Előadó: | A vörös malom (musical) |
---|---|
Album: | Keressük! |
Szövegírók: | Keressük a szövegírót! |
Keressük a zeneszerzőt! | |
Kiadó: | Keressük! |
Stílus: | Keressük! |
Címkék: | Keressük! |
Juliska Tegnap délben megvettem, langyos tejben dinszteltem,
lábaskámban eltettem a káposztát.
Sonkácskát szét vagdaltam, pörköltszaftban forgattam,
s hogy megfőtt rögvest ráraktam a káposztát.
Fél kiló finom rizs, fokhagyma két gerizd,
darált hússal alkotja a rizskását.
A kásám és a pörköltem lassú tűzön pörköltem,
nyakon öntve tejföllel a káposztát.
Magister A rizskását, a rizskását, langyos tejben dinszteli a rizskását,
a káposztát, a káposztát, nyakon önti tejföllel a káposztát.
Juliska Drága, dolgos édes uram, János zálogod a szívem,
bármit ád a földkerekség, János te vagy nékem minden.
Mosok rád és főzök neked, vagyok hü cseléded,
minek szó, te úgyis érzed, Jánosom meghalok érted.
Szaftocskám ha felrottyan megvadítom sódarral,
ízesítem tárkonnyal a káposztát.
Akkor elkezd suttyogni, levedzeni, rotyogni,
ilyenkor kell kivenni a káposztát.
Lássuk csak hamar átteszem, s jó tüzes tepsiben
megforgatom s teszek rája kolbászkát.
A kolbász mellé szalonnát, ólommentes paprikát
teszek még és kész a rakott káposztám.
Magister A pörköltet, a pörköltet, oldalasból készíti a pörköltet,
a tejfölnek, a tejfölnek, rázúdítja vastagját a tejfölnek.
Juliska Drága, dolgos édes uram, János zálogod a szívem,
bármit ád a földkerekség, János te vagy nékem minden.
Ördögök Moshatsz rá és főzhetsz neki, lehetsz hü cselédje,
minek szó, ez úgyse érti, a végén még meg is döglik érte.
Kolbásszal, kolbásszal, a tetejét is körberakja kolbásszal,
szalonnával, szalonnával, mi eggyé sült a tepsiben a kolbásszal.
A káposztát, a káposztát, így csinálja a jó rakott káposztát.
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál zárónapján a kulináris kalandozások és a színházi műfaj improvizatív elemei elegyednek a közönség előtt formálódó gasztro-kulturális élménnyé. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig egyedi és megismételhetetlen.
Amit láthatunk, az egy „improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, a Flódni előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - egy kiváló színészgárda viszi színpadra, így az MBH Bank Gourmet Fesztivál programhelyszínén az improvizációs színjátszás kiválóságai, Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
Fotó: Gourmet Fesztivál