Előadó: | Népdal |
---|---|
Album: | Keressük! |
Szövegírók: |
Tradícionális |
Tradícionális |
|
Kiadó: | Keressük! |
Stílus: | Keressük! |
Címkék: | Keressük! |
Rozmaringnak csak az a szokása,
Télen, nyáron lehajlik az ága,
Ha lehajlik, újra kisarjadzik,
Van egy babám, rólam gondolkodik.
Kislány, kislány, kökényszemű kislány,
Hozzád jártam, haragudt az anyád,
Nem fogok a kapud alatt járni,
Tudom fog a gyenge szíved fájni.
Rozmaringnak csak az a szokása,
Éjjel-nappal zöld annak az ága,
Leszakasztom kóróvá változik -
Az én szívem hozzá kívánkozik.
Rozmaringom lehajlott, lehajlott,
A szeretőm elhagyott, elhagyott,
Ha elhagyott ne fájjon senkinek,
Mi gondja van énrám valakinek.
Rozmaringnak csak az a szokása,
Télen, nyáron zöld annak az ága,
Ha levágják, karikára hajlik,
Kit szerettem, ősszel házasodik.
Piros alma kigurult a sárba,
Ki felveszi, nem veszi hiába,
Én felvettem, megmostam a sártól,
Mégis elmaradtam a babámtól.
Elmondhatom, Istenem, Istenem,
Gyászba borult az egész életem,
Gyászba borult felettem az ég is,
Elhagyott a régi szeretőm is.
Elmondhatom háromszor is jaj-jaj,
Gyászba borult fölöttem a hajnal,
De nemcsak a hajnal, a kék csillagos ég is,
Elhagyott a régi szeretőm is.
Máshol nyílik szőllősi fekete,
Megérett a ropogós cseresznye,
Olyan piros, mint a fekete szén,
Meghalok a régi szeretőmért.
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál zárónapján a kulináris kalandozások és a színházi műfaj improvizatív elemei elegyednek a közönség előtt formálódó gasztro-kulturális élménnyé. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig egyedi és megismételhetetlen.
Amit láthatunk, az egy „improvizációs gasztroszínház, sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal” – meséli Stahl Judit, a Flódni előadás megálmodója. A recept pofonegyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét. „Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni” – meséli Stahl. Az előadást – melynek szituációs ötleteiben jelentős szerepet vállalt Stahl Judit lánya, Stahl-Bohus Hanna is - egy kiváló színészgárda viszi színpadra, így az MBH Bank Gourmet Fesztivál programhelyszínén az improvizációs színjátszás kiválóságai, Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző lépnek majd színre.
Fotó: Gourmet Fesztivál