos olyan mint Sopron
Haver itt minden drága, és a meggymárka is osztrák
Mindenki repper lett tesó, kitágultak a rosták
Koppintják a tageket, leomolnak a falak
Itt a chips is túl nagy falat, a reppem nem arat
Pedig komolyan gondolom, hogy ez véresebb mint Arad
Kinyílik a Tabak és már rohannak a gyerekek
A 18-as karika mellett: "adjá' cigit"
Én kimondom a cikit és lezárnám a tereket
Betiltanám a szereket, fogom a fejem pedig nem is fáj
Büdösek az utcák, mert eldobják a szemetet
Nem vagyok szenilis, de elfelejtem a szerepet
Hogy én vagyok a fiu vagy a lány
Már ismerem a szemeket, már bejártam a terepet
Nem érdekel a terep, mert a kép a fontos haver
És leszarom a keretet. Yo, szarok mindenre haver
Vágod ezt? DSP meg SP.
Mindenki szédeleg meg SP meg a Day gyerek
Olyan reppet toltak, hogy ők igazából négerek


SP, Dj Nice:
Össze lesztek törve, hogyha nem játszok a körben
Seggfej inkább játssz a f*szommal
BPM-ben mérik.


Bom:
SP testvérem egy egész estés brash kéne
Pest és Sopron elég messze mégis egységes téma
Hogy egy-két sör mellett, hogy megy egy kettészelt éllel
Hogy megkérdezd hogy mit mászkálsz igy festékes kézzel
Ez ittis ottis ugy van, olyan sznobság nincs a szájbab*szott Mercédesznél se,
Haver eltévedtél, ha azt hiszed, hogy itt most segítő kezekre találsz
Ébresztő töki, a fair play-nek vége.
Nincs annyi mérföldkő a sinek mellett, hogy annyira más legyen
Neked a Volt van, nekem a Sziget.
Wellness, iszappakolás, egy hétig pia, csajozás.
Egy jäger van kint tépés, sima spanolás a téren éjjel négyig
A lé nem lényeg, nálunk a jót BPM-ben mérik
Ezért két énem van baby, a reppes meg a tróger
Nálunk az éjfél eltart délig, DSP, SP, .. baby


SP, Dj Nice:
Össze lesztek törve, hogyha nem játszok a körben
Seggfej inkább játssz a f*szommal
Yo. Yo haver. BPM-ben mérik.


SP:
Itt a külsőség visz mindent, egyre fontosabb a frizura
Ha jól nézel ki haver, számíthatsz jobb fizura
Sosem voltam stréber, szartam a bizura
Ha pénz kellett, fogtam anyám fukszát, beadtam bizuba.
Leadtam a faktot, mert uncsi volt a töri
Mindenki magát töri, sok itt az érdekes figura
Azt mondták a Caritas-nál, fontos a figura
De én a fejem után mentem, nem hallgattam a ritmusra

Bom:
Egy nyelvet beszélünk, szotyizni ittis ottis szokás
Az ital ár az lopás, de BP-n ott a metró
De ha Sopronban a party, taxival megyünk a Voltig
Ugy mint Tatabányán a Siska a boltig
Mikor Bom meg SP fellép, akkor gallér, mint a blockba
Reklámszatyor, tangapapucs, meg a meggylé
Itt a szajré, az apró fellépés jön, meg a nagy lé, mi?
Nem adok kölcsön, mert kell tökmagra, hagyj élni!
Hagyj élni, te ott, én itt vagyok itthon
Messze van Sopron, de ha nem én, akkor egy spanom szórja a cuccom el

SP, Dj Nice
Össze lesztek törve, hogyha nem játszok a körben
Seggfej inkább játssz a f*szommal
BPM-ben mérik.

Hírek
Hírek

Kiállítást kapott a SZIN

A legnagyobb múltú hazai fesztivál, az idén 50 éves Szegedi Ifjúsági Napok legemlékezetesebb pillanatai köszönnek vissza azon a 300 méter hosszú kiállításon, melyet Szegeden, a felújított Stefánia sétányon adtak át a közönségnek. Az interaktív fesztiváltörténelem érdekessége, hogy az 50 évet bemutató 12 “stáción” egy-egy QR kód segítségével az adott korszak legjellemzőbb zenéi is felcsendülnek.

 

A Szegedi Ifjúsági Napok története három korszakra osztható. Az első a Kommunista Ifjúsági Szövetség – a fiatalabbak kedvéért az akkori egypártrendszer “uralkodó” pártjának, az MSZMP-nek az ifjúsági szervezete - égisze alatt 1968-tól 1989-ig tartott, majd jött a Szurdi Zsolt-féle rock klubos időszak 2002-ig, amelyet a modern SZIN megjelenése követett. Ezt a három korszakot mutatja be a SZIN szabadtéri kiállítása a szegedi Stefánia sétányon. 

