kereső
Kereső
Betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
SP Éder Krisztián: Zseelet

Zseelet

Mond miért szeretsz te mást és én téged?
(2×)
Miért szeretsz te mást és én téged?

Az élet keserű olyan, mint a szám íze,
Ha SP-vel szarakodsz, az országból is száműzlek.
Az nem kap zenét, aki számomra nem ízlett,
Itt mi vagyunk a bírák, a szövegünk megbüntet.
Megbasz az ihlet, mint a buzikat a sitten,
Mikor kifulladsz, én akkor érzem magam fittnek.
D-Day partra hányás, bennem bízhatsz,
A zeném az életedben különleges ízt ad.
Az élet különleges íz kavalkád,
Csak akkor szar, ha már nincs kalandvágy.
A filozófia számomra alaptárgy,
Kivesézek mindent, de csak a halál a garantált.
Ne add a gorombát, az másokat is pofon vág,
A szöveg hamisítatlan, nem lopott tárgy.
Ha szépen néztél rám, a szívembe lopóztál,
Miért szeretsz te mást, fájdalmat miért okoztál?
Ízlik a szöveg ettől, meg jön majd az étvágy,
De itt nincsenek gengszterek, ez nem az 8 Mile.
Hot town, summer in the city, ez szét vág,
olyan kurva meleg van, hogy kérdéses a lét már.
Tedd a lét már az asztalra, mert éhen halok,
Majd akkor leszek komoly, ha új életet adok.
Ami nálam még él, az nálatok már halott,
Engem sosem érdekelt, hogy más kiről mit hallott.
Haver a zene nélkül az életem keserű,
Ha nem lenne a holtestemet zabálná a keselyű.
Itt én vagyok a kullancs, neked ez túl Hard Core,
Akkor majd megfertőzlek, azt' majd baszogat a lájmkór.
(Baszogat a lájmkór.)

(2×)
Az élet miért keserű?
Miért nem izlik, tanulj meg bízni, fordulj egy kört.
Az élet miért enged el?
Ha kötődöm hozzá, az élet miért szorít, ha én mennék el?
(Mond miért szeretsz...)

Ez itt Day meg SP haver, nem a Keleti Blokk,
Ha még nem ismersz, hidd el most majd szeretni fogsz.
Nagy a pofám, mer' nem vágom mi a Telepi box,
De hidd el úgy hatolok beléd, mint az Enemy Fols.
Nem kaptam 8 lövést, nincs film az életemről,
De ha itt mindenki depis, akkor hogy beszéljek az élet kedvről?
Mit mondjak a varázsról, ha engem választasz elvből,
De nem mindegy, hogy szívből szeretsz cica, vagy csak mellből.
A tempó nálam kurva kemény, ajánlom hogy hozzá szokjon,
Minden Budapesti egyén, haver ez vidék, ez Sopron.
Nem kell a reklám, hogy minket a minőség mi promóz
ne belém gravírozz kis csaj, téged senki ki nem bogoz.
Az élet ez meg az, én már nem mondok rá semmit,
Néha leköpöm, néha meg elnyalom, mint egy candyt.
Nyomasd a Plan B-t, én elvagyok a Zoo Yorkon
De mit tegyek, ha a suttogásom is túl hallatszik New Yorkon?
Nem számítok már senkire, csak anyámékra,
De nem kell bakot tartanod, mert bennem van a létra.
Ez itt Day meg SP haver, nyugodtan tedd a lét az asztalra.
(Tedd a lét az asztalra..)

(2×)
Az élet miért keserű?
Miért nem izlik tanulj meg bízni fordulj egy kört.
Az élet miért enged el?
Ha kötődöm hozzád az élet miért szorít ha én mennék el?
Hírek
Hírek

Kiállítást kapott a SZIN

A legnagyobb múltú hazai fesztivál, az idén 50 éves Szegedi Ifjúsági Napok legemlékezetesebb pillanatai köszönnek vissza azon a 300 méter hosszú kiállításon, melyet Szegeden, a felújított Stefánia sétányon adtak át a közönségnek. Az interaktív fesztiváltörténelem érdekessége, hogy az 50 évet bemutató 12 “stáción” egy-egy QR kód segítségével az adott korszak legjellemzőbb zenéi is felcsendülnek.

 

A Szegedi Ifjúsági Napok története három korszakra osztható. Az első a Kommunista Ifjúsági Szövetség – a fiatalabbak kedvéért az akkori egypártrendszer “uralkodó” pártjának, az MSZMP-nek az ifjúsági szervezete - égisze alatt 1968-tól 1989-ig tartott, majd jött a Szurdi Zsolt-féle rock klubos időszak 2002-ig, amelyet a modern SZIN megjelenése követett. Ezt a három korszakot mutatja be a SZIN szabadtéri kiállítása a szegedi Stefánia sétányon. 

