dalszöveg, előadó kereső
Dalszöveg, előadó kereső
előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Tartalom
Ludditák: L.U.D.D.I.T.A

Ludditák - L.U.D.D.I.T.A

off off off off off
Album: nincs kép
Előadó: Ludditák
Album: Keressük!
Szövegírók: Fiáth Marianna
Fiáth Titanilla
Zeneszerzők: Jakab Zsolt
Kondor Péter
Kiadó: Keressük!
Stílus: Hip hop
Címkék: Keressük!
Megtekintve: Ma 11, összesen 11463 alkalommal
Tartalom
Dalszöveg

L.U.D.D.I.T.A

[ar:Ludditák]
[ti:LU D D I T A]
[la:hu]
[by:Balage]
[00:37]Itt egy raggás bagázs és tanknyi punk vampok
[00:38]és blues-loserek és darkarcok
[00:42]és egy zárt hardcore-kör, néhány ganxta káder,
[00:43]akinek az oldschool volt a legutolsó alma mater.
[00:45]Nos, itt lakunk Pesten, ahol majd' mindenki poszt-,
[00:48]a régi posztokon repeszt, és ripsz-ropsz riposzttal
[00:49]osztanak le rögtön, ha kötözködsz, hogy börtön,
[00:52]hogy még mindig a Tupacen meg a Cobain Kurtön
[00:53]megy a panaszka, a siránka, a sopánka,
[00:56]hogy csak a múlt a kult, a mánk meg sovánka,
[00:58]na, mi nem agyunki Pipökék, nem kell kész topánka,
[01:00]de több száz éve alszunk, gyertek a szobánkba
[01:03]ti hercig erceg arcok, múlnak a percek,
[01:05]minek férceljük tovább a spleent, a Weltschmerzet?
[01:07]Egy karikatúra ez a hely, tizsta para, nézz be,
[01:09]s ezt a karantént karatézd le!
[01:12]A vázizomzatomba' már az atombomba,
[01:14]hopp, beleszaltózok az Adidasomba
[01:16]és szamba! Cserélj alapállást!
[01:18]Építsünk úttörök: kezdd el a kalapálást
[01:19]a Ludditákkal, két agyalágy gyagya lánnyal
[01:22]gyerünk csak módjávla azzal a hagyománnyal!

Refr:
[01:26][01:35]Attention! Il ne faut pas chier
[01:26][01:37]Attention! Tu dois pas te plier
[01:29][01:40]Attention! C'est á vous crier:
[01:31][01:41]L U D D I T A!

[01:42]Indul a rapli, hát tipli: pórázra!
[01:44]Ez itt a real ritmikus próza,
[01:46]figyeld, hogy aprózza MC Móki,a póza
[01:49]alapján nem Széppataki Róza,
[01:50]inkább Óz az ö neve, mágus, nem kétes;
[01:53]mintt a Halász Jutka meg a mákos rétes,
[01:55]összetartunk. Hát húzóra sz úzót, a tequilát satura,
[01:57]itt áll a két sistra, nexusban nem tatura
[02:00]hajazunk. Nem kell tutor, mint Tutajosnak Matula,
[02:01]a Luddita nem Isaura, hanem a maga ura.
[02:04]Elhull a virág, eliramlik az élet,
[02:05]és leromlik az ítélet, hogyha sramlizenészek
[02:08]alakítják az ízlésed. De útban a Vono Boxig
[02:10]nem vonakodsz, hogy monoton, mer politoxik
[02:13]a trip. Apropó, itt nem a tixo a truppragasztó,
[02:15]és nem a ruppó: a rap az, ami összepasszoltat
[02:18]pár kóristát, Párizst, kis karistot a korongon.
[02:20]Ne szorongj: csak pár tróger van porondon.

Refr:
[02:32][02:25]Attention! Il ne faut pas chier
[02:34][02:25]Attention! Tu dois pas te plier
[02:36][02:28]Attention! C'est á vous crier:
[02:39][02:30]L U D D I T A!

A cédénk, az elsö nem lett útban:
[02:44][02:41]pezsgötabletta a kútban.
[02:45]Nincs hullám, new wave, de visz a hév,
[02:47]a rapjárvány füt, sárkány ellen sárkányfüt:
[02:51]az a Luddita-attitüd!
[02:53]És figyelem: itt van két babaarc,
[02:55]a basák meg a bambaság helyett legyen bandaharc.
[02:57]Mikor látnak be a szar fejek a street, az aszfalt mögé?
[03:00]Mikor a Ludditák ennek a sok felmagasztalt közé!
[03:01]Mikor kerülnek a sztalkerek a kerekasztal köré?
[03:04]Amikor a Ludditák a sok felmagasztalt közé!
[03:06]Alközép a mezőny, de nekem így is zene,
[03:08]egy lemezcég csak lemeztelenítene!

Refr:
[03:23][03:15]Attention! Il ne faut pas chier
[03:26][03:16]Attention! Tu dois pas te plier
[03:27][03:19]Attention! C'est á vous crier:
[03:21]L U D D I T A!

előadó, zeneszöveg betűválasztó
Válassz előadót:
0-9
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Hírek
Hírek

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján

A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd mintegy száz kiállító kínálatában.

