Előadó: | Utazás (Rockopera) |
---|---|
Album: | Keressük! |
Szövegírók: |
Mikós Tibor |
Kocsák Tibor |
|
Kiadó: | Keressük! |
Stílus: | Rockopera |
Címkék: | Keressük! |
(Kapitány):
Csepege!
(Csepege):
Igenis.
(Kapitány):
Igyiszjuda.
Szobákat a külföldieknek.
Daj, daj.
(Csepege):
Külföldi vendégek?
Igenis, kapitány úr.
Julis, Maris gyertek gyorsan.
Külföldi vendégek érkeztek.
Gyerünk, gyerünk hamar.
Kommen Sie. You are my freund.
(Robi):
Nyugodj meg öreg, tudnak magyarul.
Hat szobára lenne szükségünk.
(Csepege):
Igenis.
Hat?
Kérem az lehetetlen, ugyanis összesen
két szobánk van.
(Robi):
Kettő?
(Csepege):
Szobánk az asszonyoknak egy jut csak,
ott fönt meg együtt az urak.
Húzza át Mariskám az ágyneműt, mire vár,
ellesznek, ha szűkösen is meglátják.
(Frau Kretschmer):
Itt összeszedünk egy-két poloskát.
(Herr Kretschmer):
Nagy ég, hogy mit adnék egy fürdésért.
(Csepege):
Nahát, egy szava is elég.
Fuss hamar Juliskám,
fürgén egy dromedárt,
ne lazsálj a kádakat is súrold át,
de legelőször gyújtsd be a kazánt.
(Gyerekek):
Hurrá, itt maradunk!
(Rheinalderné):
Susan, küldd az aput!
(Frau Kretschmer):
Johann, jöjj a csomagért.
(Robi):
Futás, sír a baba.
(Falucci):
Megint?
Ó, madonna.
(Avron):
Biztosan bepisikélt.
(Csepege):
Mit állsz itt?
(Maris):
Az ágyakat már áthúztam.
(Csepege):
Takarodj ki, nézz körül a konyhában.
(Maris):
Jobb lesz, hogyha rendesen beszél.
(Csepege):
Kapsz te még, te ringy-rongy ne félj.
Make youself gemüglich, alles ist possible.
Julis a zongoristát hívd, menj, hívd.
Tegnapról még maradt egy kis párolt tyúk,
abból majd csinálunk ragut.
Alles ist very good.
(Robi):
A csótány is very good?
Csepege:
Esküszöm a múlt héten is irtottunk.
(Robi):
Otthon majd a mutternak hazudj.
(Csepege):
Gyerünk lányok, teríteni.
(Kálmán):
Itt vagyok Csepege úr, mi van már megint?
(Csepege):
Ne feszítse a húrt Kálmánkám, ne feszítse.
És játsszon nekem normálisan,
ne olyan hánya-veti amerikai módon,
mert feljelentem.
(Kálmán):
Jelentsél fel baszd meg, szarok rád.
(Billy):
Susie, merre vagyok?
(Rheinalderné):
Billy, hagyd a húgod.
(Gyerekek):
Mért nem játszhatnánk, de mért?
(Julis):
Egész jóképűek.
(Maris):
Nekem nem kellenek.
(Julis):
Bolondulsz az oroszért.
(Maris):
Az oroszt hagyd, mert kikaparom a szemed.
(Julis):
Mi van anyám?
Nincs rendben az ideged?
(Csepege):
Mi folyik itt?
Halljam gyorsan, mi történt?
Az hiányzik nekem csak, a feszültség.
Gyerünk széket hamar,
a német sört is akar,
ugorj el pár üvegért.
Menj, menj!
Kálmánkám, ma ne igyon a jó anyját,
az kell még, hogy részegen lássák.
Van még a szekrényben,
új kötény azt vedd fel,
tele vagytok zsírfolttal és pecséttel.
Kálmánkám a zenét, ahogy kell.
Sordino, Kálmánkám, Sordino.
(Robi):
Picim, ha segítség kell, szóljon csak.
Magával elbabázgatnék.
(Falucci):
Nekem van már otthon vőlegény.
(Robi):
Nincs jobb, mint egy megcsalt vőlegény.
(Rheinalderné):
Fogadni mernék, hogy ezek közt van valami.
(Frau Kretschmer):
Ahogy a nő a pasast nézi.
(Rheinalderné):
Kár tagadni.
(Frau Kretschmer):
A férfi egy rejtély, oly furcsa az arca is.
Valamit titkol mind a kettő...
(Rheinalderné):
Oly feszült.
(Frau Kretschmer):
Furcsa ügy.
(Együtt):
Különös pár.
Különös pár.
(Herr Kretschmer):
Lefeküdt rögtön, a hideg rázza.
Ez mi lehet?
Talán egy vírus.
(Rheinalder):
Még elkapják a gyerekek.
(Cotteril):
Hisz az az ember lázas csak és kimerült.
(Avron):
De Lady Ashton is titkol valamit előttünk.
(Együtt):
Furcsa ügy.
Különös pár.
Különös pár.
Csepege:
Azt játssza nekik, könyörgöm,
azt az egyetlen éjszakát.