 

A Szegedi Ifjúsági Napok, túl azon, hogy egy évvel megelőzte a világ legismertebb rockfesztiváljaként ismert Woodstock fesztivált, hatalmas lépés volt a hazai ifjúsági kultúra történetében. Az első olyan rendezvény volt, ahol egyszerre többtízezer fiatal gyűlhetett össze, és cenzúra nélkül léphettek fel nem csak a támogatott, de a tűrt, vagy akár tiltott zenekarok is. Ez a mai fiataloknak már ugyan nem sokat mond, de akkoriban sok zenekar nem tudott színpadra lépni a kor kulturális vezetőinek nemtetszése miatt.

 

„Az első ifjúsági napokat a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) támogatásával 1968-ban rendezték a városháza előtt. Akkoriban nyílt a Szeged Bár és Étterem. Egy fergeteges sikerű táncestet szerveztek. Ekkor engedtek ki ennyi fiatalt először egyszerre az utcára” – emlékezett vissza pár évvel ezelőtt a kezdetekre a tavaly elhunyt Szurdi Zsolt, a  szegedi Rock Klub egykori vezetője.  Az első évben még Karneválnak hívták, és a városháza előtt rendezték a koncerteket. „Kiderült, hogy egy helyszín és egy este nem elég. A KISZ-nek mint ifjúsági szervezetnek valamit villantania kellett a fiataloknak. 1968 után került a Tisza-partra a rendezvény. A rakparton 50-100 ezer ember várta a menetet” – tette hozzá Szurdi.

 

“Ezrek és ezrek érkeztek (…) Soprontól Szabolcsig, Budapesttől a békési falvakig, megmozdultak a fiúk és lányok, az ország ifjúkommunistái, hogy eljöjjenek erre a nagyszerű (…) randevúra. Megismerni Szeged városát, a hangulatos Tisza-part szépségeit (…). De nem csupán városnéző turizmusez az országos ifjúsági seregszemle, hanem politikai demonstráció és kulturális misszió is” – írta a helyi Délmagyarország a korai években 1974-ben.

 

Egy fesztiválozó pedig így emlékezett vissza erre az időkre: “A fesztiválra érkező fiatalok ezen a néhány napon elengedhették magukat, önfeledten szórakozhattak, mindenféle retorzió nélkül. Az akkori államhatalom nem véletlenül hagyta ezt, hiszen az év többi napján nem néztek jó szemmel azokra a fiatalokra, akik hosszú hajjal, trapéznadrágban jártak és nyugati zenéket hallgattak.”

 

„1990-től 2002-ig a Rock Klub szervezte a fesztivált. Akár támogatás nélkül, a Dugonics téren és különböző klubokban, a Vidámparkban és a Laposon is zajlott a SZIN. Utóbbit találtuk a legjobb helyszínnek. Egyszer megpróbáltuk lezárni, és belépőt szedni, de ez lehetetlennek bizonyult” – mesélte korábban Szurdi. 

 

Ezután nagy fordulat következett a SZIN életében. A Szegedi Ifjúsági Ház szervezésében, és új helyszínre költözve, az akkor már javában éledező hazai fesztiválkultúrát követve elindult az „újkori SZIN”. Az évek során több külföldi fellépő érkezett Szegedre, a fesztivál a 2010-es években már komoly sajtónyilvánosságot kapott és a hazai fesztiválok között elsőként és azóta is egyetlenként, a környezettudatos tevékenysége okán - a Glastonbury fesztivállal egy évben – megkapta a nemzetközi Greener Festival Awardot.

 

Egy rövid váltás után néhány éve ismét a Szegedi Ifjúsági Ház kezébe került a SZIN szervezése, folytatva azt a koncepciót, amely 2010-re már a legjelentősebb hazai fesztiválok közé emelte a SZIN-t. Visszatértek a külföldi fellépők, sokszínűbb lett a fesztivál, de a legfontosabb, hogy olyan emberek szervezik, akik határozott koncepció mellett újra szívvel, szívesen csinálják a fesztivált.

 

A kiállítás megnyitóján a szervezők egy komoly nyereménnyel járó akciót is elindítottak: aki tavaly decembertől a fesztivál zárónapjáig jegyet vásárolt vagy vásárol a fesztiválra, akár napijegyet, akár bérletet, részt vehet egy sorsoláson. A Nissan Hovány felajánlásával a fesztivál zárónapján kisorsolnak – egy éves használatra - egy 0 km-es full extrás Nissan Micra gépkocsit, s a gépjármű mellett – egy éven keresztül -  a fesztivál állja a kötelező szervíz költségeket, téli-nyárigumi cserét valamint a biztosítást.