 

A Szegedi Ifjúsági Napok, túl azon, hogy egy évvel megelőzte a világ legismertebb rockfesztiváljaként ismert Woodstock fesztivált, hatalmas lépés volt a hazai ifjúsági kultúra történetében. Az első olyan rendezvény volt, ahol egyszerre többtízezer fiatal gyűlhetett össze, és cenzúra nélkül léphettek fel nem csak a támogatott, de a tűrt, vagy akár tiltott zenekarok is. Ez a mai fiataloknak már ugyan nem sokat mond, de akkoriban sok zenekar nem tudott színpadra lépni a kor kulturális vezetőinek nemtetszése miatt.

 

„Az első ifjúsági napokat a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) támogatásával 1968-ban rendezték a városháza előtt. Akkoriban nyílt a Szeged Bár és Étterem. Egy fergeteges sikerű táncestet szerveztek. Ekkor engedtek ki ennyi fiatalt először egyszerre az utcára” – emlékezett vissza pár évvel ezelőtt a kezdetekre a tavaly elhunyt Szurdi Zsolt, a  szegedi Rock Klub egykori vezetője.  Az első évben még Karneválnak hívták, és a városháza előtt rendezték a koncerteket. „Kiderült, hogy egy helyszín és egy este nem elég. A KISZ-nek mint ifjúsági szervezetnek valamit villantania kellett a fiataloknak. 1968 után került a Tisza-partra a rendezvény. A rakparton 50-100 ezer ember várta a menetet” – tette hozzá Szurdi.

 

“Ezrek és ezrek érkeztek (…) Soprontól Szabolcsig, Budapesttől a békési falvakig, megmozdultak a fiúk és lányok, az ország ifjúkommunistái, hogy eljöjjenek erre a nagyszerű (…) randevúra. Megismerni Szeged városát, a hangulatos Tisza-part szépségeit (…). De nem csupán városnéző turizmusez az országos ifjúsági seregszemle, hanem politikai demonstráció és kulturális misszió is” – írta a helyi Délmagyarország a korai években 1974-ben.

 

Egy fesztiválozó pedig így emlékezett vissza erre az időkre: “A fesztiválra érkező fiatalok ezen a néhány napon elengedhették magukat, önfeledten szórakozhattak, mindenféle retorzió nélkül. Az akkori államhatalom nem véletlenül hagyta ezt, hiszen az év többi napján nem néztek jó szemmel azokra a fiatalokra, akik hosszú hajjal, trapéznadrágban jártak és nyugati zenéket hallgattak.”

 

„1990-től 2002-ig a Rock Klub szervezte a fesztivált. Akár támogatás nélkül, a Dugonics téren és különböző klubokban, a Vidámparkban és a Laposon is zajlott a SZIN. Utóbbit találtuk a legjobb helyszínnek. Egyszer megpróbáltuk lezárni, és belépőt szedni, de ez lehetetlennek bizonyult” – mesélte korábban Szurdi. 

 

Ezután nagy fordulat következett a SZIN életében. A Szegedi Ifjúsági Ház szervezésében, és új helyszínre költözve, az akkor már javában éledező hazai fesztiválkultúrát követve elindult az „újkori SZIN”. Az évek során több külföldi fellépő érkezett Szegedre, a fesztivál a 2010-es években már komoly sajtónyilvánosságot kapott és a hazai fesztiválok között elsőként és azóta is egyetlenként, a környezettudatos tevékenysége okán - a Glastonbury fesztivállal egy évben – megkapta a nemzetközi Greener Festival Awardot.

 

Egy rövid váltás után néhány éve ismét a Szegedi Ifjúsági Ház kezébe került a SZIN szervezése, folytatva azt a koncepciót, amely 2010-re már a legjelentősebb hazai fesztiválok közé emelte a SZIN-t. Visszatértek a külföldi fellépők, sokszínűbb lett a fesztivál, de a legfontosabb, hogy olyan emberek szervezik, akik határozott koncepció mellett újra szívvel, szívesen csinálják a fesztivált.

 

A kiállítás megnyitóján a szervezők egy komoly nyereménnyel járó akciót is elindítottak: aki tavaly decembertől a fesztivál zárónapjáig jegyet vásárolt vagy vásárol a fesztiválra, akár napijegyet, akár bérletet, részt vehet egy sorsoláson. A Nissan Hovány felajánlásával a fesztivál zárónapján kisorsolnak – egy éves használatra - egy 0 km-es full extrás Nissan Micra gépkocsit, s a gépjármű mellett – egy éven keresztül -  a fesztivál állja a kötelező szervíz költségeket, téli-nyárigumi cserét valamint a biztosítást.