(Kálmán):
A legnagyobb örömmel, Csepege úr.
Dögöljél meg.
A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló éttermek, cukrászdák, pékségek és változatos italfelhozatal - a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig - sorakozik majd mintegy száz kiállító kínálatában.
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál esetében már hagyomány, hogy mindig más-más témát helyez a fókuszba. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.
„A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű. A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A „női energiákat” erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is” – mondta el Nemes Richárd , a Gourmet Fesztivál főszervezője.
„Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett” – mesélte Fekete Zsóka , aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de ezután a húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára már az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága immár közel 400 szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.
Ormós Gabriellának esze ágában sem volt pékséget nyitni. A kommunikációs szakmát azonban felváltotta a kovász bűvölete. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra Ormós Gabriella, aki a Jenői Pékség, egyben a Kovászlabor közösség alapítója.
Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztro-bloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje. „Az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktoráltam, és emellett kezdtem el blogot írni” – emlékszik vissza Zsuzsanna, mint mondta, akkoriban nagyon sok időt töltött könyvtárakban, de hiányzott neki, hogy két kézzel alkosson. A nagy vízválasztó néhány szilikon bonbonforma volt, amit vásárolt, „ajándékba készítettem velük bonbonokat, ami hatalmas élmény volt” – mondja Zsuzsi. Innen ívelt az út a Michelin-kalauz által ajánlott Laurel Budapestig.
„Az MBH Bank nagy örömmel támogatja immár második éve a Gourmet Fesztivált, mely évről-évre a tavasz egyik fénypontja és fontos találkozási alkalom, ahol számos ügyfelünket láthatjuk vendégül. A Gourmet Fesztivál nemcsak felvonultatja a hazai gasztronómiai élet legjavát, de az idei rendezvényen kiemelt figyelmet kapnak a kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők, akik egyre látványosabb szerepet vállalnak a vendéglátásban. A hazai vállalkozások és kiemelten a női vállalkozók támogatása szívügyünk, így reméljük, hogy az idei fesztivál nemcsak fontos találkozási lehetőség lesz sokak számára, hanem inspirációt is nyújt, új recepteket ismerhetünk meg a gasztronómiában és a vállalkozásban egyaránt” – emelte ki Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.
A Samsung támogatásával létrejött Gourmet Akadémia színpadának zárónapja idén egy igazán különleges gasztro-kulturális élményt tartogat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig mindig egyedi és megismételhetetlen. “Amit láthatunk, az egy improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, az előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - kiváló színészgárda kelti életre: a Gourmet Akadémia színpadán Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
A Gourmet Akadémia színpada számos további programmal készül idén is. Maki Stevenson, a Makifood Cookery School and Events alapítója japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. A Kovászlabor workshopon Ormós Gabriella pék, a Jenői Pékség megálmodója a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviár specialistája egy izgalmas kóstoló keretében mutatja be mindazt, amit az igazán jó kaviárokról tudni érdemes. A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el annak koronázatlan királynőjétől, a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Tóth Szilárd - a SALT Budapest séfje - a Gourmet nagykövete, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készíti el mindannyiunk szíve csücskét, a rántott húst – persze egy kicsit extrábban, mint azt megszoktuk. Szintén izgalmasnak ígérkezik a bibimbap készítés Kim Taeyennel és Mautner Zsófiával, ahol a koreai konyha szakértője enged betekintést a koreai gasztronómia világába és persze megtudhatjuk, mi is az a bibimbap. Két különös hangulatú apró étterem séfje is bemutatkozik a színpadon: Kiss Zaida, a budapesti Zinchenco Kitchen séfje és Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje koprodukciós finomfőzelékkel érkezik. Hogy készül egy vegán desszert? Veganizálható-e egy hagyományos desszert? Ezekről fog beszélni az idei fesztivál nagykövete, Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje, aki kóstolót is hoz a vegán sütijeiből. És azt is megtudhatjuk, hogyan készül az igazi erdélyi padlizsánkrém, a vineta, Kati mama és György Réka (Páva Étterem) segítségével.
Az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál vasárnapja – lévén gyereknap – a fiatal korosztály és a kisgyermekes családok számára is tartogat meglepetéseket. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a Gourmet-ra, de lesznek ajándék édességek és gyerek workshopok is. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimakaronnal és más ajándék desszertkülönlegességekkel . A Gourmet Akadémia színpadán is számítanak a kicsikre: A KitchenAid workshopján fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő - gyerek párosokkal fog tésztákat és “pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.
Végezetül, de nem utolsó sorban Nemes Richárd elmondta, hogy összeállt a fesztiválon kiállító több mint 50 étterem és cukrászda teljes kínálata is. A fesztivál idei menüjének különlegessége, hogy számos pénztárcabarát étel is szerepel benne, amelyeket legfeljebb 2.500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók.
Az idei Gourmet kiállítóit itt láthatjuk, belépőjegyet pedig itt lehet előzetesen vásárolni, a helyszíni jegyárakhoz képest jelentős kedvezménnyel.
www.gourmetfesztival.hu
Fotó: Gourmet Fesztivál