 

Az MBH Bank Gourmet Fesztivál esetében már hagyomány, hogy mindig más-más témát helyez a fókuszba. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.

 

„A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű. A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A „női energiákat” erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is” – mondta el Nemes Richárd , a Gourmet Fesztivál főszervezője.

 

„Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett” – mesélte Fekete Zsóka , aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de ezután a húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára már az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága immár közel 400 szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.

 



 

Ormós Gabriellának esze ágában sem volt pékséget nyitni. A kommunikációs szakmát azonban felváltotta a kovász bűvölete. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra Ormós Gabriella, aki a Jenői Pékség, egyben a Kovászlabor közösség alapítója.

 

 

 

Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztro-bloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje. „Az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktoráltam, és emellett kezdtem el blogot írni” – emlékszik vissza Zsuzsanna, mint mondta, akkoriban nagyon sok időt töltött könyvtárakban, de  hiányzott neki, hogy két kézzel alkosson. A nagy vízválasztó néhány szilikon bonbonforma volt, amit vásárolt, „ajándékba készítettem velük bonbonokat, ami hatalmas élmény volt” – mondja Zsuzsi. Innen ívelt az út a Michelin-kalauz által ajánlott Laurel Budapestig.

 



„Az MBH Bank nagy örömmel támogatja immár második éve a Gourmet Fesztivált, mely évről-évre a tavasz egyik fénypontja és fontos találkozási alkalom, ahol számos ügyfelünket láthatjuk vendégül. A Gourmet Fesztivál nemcsak felvonultatja a hazai gasztronómiai élet legjavát, de az idei rendezvényen kiemelt figyelmet kapnak a kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátásban. A hazai vállalkozások és kiemelten a női vállalkozók támogatása szívügyünk, így reméljük, hogy az idei fesztivál nemcsak fontos találkozási lehetőség lesz sokak számára, hanem inspirációt is nyújt, új recepteket ismerhetünk meg a gasztronómiában és a vállalkozásban egyaránt” –  emelte ki Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

 

A Samsung támogatásával létrejött Gourmet Akadémia színpadának zárónapja idén egy igazán különleges gasztro-kulturális élményt tartogat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig mindig egyedi és megismételhetetlen. “Amit láthatunk, az egy improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, az előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - kiváló színészgárda kelti életre: a Gourmet Akadémia színpadán Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.

 

A Gourmet Akadémia színpada számos további programmal készül idén is. Maki Stevenson, a Makifood Cookery School and Events alapítója japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. A Kovászlabor workshopon Ormós Gabriella pék, a Jenői Pékség megálmodója a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviár specialistája egy izgalmas kóstoló keretében mutatja be mindazt, amit az igazán jó kaviárokról tudni érdemes. A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el annak koronázatlan királynőjétől, a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Tóth Szilárd - a SALT Budapest séfje - a Gourmet nagykövete, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készíti el mindannyiunk szíve csücskét, a rántott húst – persze egy kicsit extrábban, mint azt megszoktuk. Szintén izgalmasnak ígérkezik a bibimbap készítés Kim Taeyennel és Mautner Zsófiával, ahol a koreai konyha szakértője enged betekintést a koreai gasztronómia világába és persze megtudhatjuk, mi is az a bibimbap. Két különös hangulatú apró étterem séfje is bemutatkozik a színpadon: Kiss Zaida, a budapesti Zinchenco Kitchen séfje és Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje koprodukciós finomfőzelékkel érkezik. Hogy készül egy vegán desszert? Veganizálható-e egy hagyományos desszert? Ezekről fog beszélni az idei fesztivál nagykövete, Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje, aki kóstolót is hoz a vegán sütijeiből. És azt is megtudhatjuk, hogyan készül az igazi erdélyi padlizsánkrém, a vineta, Kati mama és György Réka (Páva Étterem) segítségével.




 

Az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál vasárnapja – lévén gyereknap – a fiatal korosztály és a kisgyermekes családok számára is tartogat meglepetéseket. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a Gourmet-ra, de lesznek ajándék édességek és gyerek workshopok is. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel . A Gourmet Akadémia színpadán is számítanak a kicsikre: A KitchenAid workshopján fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő - gyerek párosokkal fog tésztákat és “pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.

 

Végezetül, de nem utolsó sorban Nemes Richárd elmondta, hogy összeállt a fesztiválon kiállító több mint 50 étterem és cukrászda teljes kínálata is. A fesztivál idei menüjének különlegessége, hogy számos pénztárcabarát étel is szerepel benne, amelyeket legfeljebb 2.500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók.

 

Az idei Gourmet kiállítóit itt láthatjuk, belépőjegyet pedig itt lehet előzetesen vásárolni, a helyszíni jegyárakhoz képest jelentős kedvezménnyel.

 

www.gourmetfesztival.hu





Fotó: Gourmet Fesztivál